Z roku na rok warunki w tej agencji, moim zdaniem, się pogarszają. Przeprowadzki zdarzają się praktycznie codziennie, co wiąże się z wielogodzinnym siedzeniem w autokarze, a czas dojazdu nie jest dodatkowo wynagradzany. W autokarze jest toaleta, jednak bywa zamknięta, ponieważ – jak nam przekazywano – nie ma chęci jej późniejszego sprzątania. Kierowcy mają też problem z częstszymi postojami na trasie.
Wynagrodzenie od dłuższego czasu nie wzrosło. Wielu stałych pracowników odchodzi, a część osób przychodzących z innych agencji rezygnuje z powodu częstych przeprowadzek, atmosfery oraz braku kuchni.
Brakuje podstawowych udogodnień, takich jak kuchnia czy pralka, co przy dłuższych wyjazdach jest dużym utrudnieniem. Stałe osoby pracujące w cięższych strefach mają więcej obowiązków, a nie widać wyraźnej różnicy w wynagrodzeniu względem nowych pracowników.
To moja osobista opinia oparta na własnym doświadczeniu. Niedługo nikt nie będzie normalny tam pracował bo przyjmują samą patologie z więzienia czy osoby przyjmujące narkotyki. Było dużo sytuacji bójek oraz podbitych oczu. Byli to ludzie do których w swoim życiu prywatnym się po prostu nie podchodzi a tutaj nie masz wyboru tylko siedzisz z nimi na hotelu oraz autokarze całymi dniami.Ja nie polecam.. szkoda nerwów jest wiele innych agencji naprawdę...
18.04.2026 08:59
Ho, ho!
Trochę tu nie zaglądałem, ale jeśli wierzyć opiniom to zrobił się tam totalny kibel i upadli jeszcze niżej, niż za moich czasów. Podopuszczali do "władzy" ( jaka tam władza, stanowiska typu "kierownik wideł do gnoju") jakieś niedojrzałe szczylstwo uzależnione od używek.
Cóż, z takimi praktykami trwającymi od lat, nie mogę życzyć firmie czegokolwiek dobrego, oby do szczętu zeszli na psy.
A porządni ludzie niech się szanują i trzymają od nich z daleka.
18.04.2026 09:06
Ach, ktoś wcześniej wspominał o zarobkach rzędu 1500 euro miesięcznie.
No to dla przypomnienia: jest to liczone razem z dietą ( dalej płacą 10 € za dzień? Tyle samo od lat, to już nawet w Polsce dieta pracownicza wynosi więcej 😃 )
Jak za taką pracę, koczowniczy tryb życia, codzienne 4 godziny w autokarze, wstawanie 3-4 rano i takie kierownictwo i towarzystwo to nawet nie są ochłapy...
Jarosław
15.02.2026 12:22
🤣 ale cyrk ej to ten Paweł Ł bez jaj na psy firma schodzi na psy ja myślałem że może coś się zmieniło nie byłem z nimi 3 sezony ale widzę że nie ma sensu co się dzieje góra musi chyba ostro wciągać skoro mianują takie osoby na takie stanowiska porażka
Miałem do czynienia i z Oliwierem i z panem Pawłem Ł .ale wtedy to Oli jeszcze nie prowadził sklepu a Paweł liczył no proszę dwaj zielarze niezły duet 🤣🤣🤣🤣🤣🤣 ciekawe ....
Będę śledził losy tej pożal się Boże śmiesznej agentury nic nie wiem bo niestety wszyscy starzy pracownicy którzy naprawdę pracowali fajnie zostali wyrzuceni albo sami podchodzili bo nie mogli patrzeć na
ten kabaret
Omijajcie z daleka Adecco no chyba że Patola
bo dla normalnych ludzi niestety nie jest to agencja szkoda nerwów
Ps
Pozdrawiam fałszywe mordy z biura
😎
Gość
15.02.2026 07:55
Zostałem wydymany na 250 euro a pan Paweł z linii Oliwiera tylko zapieczętował ocenę jednej gwiazdki dla całej firmy. Zgłębiać tematu nie będę, ale naprawdę odradzam pracę w tej firmie.
Oski Popła
15.02.2026 10:23
Pewnie nie chodziłeś do pracy i brałeś zaliczkę. A piszesz ze cie oszukali, wyjaśniłeś to kontaktoweś sie z biurem?
