BFF Polska

• Ksawerów
  • Huta Wiskicka
  • Bronisin

3. Opinie o pracodawcach Łódź
  5. Opinie o BFF Polska S.A.

Opinie o BFF Polska Łódź

Nie przegap nowości o BFF Polska S.A.!

Ja już po

30.06.2026 22:40

W trakcie mojej pracy w BFF niejednokrotnie zetknęłam się z opinią głoszącą, że “ta firma stoi na ludziach” - zgadzam się, można spotkać tu wiele serdecznych, uczynnych, pomocnych i szczerych osób, które są ogromną wartością dodaną spółki. I w tym miejscu atuty BFF chyba się kończą. Zwłaszcza, że nawet najmilsi ludzie mają swoje granice wytrzymałości, a firma jakby zawzięcie je testuje, narusza, a ostatecznie podejmuje próbę ich całkowitego obalenia. Gdybym miała użyć jednego słowa do opisania BFF byłaby to “Frustracja”. Poziom tej frustracji rośnie odwrotnie proporcjonalnie do średniej wieku pracowników. Może i hasło “młody dynamiczny zespół” brzmi zachęcająco, jednak w BFF stoi za nim jedna prosta idea - oszczędzanie pieniędzy na wszystkim, a zwłaszcza na pracownikach. W ten oto sposób firma z miesiąca na miesiąc pustoszeje - odchodzi wykwalifikowana i doświadczona kadra, a w ich miejsce pojawiają się młode, podekscytowane twarze, które dopiero (albo nawet jeszcze nie) opuściły mury uniwersytetu. Niestety ekscytacja szybko znika z tych młodych twarzy, gdy okazuje się, że po miłym dniu zapoznawczym zderzają się z okrutną BFF-ową rzeczywistością, w której to zostają sami sobie sterem, okrętem i kapitanem, ponieważ prawie cała załoga zdążyła już opuścić pokład. W ten sposób BFF usiłuje łatać rozrastające się w oszałamiającym tempie dziury kadrowe za pomocą stażystów, praktykantów i świeżo upieczonych absolwentów - bo przecież przy obecnych realiach rynku pracy młodzi zadowolą się każdą pracą za minimalne wynagrodzenie na umowie zlecenia. A co jeśli nawet młodzi rezygnują z pracy w firmie? Długotrwały wakat bez ochotników na jego zapełnienie nie jest przecież najlepszą promocją firmy. Ale spokojnie, BFF również na to ma niezawodny sposób. Wystarczy zredukować zespół, obowiązki brakującego pracownika rozdysponować między tych, którzy jeszcze zostali, a zaoszczędzone wynagrodzenie wpisać w zyski spółki, które następnie zostaną wykorzystane do promocji firmy i zachęcania tych właśnie młodych podekscytowanych twarzy do zaaplikowania na staż w BFF. W efekcie liczba pracowników maleje, liczba obowiązków pozostaje bez zmian, a jedynym elementem, który faktycznie rośnie, są oczekiwania wobec tych, którzy jeszcze nie zdążyli odejść. Wracając jednak do frustracji. Frustracja ta, w cyklu rocznym życia spółki, utrzymuje się na stale wysokim poziomie, jednak szczególnie wzrasta w okresie okołokwietniowym, kiedy to ktoś ważny we Włoszech ponownie uruchamia korporacyjną wersję „Koła Fortuny” i losuje kolejny powód, dla którego pracownicy znów nie otrzymają ani premii, ani podwyżek Gdybym miała opisać politykę premiową BFF jedną metaforą, powiedziałabym, że pieniądze są deszczem, HQ we Włoszech jest dachem, grupa, do której należy BFF PL jest rynną, a Polska to zapomniany, przesuszony kwiatek stojący w rogu parapetu, który z utęsknieniem patrzy jak na zewnątrz pada. Jednak prawdziwą studnią bez dna, z której frustrację można czerpać bez końca, pozostaje HQ we Włoszech. To właśnie w tym centrum dowodzenia podejmowane są najważniejsze decyzje biznesowe, które determinują pozycję firmy na rynku międzynarodowym. Na przykład decyzja, czy Bożenka z Działu Strategicznego Niedoboru Budżetu może wyjątkowo pracować zdalnie we wtorek, żeby po pracy zdążyć na występ swojego kota w przedszkolnym przedstawieniu. Wniosek Bożenki oczywiście zostanie potraktowany priorytetowo i przekazany do odpowiednich szczebli decyzyjnych, a odpowiedź (przy dobrych wiatrach) nadejdzie jakieś dwa tygodnie po wydarzeniu, którego dotyczył. Z niewyjaśnionych przyczyn nawet najbardziej trywialne decyzje wymagają akceptacji z Mediolanu. Trudno bowiem zignorować niepodważalny wpływ jednorazowej pracy zdalnej pracownika z Łodzi na wyniki finansowe międzynarodowej korporacji. Co ciekawe, presja na obecność w biurze we wtorki i czwartki jest tak duża, że pracownicy regularnie słyszą, iż lepszym rozwiązaniem będzie jednodniowy urlop lub zwolnienie lekarskie niż wykonanie dokładnie tej samej pracy z domu, bez generowania opóźnień czy przestojów. Najwyraźniej, w firmowej hierarchii wartości obecność w biurze zajmuje wyższe miejsce niż faktyczne wykonywanie obowiązków zawodowych. No cóż, przynajmniej slogan firmy nie kłamie. BFF rzeczywiście jest bankiem jak żaden inny. To po prostu nigdy nie był komplement.

