Ostrzegam przed świadczeniem pracy i zleceń dla firmy. Dopuszczono mnie jako zleceniobiorcę do świadczenia usług zobowiązując się umową ustną, pomijając fakt, ze charakter pracy wskazuje na UoP. Od listopada nie otrzymałam pieniędzy pomimo wielokrotnych wezwań do zapłaty, posiadania dowodów i świadków oraz screenów z uznaniem długu. Inspekcja Pracy powiadomiona o sytuacji, wszczęto postępowanie wykroczeniowe z tego tytułu, rozważane jest zgłoszenie z art. 286 par. 1 k.k, najpewniej też sprawa sądowa.
Sprawa jest opisana na grupie FB Praca Toruń (łatwo znaleźć, polecam), Żeby śmiechom nie było końca straszono mnie pozwem o naruszenie dóbr osobistych i próbowano wymusić „publiczne przeprosiny za kłamstwa”. Po napisaniu posta w grupie znalazło się jeszcze kilka podobnie potraktowanych dziewczyn, są również osoby które nie otrzymały wynagrodzenia za umowę o pracę, ekwiwalentu za urlop czy świadectwa pracy.
Firma co jakiś czas wystawia ogłoszenia pracy na OLX, szuka asystentek przedłużania włosów i nie tylko, zmieniając konta, nie podając nazwy firmy w opisie.
Proszę być czujnym i nie dać się nabrać.