Przyszłam do pracy pracować, a nie żyć w ciągłym stresie. To, co dzieje się na linii u Oliwiera i Pawła, to patologia. Krzyki, obrażanie pracowników i brak szacunku są na porządku dziennym. Kierownictwo robi awantury na sklepie, przy wszystkich, zamiast normalnie komunikować decyzje.
Przerwy są ogłaszane chaotycznie – najpierw informacja, że można wyjść, po chwili krzyki, żeby wracać do pracy. Paweł przekazuje sprzeczne informacje, a Oliwier reaguje agresją wobec pracowników. Kierownicy kłócą się między sobą, a frustrację wyładowują na ludziach.
Najgorsze jest to, że kierownicy palą marihuanę przed sklepem, a zapach później czuć w środku. Mimo to nikt z góry nie reaguje. Do tego dochodzą aroganckie i niekulturalne odzywki wobec pracowników.
Asystenci to jedno wielkie nieporozumienie – nie spełniają żadnej realnej funkcji. Stoją, ziewają, ważą reklamówki i „nabijają wyniki”, podczas gdy reszta pracowników wykonuje faktyczną pracę.
Pracujemy po 8 godzin i więcej, mimo że przy zatrudnieniu było mówione o 6 godzinach. Dochodzą do tego dojazdy – nawet 4 godziny dziennie, za które firma nie płaci.
W pracy panuje kolesiarstwo. Jeśli ktoś jest lubiany przez kierownictwo, dostaje lepsze i lżejsze strefy. Jeśli nie – trafiają się takie, że nie da się wyrobić normy. Jedyną osobą zachowującą się profesjonalnie i sprawiedliwie jest pani Karolina. W przeciwieństwie do Małgorzaty i Dominiki, których zachowanie wobec pracowników jest bezczelne i nieodpowiednie.
Atmosfera jest toksyczna, stres ogromny. Mam nadzieję, że dotrwam do końca projektu i nigdy więcej. To, co opisuje pani Mariola w innych opiniach, jest szczerą prawdą.
Nie polecam pracy w tym miejscu.
Mariola
13.02.2026 23:34
Jesteśmy to znaczy do dzisiaj byliśmy pracownikami na inwentaryzacji.Zrezygnowalismy i nie uwierzycie jak nas potraktowano .Ten śmieszny koordynator Paweł na sklepie rzucał się w pracy do męża z łapami bo po tym jak jego dziewczyna jedna z tzw kierowniczek odezwała się do męża że ma wypier...lać a on odpowiedział żeby sama spierdal.. ła. Ci ludzie tutaj na czele z Olim polskim Niemcem to tragedia!!!! Myślą że są jakimiś panami a liżą du..PE Niemcowi ile wlezie.Ludzi traktując jak śmieci
A sami wyglądają i zachowują się jak degeneraci.Odradzam każdemu kto ma odrobinę honoru a te 1500 eu na miesiąc za taką jazdę i jeżdżenie po 2 godziny do pracy niech sobie wsadzą. Więcej nasze nogi w tym daremnym kraju nie postaną. Tragedia.
Bardzo nie sprawiedliwe trakrowanie ludzi. Poprostu pupilki nie muszą pracować a niektórzy muszę (usunięte przez administratora) za 3. Widzą kto ile produktów zeskanował. Ale nie wygodne osoby wylatują bez powodu jak już tu ktoś wcześniej napisał. Żadnego powodu wypowiedzenia żadnej rozmowy. Życzę firmie powodzenia ale z daleka ode mnie. I mogliby mi dać premie że robiłam za 3osoby ale jeśli nie donoslisz to nie masz układów i jesteś nikim
19.12.2025 20:30
A trzeba było przed rozpoczęciem pracy przeczytać opinie na GoWork...
Liz
19.11.2025 05:28
Praca w tym czymś totalny chaos nie mogłeś się nic dowiedzieć.Tajemnice totalne.Trafiasz do byle jakich hoteli, gdzie głośno z ulicy.Masz wstawać wcześnie rano i mieć siły to się nie da.Dzielenie pracowników i kierownictwa,przełożonych lepsze ,gorsze hotele jedni mają pralki,a drudzy nie.To samo z kuchenką macie się dzielić z innymi,bo nie wszędzie są dramat.Przerwa w autobusie, zamiast na stołówce pracowniczej.Przeprowadzki i jazda z bagażami do pracy,a miało tak wcale nie być.Głośni alkoholicy w nocy już jeżdzący parę lat,kierownictwo słaba reakcja.Nagłe zabieranie urlopu.Co innego mówi biuro,a inaczej na miejscu.Brak odpowiednich warunków w pracy czajników z kawą,baniaków z wodą.Nie dopłacają za ponad 2godziny przeprowadzek.Poganianie od 1dnia jak w Amazon,inne normy na szkoleniu,a rzeczywistość.Praca wygląda byle jak by tylko przełożeni premię dodatkową dostali,kosztem zdrowia i wysiłku pracowników.Mała stawka i wyzysk z Niemcami nie ma nic wspólnego.Toalet za mało jak na taką liczbę pracowników wysyłanych do sklepów.Nigdy więcej syfu.Brak posiłków regeneracyjnych,dopłat za dojazdy w porze nocnej.
