Najgorsza firma, w jakiej do tej pory pracowałam.
Z racji pełnionej przeze mnie funkcji miałam częstszy kontakt z osobami zarządzającymi firmą. Z mojego doświadczenia wynika, że pracownicy byli traktowani przede wszystkim jak narzędzie do osiągania wyników, a nie jak ludzie zasługujący na szacunek.
Byłam świadkiem rozmów, podczas których padały określenia dotyczące pracowników „do odstrzału” oraz stwierdzenia, że niektóre osoby pozostaną w pracy tylko do czasu znalezienia ich zastępstwa. Takie podejście było dla mnie bardzo przykre.
Duże zastrzeżenia mam również do sposobu prowadzenia działań marketingowych. W mojej ocenie materiały do mediów społecznościowych były przygotowywane bardzo nieprofesjonalnie, a pracownicy byli zachęcani lub zobowiązywani do udziału w nagraniach na TikToka, mimo że część z nich otwarcie deklarowała, że nie chce pokazywać swojego wizerunku w internecie.
W moim przypadku długo czekałam na podpisanie umowy. Również sposób zakończenia współpracy pozostawił bardzo złe wrażenie. Uważałam, że zgodnie z zawartą umową powinien obowiązywać okres wypowiedzenia, jednak sytuacja zakończyła się inaczej. Z rozmów z innymi pracownikami wynikało, że nie byłam jedyną osobą, która miała podobne odczucia dotyczące sposobu rozwiązywania współpracy.
Zapadły mi również w pamięć wypowiedzi niektórych managerów, którzy otwarcie mówili o swojej frustracji związanej z pracą, a nawet o tym, że woleliby prowadzić franczyzę konkurencyjnej marki, przy właścicielu udając, że wszystko jest okej.
Presja na realizację targetów była bardzo duża.Moim zdaniem wyniki sprzedażowe miały duży wpływ na ocenę pracownika i jego przyszłość w firmie.
Jeżeli cenicie swoją prywatność, warto mieć świadomość, że z moich obserwacji monitoring był wykorzystywany do bardzo szczegółowego obserwowania pracy pracowników. Powodowało to u mnie duży dyskomfort i sprawiało, że czułam się stale kontrolowana.
To wyłącznie opis moich własnych doświadczeń, ale osobiście nie poleciłabym tej firmy jako miejsca pracy. Uważam, że wzajemny szacunek i odpowiednie traktowanie pracowników powinny być podstawą w każdej organizacji.