Dziękuję za niezwykle inspirujące szkolenie z zakresu strategii marketingowych i innowacji, które rzuciło zupełnie nowe światło na sposób, w jaki postrzegamy rozwój naszej firmy.
To, co wywarło na mnie największe wrażenie, to Pana umiejętność pokazania realnej różnicy między taktyką a strategią. Często w codziennym pędzie skupialiśmy się na działaniach krótkoterminowych i reaktywnych, powielając rozwiązania konkurencji. Dzięki warsztatom zrozumiałem, że prawdziwa strategia to planowanie długoterminowe, które odpowiada na kluczowe pytania: „dlaczego?” i „po co?”. To podejście pozwoliło nam „zmienić perspektywę i zobaczyć nowe możliwości” tam, gdzie wcześniej ich nie dostrzegaliśmy.
Szczególnie wartościowe było zgłębienie tematu innowacji oryginalnej. W dzisiejszych czasach samo wprowadzenie nowego produktu to za mało – kluczowe jest skuteczne dotarcie do interesantów i skalowanie sprzedaży, co często stanowi największe wyzwanie. Autorskie 6 kroków do wdrożenia innowacji to gotowy, praktyczny schemat, który z pewnością wdrożymy w naszym dziale sprzedaży i marketingu.
Doceniam, że szkolenie miało charakter wybitnie praktyczny. Zamiast czystej teorii, pracowaliśmy na konkretnych zadaniach wdrożeniowych, analizach rynkowych i prognozowaniu, co pozwoliło nam od razu uruchomić ukryte zasoby naszej organizacji. Wiedza o tym, jak nie tylko podążać za rynkiem, ale aktywnie go kształtować, jest dla nas bezcenna.
Dziękuję za profesjonalizm, dzielenie się bogatym doświadczeniem oraz za przypomnienie, że w biznesie wygrywają ci, którzy potrafią szybciej adaptować się do zmian.