Ta firma (usunięte przez administratora) przez co normalny człowiek w wolnym czasie nie może odpocząć bo musi wysłuchiwać kłótni (usunięte przez administratora) za ścianą z którą jest zmuszony mieszkać. Kierownictwo to jakiś dramat. Brak organizacji i jeśli ktoś się naprawdę stara w pracy to jeszcze potrafią z uśmiechem na ustach powiedzieć „no cóż dobrze pracujecie więc będziecie zawsze wykorzystywani”. Za to ktoś to (usunięte przez administratora)i nie przyjdzie do pracy nie ponosi żadnych konsekwencji. Dojazdy do pracy potrafią trwać czasami i 2,5h za co nie jest płacone bo jak to powiedziały panie w biurze to twój czas wolny a nie praca i możesz odpocząć jadąc autokarem. Przeprowadzki sa bardzo często, w zeszłym roku przez 10 dni przenosiliśmy się codziennie i czasem trasa zajmowała 7h i byłeś na hotelu o 21 po czym o 3 rano wyjazd do pracy. Pracowałam w tej firmie 3 lata i byłam pracownikiem ze 100% frekwencja,nikt nigdy nie miał zastrzeżeń do mojej pracy. Wręcz byli wszyscy zadowoleni że mają kogoś takiego na dziale. I co z tego? Starzy, dobrzy pracownicy są niedoceniani i traktowani jak (usunięte przez administratora). Dlatego szkoda nerwów i zdrowia. (usunięte przez administratora)
28.04.2025 13:27
100% prawdy, że starzy pracownicy są traktowani jak świńskie odchody.
Firma ma dużą rotację, więc zatrudniają każdego jelenia, a także alkoholika, narkomana, złodzieja, który się do nich zgłosi, w zasadzie bez jakiejkolwiek selekcji. Selekcja ma pożniej miejsce w czasie pracy na sklepach.
Często polega to na tym, że "nowi" liczą byle jak, a starzy w trakcie liczenia kontrolnego mają za zadanie weryfikować "wyczyny" nowych. System kontroli jest tak ustawiony, że czasem łatwiej daną strefę wykasować i liczyć od nowa.
"Normą" jest też zjawisko, że trudniejsze strefy trafiają się do liczenia starym sprawdzonym pracownikom. A wynagrodzenie jest takie same dla wszystkich - czy liczą ciężki i brudny dział budowlany, czy lekkie pierdoły w stylu "101 drobiazgów" ( Haushalt ).
Długo by można pisać, faktem jest, że ta firma dawno zeszła na psy i jej działalność sprowadza się do przemiału ogromnej ilości naiwniaków, do czego służą wątki jak ten - gdzie rzekomi pracownicy liniowi ( a faktycznie pracownicy biura w Poczdamie ) wypowiadają się o niej w superlatywach.
E
15.03.2025 18:25
(Berlin, Alexanderstraße 7)
Solidna firma, wypłata na czas, zgodna z ilością przepracowanych godzin, praca na inwentracji była zgodna z wymogami, miła atmosfera, profesjonalne i kulturalne podejście kierownika do pracowników Pana Pawła oraz Pana Adriana zasługuje na uznanie. Dobre warunki kawater pracowniczych, (nie zawsze jest dostępny aneks kuchenny) ogólna miła atmosfera wśród pracowników, pracownicy z dłuższym stażem oraz większym doświadczeniem służą pomocą i wiedzą jeśli zachodzi taka potrzeba. Zapewniony trasport do pracy, infolinia dla pracowników 24h, również profesjonalizm i kulturalne podejście w dziale rekrutacji oraz na szkoleniu zachęca do dalszej współpracy. Podróżowanie autokarem z kierowcą Panem Mariuszem było przyjemne i bezpieczne. Firma uczciwa i godna polecenia, pozdrawiam
still the same
28.03.2025 18:07
Paweł P. i kultura?
