Proces rekrutacyjny w tej firmie był jednym z najbardziej nieprofesjonalnych, z jakimi miałem do czynienia. Podczas rozmowy kwalifikacyjnej przedstawiono konkretne warunki: najniższą krajową jako podstawę oraz premię w wysokości 400–800 USD od sprzedaży, przy pracy na tzw. ciepłych leadach. Już wtedy było jednak widać brak spójności, ponieważ inni kandydaci otrzymywali zupełnie inne propozycje warunków na tym samym stanowisku.
Sytuacja stała się jeszcze bardziej absurdalna podczas dnia próbnego, kiedy nagle zmieniono ustalenia. Podstawa została obniżona do 2000 zł, a zamiast pracy na ciepłych leadach zaproponowano pracę na zimnych leadach przez pierwszy miesiąc. Takie praktyki wyglądają jak klasyczne „przynęta i zmiana warunków” i budzą poważne wątpliwości co do uczciwości firmy wobec kandydatów.
Po rozmowach z osobami już tam pracującymi okazało się, że niemal każdy ma inne warunki zatrudnienia i wynagrodzenia, mimo że wykonują tę samą pracę na tym samym stanowisku. W praktyce oznacza to całkowity brak przejrzystych zasad oraz negocjacje prowadzone w sposób, który może wprowadzać kandydatów w błąd.
Na zakończenie poinformowano mnie, że decyzja zostanie przekazana w ciągu dwóch dni. Do dziś nie otrzymałem żadnej informacji zwrotnej. Kontakt z firmą jest bardzo utrudniony, a komunikacja na poziomie procesu rekrutacyjnego pozostawia wiele do życzenia.
Całość sprawia wrażenie chaosu organizacyjnego, braku profesjonalizmu i braku szacunku dla czasu oraz zaangażowania kandydatów. Jeśli tak wygląda już sam proces rekrutacyjny, trudno sobie wyobrazić, jak wygląda codzienna współpraca wewnątrz firmy.