Chaos, brak dokumentacji i nieprofesjonalne zachowanie managera (Aleksei)
Zdecydowanie odradzam współpracę, zwłaszcza jeśli trafisz do zespołu prowadzonego przez Alekseia. Krótka współpraca obnażyła fatalne standardy zarządzania w tej firmie.
Brak procesu i dokumentacji: Aleksei nie dostarcza na starcie żadnych wymagań technicznych ani specyfikacji danych (np. przy integracji Django z WP). Wszystko jest "na słowo". Developer musi sam szukać informacji u innych członków zespołu, żeby cokolwiek dowieźć, bo manager nie zapewnia niezbędnej wiedzy.
Karanie za inicjatywę: Kiedy zorganizowałem spotkanie demo i zaprosiłem developerów, z którymi ustalałem logikę (z braku wytycznych od managera), Aleksei zrobił o to publiczną awanturę. Zamiast docenić, że temat został dowieziony mimo braków w dokumentacji, miał pretensje o skład spotkania.
Problemy z emocjami: Aleksei spóźnia się na spotkania, po czym od razu atakuje. Gdy zwróciłem uwagę na formę komunikacji, usłyszałem, że "doprowadziłem go do utraty panowania nad sobą". Przerzucanie odpowiedzialności za własny brak profesjonalizmu i wybuchy złości na pracownika to tutaj standard.
Mimo że dostarczyłem działający produkt (korzystając nawet z prywatnych serwerów, by przyspieszyć prace), współpraca zakończyła się, ponieważ nie godzę się na pracę w atmosferze krzyku i braku szacunku.
Daję dwie gwiazdki zamiast jednej wyłącznie ze względu na Panią Ewelinę. Była to jedyna osoba w tej firmie, która wykazała się pełnym profesjonalizmem, kulturą i konkretnym podejściem do kwestii formalnych oraz rozliczeniowych. Reszta, a konkretnie zarządzanie projektem przez Alekseia, to chaos.