To szkoda, że nie poznałaś tzw. Burka - ten to dopiero ma wysoką!
Jeśli piszesz o Adrianie J. - tu się zgodzę, bardzo w porządku.
Pracownik sezonu 2025
03.02.2025 10:14
Witam serdecznie, byłem pracownikiem tej firmy z moją partnerką.Firma pozwoliła nam przepracować trzy tygodnie.Pewnego dnia szykując się do pracy przypadkiem dowiedzieliśmy się od naszego kierowcy autobusu że nie jedziemy do pracy ponieważ firma wywaliła nas bez żadnego wytłumaczenia.Kierownictwo i Panie z biura nie raczyły nas poinformować z jakiego powodu nas wywalili.Jeżdżąc 20 lat do pracy w Niemczech żadna firma nie zachowała się w ten sposób jak firma ADECCO po prostu żenada.
Ziółko
02.12.2024 22:03
Jestem pracownikiem i mogę powiedzieć że pracuje już 4 miesiąc i jest ok kasa jest na czas zakwaterowanie ok
Dojazdy do pracy są czasem po półtorej godziny ale za to pracujemy 5 /h lub 4 /h a i tak płacą za 6/h
W październiku przepracowałem 120 godz i na konto 1580€
Babki z biura spoko idzie się dogadać czy lekarza czy urlop to nie ma z nimi problemu
Jak dla mnie lepszej roboty nie mogłem trafić za taką kasę a robota żadna
Więc jak ktoś piszę te farmazony że nie płacą albo że ta robota to dramat najwyraźniej został w....y za Chlanie albo capca rapca :)
27.12.2024 10:14
Ewidentnie fejkowa odpowiedź kogoś z biura. Adecco od lat słynęło z radosnej twórczości pań podszywających się pod prawdziwych pracowników, piszących bzdury, których nie stworzyłby nikt z pracujących naprawdę.
A wiesz, dlaczego fejkowa?
Bo piszesz, że to "żadna robota".
Bo piszesz, że pracujesz po 4-5 h, a płacą za 6. To jakim cudem wyszło ci 120h pracy w miesiącu? Może w inne dni trzeba było pracować więcej, niż te 4-5h?
I może wyjaśnisz, ile zarabiasz na godzinę, skoro za 120h dostałoś 1580 euro? Ponad 13 netto?
Kolejna biedna ściema.
Aha - i jest jeszcze jedna przyczyna zwolnień pracowników niż te twoje chlanie i capca-coś tam. Jak mi kiedyś powiedziała jedna z pań biurowych: "jak KTOŚ nie będzie ci pasował, to proszę powiedzieć. My mamy sposoby na pozbycie się takich delikwentów".
Serdeczne pozdrowienia środkowym palcem dla BS czy (usunięte przez administratora)
04.11.2024 10:28
Jestem byłym pracownikiem z powodów zdrowotnych niestety musiałem zrezygnować ale uczciwie mogę polecić Adecco jako pracodawcę
Wypłata na czas
Mieszkanie ok
Dojazdy do pracy
Kontakt z biurem na 5
Kierownicy różni nie musimy się że wszystkimi lubić ważne że jest szacunek !
Pracowałemz nimi 6 sezonów
Polecam !!!!!
17.02.2022 12:19
Nie płacą w terminie. (usunięte przez administratora) i zbywają pracownika. Nie szanują ludzi. Nie wiem jak w innych placówkach moja opinia dotyczy Adecco business solutions w potsdam.
Pracownice biurowe są niekompetentne.
Pozdrawiam
04.08.2024 11:07
Widzę, że minęły ponad dwa lata od ostatniej opinii, więc chyba już czas napisać coś nowego. A do napisania jest dość dużo, więc będzie to opowieść w odcinkach.
Mamy przełom lipca i sierpnia i widzę po ogłoszeniach, że w Adecco sezon polowania na jelenie w pełni.
Firma werbuje ludzi do inwentaryzacji głównie w marketach budowlanych: Toom, Obi, Bauhaus, ale trafiają się też spożywcze REWE czy w sezonie zimowym: Kauflandy. Czy firma będzie występować jako Chemnitz, Potsdam, Berlin, Dusseldorf - jest to cały czas ta sama firma. Tak samo, jeśli występują jako ABS - to po prostu skrót pełnej nazwy Adecco Business Solutions.