Ja już po

30.06.2026 22:47

Jeśli ktoś jest jeszcze na siłach, by kontynuować lekturę mojego skromnego katalogu smutków i żali, zapraszam do niniejszego komentarza po małą dogrywkę (Mój poziom frustracji niestety przekroczył dopuszczalny limit znaków) Kolejną regularnie napływającą falę frustracji powoduje fakt, że w BFF pracownicy traktowani są bardzo różnie - nie tylko ze względu na zajmowane stanowisko, ale również ze względu na dział, w którym pracują. W firmie funkcjonuje niepisana, niemal klasowa hierarchia, o której istnieniu wszyscy wiedzą, choć zapytani zapewne zgodnie będą twierdzić, że nic takiego nie ma miejsca. Hierarchię tę można dostrzec zarówno w codziennych, prozaicznych sytuacjach, jak i przy okazji decyzji mających realny wpływ na życie zawodowe pracowników. Jedni słyszą, że zgodnie z polityką firmy, rok pracy to zbyt krótki okres, by w ogóle myśleć o podwyżce, podczas gdy inni otrzymują ją przy okazji podpisywania aneksu po zakończeniu trzymiesięcznego okresu próbnego. Niektóre benefity funkcjonują jako benefity ogólnofirmowe, dopóki nie okaże się, że dotyczą jedynie wybranych działów lub pracowników. Doświadczenie pracy w BFF uczy, by nie pytać, jakie zasady przyznawania benefitów obowiązują w firmie, ponieważ można podejrzewać, że odpowiedź na to pytanie brzmi: „to zależy, kto pyta”. Niemniej jednak, opisana hierarchia wcale nie oznacza życia w korporacyjnym luksusie dla tych, którzy akurat znaleźli się na jej wyższych szczeblach. Jeżeli jednak istnieje obszar, w którym firma rzeczywiście konsekwentnie realizuje zasadę równości, są nim benefity - tutaj wszyscy pracownicy mogą liczyć na podobny poziom rozczarowania. Ponadto, gdy raz na jakiś czas po biurze krąży wieść, że komuś udało się wynegocjować lepsze warunki zatrudnienia, uzyskać dodatkowy benefit lub zachować przywilej, który wydawał się już zagrożony, w powietrzu odczuć można lekki powiew nadziei cicho szepczącej, że istnieje jeszcze jakaś szansa. W tym przypadku jednak nadzieja umiera jako pierwsza, pozostawiając po sobie gorzki posmak podwójnego rozczarowania - firmą za to, jaka jest, oraz własną naiwnością, która po raz kolejny pozwoliła uwierzyć, że ta dystopijna historia może mieć jeszcze szczęśliwe zakończenie. Jeśli chodzi o mnie, resztki nadziei ulotniły wraz z jednym z ostatnich pozytywnych elementów pracy w BFF — benefitem „Pasja w życiu, pasja w pracy”. Najwyraźniej uznano jednak, że doszło do pewnego nieporozumienia. To nie firma powinna wspierać pasje pracowników poza pracą. To pracownicy powinni odnaleźć pasję w samej pracy. Najlepiej taką, która nie wymaga dodatkowego budżetu. To już wszystko ode mnie, dziękuję wszystkim, którzy dotarli do końca!
    Massimiliano ten z PL

