Z racji zakończenia budowy domu i przejścia już przez wszystkich wykonawców pozwolę sobie wystawić komentarz na temat firmy zajacdevelopment. Pan właściciel jeśli chodzi o pierwsze wrażenie i zaangażowanie przed budową sprawia że naprawdę współpraca do wbicia pierwszej łopaty przebiega bardzo dobrze. Możliwość zamawiania materiałów przez niego w dość korzystnych cena uświadamia że człowiek podjął dobrą decyzję o podpisaniu umowy na budowę domu. Niestety jak to w życiu bywa nic bardziej mylnego. Od samego początku był problem. Okazuje się że Pan właściciel nie buduje domu tylko ekipy podwykonawcze (przynajmniej w naszym przypadku) i tak od płyty był ktoś inny, od ścian nośnych ktoś inny, od stropu ktoś inny, od ścian działowych ktoś inny i najlepsze że od dwóch kominów ktoś inny a od trzeciego komina jeszcze ktoś inny. Terminowość oddawania prac również nie pokrywa się z ustaleniami. Bywało że mimo dobrej pogody, podwykonawca znikał na tydzień bo miał tzw „inną robotę” a jak padało to mógł robić ale była zła pogoda. Jeśli chodzi o wykonanie prac to płyta fundamentowa ze stropem plus schody wykonane wzorowo. Jeśli chodzi o ściany to odchyły po 5-7 cm. Tynkarze i Panowie od elewacji byli zachwyceni tak samo jak mój portfel gdy trzeba było dopłacać za materiał i robotę. Komin gazowy wykonany nieprawidłowo i tak zamiast ceramicznego mamy wpuszczoną rurę bo wykonawca kotłowni powiedział że boi się o szczelność patrząc po wykonaniu i złym montażu (oczywiście dodatkowe koszty) nie wspominając już o podstawach jak brak izolacji poziomej ścian działowych na parterze.
Podsumowując dziś na pewno wziąłbym inną ekipę. Plus to na pewno ceny na materiał i ekipa „podwykonawcza” od dachu. Reszta to totalne błędy budowlane, niechlujnie wykonana praca na dobrych i łatwych w obróbce materiałach.
Dodam że nie jest to moja opinia. Niestety każdy wykonawca od elektryka, przez tynkarzy, Panów od okien itd wszyscy zwracali uwagę na błędy i wykonanie.