Rekrutacja za moich czasów przebiegała spokojnie: ot spotkanie, kilka luźnych pytań, opowiastka pani z biura, że to "najlżejsza praca, jaką można sobie wyobrazić". Ja się akurat nie nabrałem, bo miałem już doświadczenie w tej branży, ale świeżaki zapewne tak. Zaś obecnie, sądząc po ludziach tam zatrudnianych: chyba po prostu biorą każdego, kto się zgłosi. Najwyżej później pójdą do odstrzału.
A panią z biura zapraszam na np dział budowlany czy ogród zewnętrzny.
Rekrutacja jest ostatnim momentem, kiedy firma zachowuje wobec pracowników pozory przyzwoitości. Później zaczyna się (usunięte przez administratora) i traktowanie ludzi jak (usunięte przez administratora)
Przede wszystkim, nowi pracownicy mają jakieś dwa tygodnie na wykazanie się. Jeśli nie podpasują głównemu kierownictwu inwentaryzacji - wylatują z godziny na godzinę, nierzadko w pierwszych dniach. Rotacja świeżaków jest ogromna. Pamiętam pewne wyjście na przerwę śniadaniową, gdy współpracownikom nagle w jednym czasie zaczeło dzwonić wiele telefonów: to biuro w Poczdamie zaczęło obdzwaniać ludzi, że zostali zwolnieni lub mają np. tydzień na poprawę wyników pracy. A ponieważ zwykle już pierwszego dnia trafiacie do zachodnich landów, droga powrotna do domu będzie dość trudna.
Zarobki: pracujecie średnio jakieś 6h dziennie, miesięcznie wpłynie wam na konto ok. 900-1000 euro, czyli jakieś 4500 pln. Na pozór nienajgorzej, jak za 6 h pracy, ale... Żeby dojechać do pracy na 6, czasem wcześniej - będziecie wyjeżdżać zwykle około 4. Czasem nieznacznie później, choć zdarzały się wyjazdy o 2-3, nawet o pierwszej w nocy! O tym w dlaszych odcinkach. Za czas spędzony na dojazdach - czyli ok. 4h dziennie! - nikt wam nie zapłaci.
I celowo piszę, że "wpłynie wam na konto", a nie, że jest to samo gołe wynagrodzenie. Bo w tym "wpływie na konto" zawarta jest również dieta pracownicza za pracę poza miejsce zamieszkania: od lat oszałamiające 10 euro, czyli jakieś 45 pln za przepracowany dzień. Dla porównania: dokładnie tyle samo obecnie wynosi dieta pracownicza w Polsce. Kolejne porównanie: firma RGIS płaci obecnie 67.80 pln diety za pracę na terenie Niemiec.
To teraz zastanówcie się, czy praca w Adecco to kokosy, nawet na polskie warrunki...
Zakończę ten "odcinek" pozytywnym akcentem: ludzie. Atutem pracy TAM są ludzie, Poznałem tam naprawdę wielu świetnych, pozytywnych, życzliwych i po ludzku normalnych ludzi, w tym kierowników średniego szczebla:
Kubę M., Pawła Ł., Sylwię, Lidkę, Karinę, Ronalda E., Oliviera S., Friedhlema Z. Friedhelm, ja wiem, że Ty ani w ząb po polsku czy angielsku, ale byłeś super człowiekiem. Pominiętych bardzo przepraszam, przez 4 lata mojej tam kariery trochę osób się przewinęło... Serdecznie Was stąd pozdrawiam i życzę wszystkiego dobrego.
Syw
17.02.2022 12:32
Dopóki nie jesteś pracownikiem jest miło ale jak już zostaniesz zwerbowany to masakra jak cię traktują. Panie w biurze są bezczelne i nie szanują pracownika. W ten sposób firma Adecco więcej straci niż zyska. Karma wraca
Opinia dotyczy Adecco business solutions w potsdam.
PS Panie w biurze są niekompetentne i chyba nie zdają sobie sprawy że tylko szkodzą firmie Adecco - partyzantka i prowizorka którą uprawiają na prawdę nikomu nie pomaga tylko szkodzi.
Pozdrawiam
Zostaw merytoryczną opinię o Adecco Personaldienstleistungen GmbH
Nie przegap nowości o Adecco Personaldienstleistungen GmbH!
Adecco Personaldienstleistungen GmbH
Glösaer Str. 18, 09131 Chemnitz
Poniżej zobaczysz opinie obecnych oraz byłych pracowników o firmie Adecco Personaldienstleistungen G...