07.04.2026 19:43

Po zakończeniu współpracy mogę spojrzeć na tę firmę z dystansu – i to najlepszy moment na uczciwą, wyważoną opinię. BFF Polska S.A. i Oddział Banku w Polsce to naprawdę fajne i solidne organizacje. Kompetentni menedżerowie, sensowny zarząd, realne wsparcie rozwoju – szkolenia, certyfikaty, studia, możliwość zdobycia doświadczenia. To miejsce dało mi dużo i warto to jasno powiedzieć. Od managerów i członków zarządu w Polsce można się realnie wiele nauczyć, a w organizacji nie brakuje specjalistów i ekspertów w swoich dziedzinach. Problem zaczyna się jednak na poziomie stylu zarządzania i podejmowania decyzji w centrali. Centrala we Włoszech funkcjonuje momentami jak równoległa rzeczywistość – oderwana od operacji, realiów i specyfiki rynku. Decyzje podejmowane są często bez pełnego zrozumienia procesów i lokalnych uwarunkowań, co nadaje całej strukturze pewien… jak to ująć - unikalny charakter. Zdarzały się sytuacje, w których osoby na bardzo wysokich stanowiskach, z wieloletnim „doświadczeniem”, wymagały tłumaczenia absolutnych podstaw swojego obszaru. Samo to nie byłoby problemem – problemem była raczej reakcja: zamiast refleksji pojawiała się pewność, że to jednak inni czegoś nie rozumieją. Żeby jednak zachować uczciwość – również po stronie włoskiej jest wiele bardzo mocnych, kompetentnych osób i stanowią oni raczej większość. Niestety trudno nie odnieść wrażenia, że część kadry zarządzającej z Włoch dużo lepiej odnalazłaby się w środowisku bliższym ich naturalnym kompetencjom – być może przy zarządzaniu butikową winnicą albo rodzinnym sklepem z wędlinami. W bankowości, zwłaszcza regulowanej, ten styl daje nieco mniej przewidywalne i pożądane efekty :). Do tego dochodzi podejście do Polski, które momentami wygląda jak żywcem wyjęte z poprzedniej epoki – niedoszacowanie kompetencji lokalnych zespołów i brak realnego partnerstwa. Próby merytorycznej dyskusji często kończą się emocjami, obrażaniem się lub klasycznym „dziel i rządź”, co – trzeba przyznać – jest konsekwentnie stosowaną metodą zarządzania. Kwestie regulacyjne i prawo pracy bywają traktowane bardziej jako przestrzeń do interpretacji albo materiał do memów fruwających między pracownikami niż fundament działalności instytucji finansowej – z wyraźną kreatywnością w szukaniu rozwiązań „korzystnych dla organizacji”. Absolutnie nie stwierdzam że te obszary prawa i ich przepisy są łamane, wiadomo jest wiele interpretacji dla różnych przepisów. W kontekście ostatnich publikacji – opisywanych m.in. przez Bloomberg i Reuters – dotyczących problemów w kluczowych obszarach działalności grupy (np. sprawozdawczość finansowa czy kwestie nadzorcze), trudno uznać ten styl za przypadkowy. Można odnieść wrażenie, że rynek również z pewnym zainteresowaniem obserwuje te „eksperymenty zarządcze”, co znajduje swoje odzwierciedlenie w wycenie akcji na giełdzie we Włoszech. Na poziomie operacyjnym widać też rosnące rozwarstwienie jakości. Z jednej strony bardzo dobrzy, doświadczeni specjaliści. Z drugiej – napływ bardzo młodych pracowników, u których oczekiwania często wyprzedzają kompetencje. Dużo energii idzie w „posiadanie zdania”, znacznie mniej w jego ugruntowanie pracą i nauką. To bywa demotywujące dla osób, które faktycznie chcą się rozwijać i dowozić wyniki. HR momentami wzmacnia ten trend – większy nacisk na „dopasowanie towarzyskie” niż realne kompetencje i potencjał do pracy w wymagającym środowisku. Można odnieść wrażenie, że kluczowym KPI jest atmosfera, a nie efektywność – co działa, o ile celem jest dobre samopoczucie, a niekoniecznie wyniki. Podsumowując: lokalnie bardzo dobre miejsce do rozwoju i zdobycia doświadczenia. Globalnie – organizacja, która przy tak dużym potencjale sama utrudnia sobie wykorzystanie własnych możliwości. Z perspektywy CV – bardzo wartościowe doświadczenie operacyjne, natomiast marka jako całość zaczyna budzić więcej pytań niż daje przewag. Jeśli ktoś chce zdobyć doświadczenie, nauczyć się rozwiązywać realne problemy, prowadzić trudne dyskusje i bronić swojego zdania – trudno o lepsze środowisko.
    Massimiliano

