Kamil Pałka03.09.2024 15:56
Pani, przedstawiła się : jako Biuro nieruchomości największe w Łodzi.
Nie wyraziła ochoty podpisania umowy tłumaczyła to : podpiszemy jak znajdę klienta.
Znalazła Klientkę -była 3 razy w mieszkaniu mojej Cioci.
Przyprowadziła do mieszkania Cioci obcych ludzi nie miała podpisanej umowy z nikim.
Cała sytuacja nabrała rozpędu u Notariusza.
,,Biuro,, nieruchomości naciskało mocno na podpisanie umowy ,a Klientka nie chciała bo Biuro nie przekazało jej wytycznych i próśb Cioci czyli sprzedawcy mieszkania.
Nie ustalono: jaki sposób ma zostać dokonana płatność za mieszkanie,
Kupiec nie miała pojęcia ,że ma wykonać przelew u Notariusza,
Kupiec nie miała podpisanej umowy z ,,biurem'' nieruchomości jak i Sprzedawca mieszkania.
Na jakiej podstawie ta osoba z ,,biura nieruchomości'' miała prawo uczestniczyć w transakcji?
Na jakiej podstawie chciała otrzymać wypłatę i za co?
Chyba czas przyjrzeć się tej sprawie bardziej.
Biuro nieruchomości po pierwsze podpisuje umowę z obiema stronami jeśli je kojarzy.
Następnie pokazuje mieszkanie,a przy zgodności obu stron informuje w jaki sposób przeprowadzana jest transakcja:
1.Środki na zakup mieszkania można przelać jako depozyt notarialny i będzie on przechowywany przez notariusza przez określony czas. W ten sposób kwota zapłaty zostaje zabezpieczona aż do czasu finalizacji transakcji. Daje to bezpieczeństwo obydwu stronom. Sprzedawca ma pewność wypłacalności kupującego.
NIGDY NIE ZGADZAJ SIĘ NA ZAPŁATĘ PO PODPISANIU AKTU i potem ,,pojedziecie zapłacić do banku '' NIGDY!!!!!