Chociaż dobrze znałem podstawy C++ i innych podobnych języków programowania, to Adam zabrał mnie w rejony o których nawet nie miałem pojęcia. Wcześniej również korzystałem z podobnych szkoleń online ale o innej tematyce niż programowanie. Myślę, że to daje mi pewien przywilej do tego, aby w miarę możliwości obiektywnie zrecenzować ten kurs. Wiedza podana jest w zwięzłych kilkuminutowych nagraniach. Nie ma tu wodolejstwa i godzinnych wywodów z sednem w naparstku tylko same konkrety na dany temat. To bardzo przystępna forma zarówno dla początkujących jak i bardziej zaawansowanych użytkowników. Dany kawałek można zatrzymać, cofnąć i do niego wracać wiele razy o różnej porze dnia i nocy. Nikt nikogo nie pogania. Nie ma presji czasu. Każdy uczy się we własnym tempie. Całość podzielona jest dość zmyślnie na poszczególne działy. Bardzo fajnym rozwiązaniem jest praktyczne zaangażowanie kursanta poprzez zadania domowe. Chociaż nie ma tutaj obowiązku ich odrabiania, to każdy przez to mocno się przykłada, co pozwala wyrobić nawyk systematycznej nauki. Dodatkowym atutem jest to, że do każdego takiego podsumowującego zadania można zadać dowolne pytanie i uzyskać stosowne wyjaśnienie w całym temacie. Oprócz szerokiej wiedzy merytorycznej zwraca się tu już od samego początku dużą uwagę na środowisko i styl pisanych aplikacji. Nie ma tu odgrzewanych kotletów. Uczeni jesteśmy obsługi światowej klasy narzędzi programistycznych i korzystamy z najnowszych dostępnych bibliotek. W całym kursie wskazuje się na stosowanie dobrych praktyk oraz czytelność i przejrzystość kodu. Kładzie się spory nacisk na używanie właściwego nazewnictwa i usystematyzowanie całego projektu. Takiej wiedzy nie ma w książkach a jest to niezwykle istotne przy większych, współdzielonych aplikacjach, przy których pracuje cały zespół. Adam jako doświadczony programista zajmował się również rekrutacją dla różnych firm informatycznych. Dlatego akcentowane tu są zagadnienia związane z przyszłym podjęciem pracy kodera. Oprócz przykładowych pytań rekrutacyjnych uwypuklane są kwestie związane z przygotowaniem profilu osobowego, budowy portfolio i certyfikacji dla danego kursanta. To znacznie wykracza poza ramy typowego szkolenia i tworzy realną wartość dodaną dla uczestnika. Ponadto obsługa jest na najwyższym poziomie. Wszystko odbywa nie niemal w czasie rzeczywistym – również w weekendy. Na dobrze zorganizowanych tematycznie kanałach na zadane pytanie zwykle odpowiedź otrzymuje się natychmiast. Ja zadawałem często dociekliwe pytania, także spoza materiału z kursu i żadne nie pozostało bez odzewu. Często również same odpowiedzi zawierały też linki do dokumentacji i artykułów, które wyjaśniały dogłębnie temat. Jak dla mnie jest to bardzo wygodne, bo zawsze mogę je sobie łatwo znaleźć i jeszcze do tych artykułów ponownie zajrzeć i uzupełnić swoją wiedzę. Dzięki dobrej organizacji kanałów wszystko jest uporządkowane i łatwe do ogarnięcia. Dopełnieniem całości są wieczorowe spotkania online, na których wyjaśniane są zawiłe problemy. Można również zadawać pytania na żywo lub dopisywać je do listy. Każde z tych pytań jest rozwijane a nowe zbierane są na listę, na której jest informacja na którym spotkaniu było lub będzie na nie odpowiedź. Nic nie umyka, bo spotkania są nagrywane i każdy nieobecny może je sobie w dogodnej dla siebie chwili odtworzyć. Dlatego z czystym sumieniem mogę polecić kurs każdemu kto na poważnie myśli o nauce języka C#. Poziom wiedzy jest wysoki ale podawany w małych, łatwo przyswajalnych porcjach. Obsługa i pełny dostęp do forum i spotkań online sprawiają że taki kurs to must have dla każdego zapracowanego i chętnego do podnoszenia swoich umiejętności adepta.