12.05.2026 14:03

Typie, sam się właśnie podsumowałeś. Piszesz, że musiałeś zmienić firmę, żeby w końcu wejść w wyższy próg podatkowy, a próbujesz pouczać innych o zarobkach i rynku. Dla niektórych to nie jest żaden flex, tylko standard. AI używam świadomie, żeby nie marnować czasu na klepanie elaboratów i udowadnianie obcym ludziom w internecie, jaki jestem zajebisty i ile zarabiam. Ty najwyraźniej dalej tego potrzebujesz. I najlepsze jest to, że nazywasz firmę „śmieszną firemką”, choć sam siedziałeś tam wystarczająco długo, żeby dziś robić z siebie eksperta od jej realiów. Widocznie więcej się z niej wyciągnąć nie dało — przynajmniej w Twoim przypadku. Ale spokojnie, może jeszcze nadrobisz. Chociaż jak ktoś późno zaczyna ogarniać rynek i jak widać życie, to potem zostaje już głównie pisanie zgorzkniałych komentarzy ludziom w Internecie i samozwańcze zaliczanie się do "tych dobrze opłacanych" 😊.

Pracownik z Łodzi

26.06.2026 10:34

Typie? 😂 Poluzuj leginsy dziewczynko, bo ci ciśnienie skoczy 😂 Nie pouczam, zwłaszcza Ciebie, bo to raczej nie jest podatny grunt 😂 Tak, to nie flex, to standard. Tak jak standardem w poważnych firmach jest docenianie doświadczonych pracowników, czego w bff nie ma 😊 Chcesz podwyżkę? Odejdź... 😂😂😂 Hmmm mam wrażenie, że uraziłem Twoje przerośnięte ego 😂 Rozmiar uniwersalny zmowanz Tobą, to dla mnie forma rozrywki. Musisz dorosnąć, bo jesteś komiczny niczym Pan Zieliński zza wschodniej granicy 😂

11.06.2026 23:39

to prawda, że firma ma problemy i ludzie mogą stracić pracę? ktore zespoły są niepewne? proszę o informację
    mi

04.06.2026 19:52

Firma niewarta zaufania. Otrzymałem informację o przyjęciu na staż, jednak miesiąc przed jego planowanym rozpoczęciem poinformowano mnie, że ostatecznie nie zostanę przyjęty. Zerowy profesjonalizm i brak szacunku do kandydatów.
    Kaśka Maryśka

06.05.2026 09:32

Polecam jako pierwsza pracę dla studentów. Dużo nie zarobisz, ale się narobisz. Na nic więcej nie licz. Pamiętaj, że doświadczenie jest wartością dodaną.
    człowiek22222

