Chciałbym podzielić się moimi doświadczeniami związanymi z terapią, którą odbywałem u tego terapeuty. Początkowo liczyłem na pomoc i wsparcie, jednak niestety terapia nie przyniosła oczekiwanych rezultatów. Zamiast poprawy, czułem się coraz bardziej przygnębiony i osamotniony. Moje obawy były ignorowane, a sposób prowadzenia sesji budził poważne wątpliwości, zwłaszcza w kwestii prywatności i zdrowych relacji międzyludzkich.
Dodatkowo terapeuta świadomie prowadził terapię nie tylko moją, ale jednocześnie moich przyjaciół, co w moim odczuciu wpłynęło na dynamikę naszych relacji. Mam wrażenie, że granice profesjonalnej terapii zostały w tym przypadku naruszone, co dodatkowo przyczyniło się do mojego poczucia izolacji i niezrozumienia.
Podczas terapii doświadczyłem sytuacji, które budziły moje wątpliwości pod względem etycznym. Odczuwałem presję do ograniczania kontaktów z bliskimi, a moje obawy i potrzeby były często pomijane. Z perspektywy czasu dostrzegam, że niektóre działania terapeuty mogły mieć negatywny wpływ na moje samopoczucie i relacje. Uważam, że w terapii kluczowe jest zaufanie oraz otwartość na potrzeby pacjenta, czego w tym przypadku mi zabrakło.
Zdecydowałem się zakończyć współpracę, ponieważ mam wrażenie, że podejście terapeuty nie sprzyjało mojemu zdrowieniu. Moje doświadczenia z terapią były dla mnie trudne i nie przyniosły pozytywnych efektów, dlatego podjąłem decyzję o poszukaniu innej formy wsparcia. Konsultacja z lekarzem psychiatrii potwierdziła moje obawy i skłoniła mnie do zakończenia tej terapii.