Współpraca z firmą, niestety, pozostawia wiele do życzenia. Jednym z największych problemów, z jakimi się spotkałem, jest kompletny brak komunikacji. Informacje nie są przekazywane na czas, często w ogóle nie są przekazywane, a odpowiedzi na zapytania są zdawkowe, niespójne lub nieadekwatne do sytuacji. Taki chaos informacyjny wprowadza dezorientację, spowalnia procesy i uniemożliwia skuteczne planowanie działań.
W firmie wyraźnie brakuje również elementarnych kompetencji z zakresu zarządzania i współpracy. Decyzje podejmowane są w sposób przypadkowy, bez żadnej strategii ani konsultacji z osobami, które są bezpośrednio zaangażowane w realizację projektów. Nie widać tu żadnej kultury organizacyjnej każdy działa na własną rękę, a brak jasnych ról i odpowiedzialności prowadzi do niekończących się nieporozumień.
Z perspektywy partnera zewnętrznego odczuwam całkowity brak szacunku do wspólnego czasu, ustaleń i zasad współpracy. Czasem wręcz trudno oprzeć się wrażeniu, że zarządzanie odbywa się na zasadzie gaszenia pożarów, a nie świadomego kierowania procesem.
Współpraca oparta na zaufaniu i komunikacji to fundament każdej relacji biznesowej. W tym przypadku niestety oba te filary są wyraźnie zaniedbane, co odbija się negatywnie na efektywności i atmosferze pracy.
Jeśli firma poważnie myśli o dalszym rozwoju i budowaniu trwałych relacji biznesowych, musi pilnie zająć się wewnętrzną reorganizacją, usprawnieniem komunikacji oraz podniesieniem standardów zarządzania.