Szklarz do przyuczenia21.04.2025 12:46
Zanim rozpoczniecie pracę jako szklarz (do przyuczenia) zapytajcie o szczegóły zatrudnienia na rozmowie, bo informację z ogłoszenia nie są zgodne z prawdą. Przykłady:
- brak jest umowy o pracę, jest tylko zlecenie na 3 miesiące bez konkretnej informacji czy po tych trzech miesiącach będzie umowa o pracę,
- umowa zlecenie jest podpisywana z wynagrodzeniem MINIMALNYM, resztę dostajesz w kopercie, "pod stołem",
- pracujecie na czarno, bez umowy (!!!) do momentu podpisania zlecenia (czyli jakiś tydzień, dwa tygodnie),
- wynagrodzenie z ogłoszenia (dolna granica) otrzymujesz, ale za przepracowanie 197h więc finalnie jest znacznie niższe,
- nadgodziny NIE SĄ dodatkowo płatne. Nie otrzymujesz za pracę w sobotę (jedna w miesiącu obowiązkowa) ani 100% ani nawet 50% więcej,
- NIE OTRZYMUJESZ ciuchów do pracy, masz przynieść własne. Jedynie otrzymujesz okulary i rękawiczki (nie ANTYPRZECIĘCIOWE, zwykłe z gumą),
- w ogłoszeniu jest też, że otrzymujesz samochód na dojazdy do pracy, ale tak naprawdę mogą go otrzymać tylko pracownicy którzy pracują już jakiś czas (Około rok? Może więcej) i to na niepreferencyjnych warunkach np. trzeba go sobie samemu ubezpieczyć,
Plusy też są:
- świetni, naprawdę pomocni ludzie którzy nauczą cię pracy przy szkle. Ekipa jest na serio bardzo mocna, ale szkoda, że tak niedoceniana. Jeden chłopak ciągnął już ponad 8 miesięcy na umowie zleceniu, a w ogłoszeniu jest przecież jasno, że oferują umowę o pracę
- kawa