Sadi16.03.2025 17:10
Dobre firmy w opiece poznasz w trudnych sytuacjach. Ta firma była moim rozczarowaniem. Nie dba o pracowników, nie dba o to, żeby np. opiekunowie mieli jeden dzień wolnego w ciągu tygodnia, co jest bardzo potrzebne w tej pracy. Pamiętam, że w piątki mają czynne biuro do 12:00, oczywiście, wszystkie trudne sytuacje z podopiecznymi działy się właśnie w piątki, nikt tam nie odbiera telefonu, a potem z kolei w poniedziałek jak się nagromadzą sprawy z całego weekendu, to dodzwonić się tam jest cudem. Pracownik firmy miał do mnie pretensje, ponieważ rodzina chciała, żebym wykonywała prace w ogrodzie takie jak zamiatanie tarasu, zbieranie owoców i orzechów. Powiedziałam, że to nie jest moja praca i nie będę wykonywać prac poza domem. Firma w żaden sposób mnie nie wsparła, wręcz odwrotnie, poparła rodzinę. Znam też opiekunkę, która obecnie ma długi spowodowane złym rozliczeniem księgowym po współpracy z tą firmą. Zrezygnowałam m.in. z powodu tej sytuacji. Zmieniłam firmę i nie żałuję, jeżdżę na zlecenia, gdzie zawsze jest dzień wolny (a jak go nie ma, jest dodatkowa kasa)i jest dokładnie wyznaczony zakres obowiązków. To, jaką różnicę widzę to także bardzo szczątkowy opis stanu podopiecznego. Z firmą, którą jeżdżę, to naprawdę szczegółowe informacje. W ABONA24 trafiały się takie "kwiatki", że człowiek dowiadywał się dopiero po grubych akcjach, na co tak naprawdę chorują podopieczni. Koordynatorki (trafiłam na dwie) nie były miłe, często nie odpisywały na wiadomości, były problemy z dodzwonieniem się, z ustaleniem jakichś szczegółów. Odczułam to zwłaszcza, jak trafiłam do rodziny, gdzie podopieczna nie miała dobrego kontaktu z żadnym członkiem rodziny, a była bardzo trudna do współpracy. Nie było kogo dopytać się o szczegóły. Niestety, nie polecam.