Zdecydowanie odradzamy zakup nieruchomości u tego dewelopera.
Nasze doświadczenie z procesem zakupu segmentu jest bardzo rozczarowujące. Mieliśmy wstępną rezerwację konkretnego segmentu i byliśmy zdecydowani na jego zakup. Cały proces był przez nas traktowany poważnie, mimo że zakup miał być finansowany kredytem hipotecznym.
Dzisiaj otrzymaliśmy informację, że segment został sprzedany innym osobom, które finalizują zakup za gotówkę, a nasza rezerwacja została anulowana, ponieważ kupujemy na kredyt.
Trudno zaakceptować takie podejście do klienta. Rozumiemy, że dla dewelopera transakcja gotówkowa może być wygodniejsza i mniej ryzykowna, ale jeżeli wcześniej przyjmuje się rezerwację i prowadzi rozmowy z klientem, to oczekujemy przede wszystkim uczciwości, transparentności i respektowania wcześniejszych ustaleń.
W naszym odczuciu zostaliśmy potraktowani jako „gorszy” klient tylko dlatego, że finansujemy zakup kredytem. Dla nas nie jest to błahy zakup — chodzi o nieruchomość, ogromne pieniądze, czas poświęcony na cały proces oraz przygotowania związane z uzyskaniem finansowania.
Najbardziej bulwersujący jest fakt, że poświęciliśmy swój czas i zaangażowaliśmy się w zakup, a ostatecznie dowiedzieliśmy się, że lokal został sprzedany komuś innemu, ponieważ wybrano szybszą i wygodniejszą dla dewelopera transakcję gotówkową.
Takie podejście bardzo podważa nasze zaufanie do firmy. Jeżeli już na etapie sprzedaży klient może zostać odsunięty na bok tylko dlatego, że potrzebuje kredytu, to trudno wyobrazić sobie, jak wyglądałaby współpraca na dalszych etapach.
My na pewno po tym doświadczeniu nie zdecydujemy się na zakup u tego dewelopera i będziemy przestrzegać innych potencjalnych klientów, aby dokładnie sprawdzili warunki rezerwacji i nie zakładali, że wstępne ustalenia faktycznie gwarantują możliwość zakupu nieruchomości.