24.04.2026 12:58

Zapraszają na rozmowę kwalifakacyjną, umawiają ją z dnia na dzień bez konsultacji, człowiek specjalnie zwalnia się z pracy żeby odbyć rozmowę, poświęca swój czas a potem nie dostaje nawet odpowiedzi zwrotnej o wyniku rekrutacji... Nie polecam, brak szacunku i marnowanie czasu
    To już za mną

06.01.2026 11:28

Najgorsze doświadczenie po którym trochę się zbierałem z podłogi. Praca nie jest ciężka ale atmosfera toksyczna, wykańcza. Bardzo konfliktowe miejsce. Jak tylko odchodzisz to stajesz się wrogiem. Nie polecam.
    Ziutek

22.03.2026 12:59

Potwierdzam. Wszystko co piszecie się zgadza. Ciężko znaleźć pozytywy. Procowałem w różnych firmach , w tym w kilku korpo - ta jest na końcu listy i tam długo pozostanie. Jak ktoś jest świeżo po studiach, to w ostateczności na "rozruch" może rozważyć tam zatrudnienie, ale osoby wykwalifikowane z doświadczeniem, które szukają komfortu pracy, docenienia i szacunku to absolutnie nie te drzwi.
    Biedapraca

07.03.2026 00:24

Ogromna rotacja pracowników wiele osób odchodzi, ponieważ wynagrodzenia na stanowiskach specjalistycznych są bardzo skandalicznie niskie, praktycznie zbliżone do minimalnego wynagrodzenia albo będące minimalnym wynagrodzeniem w Polsce, a jednocześnie oczekiwania wobec pracowników są bardzo wysokie. Firma zatrudnia właściwie każdego, kto spełnia podstawowe wymagania, ponieważ stale brakuje ludzi do pracy. Jeśli dostaniecie ofertę zatrudnienia naprawdę warto się zastanowić i równolegle szukać czegoś innego. Odnosi się wrażenie, że bardziej chodzi o znalezienie kogoś, kto będzie pracował za jak najmniejsze pieniądze, niż o docenienie kompetentnego pracownika. Pracownicy tylko słyszą od zarządu jak spółka dużo zarabia jakie to miliony a w tym czasie pracownicy ledwo wiążą koniec z końcem. Jedyna odpowiedz na rozmowę o podwyżkach to „wrócimy do Ciebie z odpowiedzią” problem w tym że nigdy nie wracają. O podwyżkach w praktyce można zapomnieć a jeśli komuś warunki nie odpowiadają, przekaz jest prosty: „drzwi są otwarte”. Nie ma realnej walki o utrzymanie dobrego czy doświadczonego pracownika. Premie w zasadzie nie istnieją funkcjonują raczej jako obietnice niż rzeczywistość. Tak samo albo gorzej mają w kancelarii bo pracownicy nie dostają żadnych premii, tylko podstawową pensję. Zakres obowiązków stale się powiększa, głównie dlatego, że kolejni pracownicy odchodzą, a nowo zatrudnione osoby często nie mają odpowiedniego wdrożenia – zwyczajnie nie ma kto ich nauczyć pracy. W efekcie zadania spadają na tych, którzy jeszcze zostali. Niezależnie od tego, czy ktoś jest informatykiem, analitykiem czy prawnikiem, poziom wynagrodzeń pozostaje bardzo niski porównywalny do pracy w sieciach handlowych. Warto też wiedzieć, że w przypadku chęci odejścia z pracy trudno liczyć na skrócenie okresu wypowiedzenia – zwykle nie ma na to zgody. Podsumowując to zdecydowanie odradzam to miejsce pracy. Warto trzy razy się zastanowić, zanim zdecydujecie się na zatrudnienie w BFF. Nie znam osoby która nie szuka czegoś nowego.

19.01.2026 01:28

Coordinator, Factoring Operations jest otwarta rekrutacja na to stanowisko. Poprzedni coordinator odszedł, awansował?
    Calaprawda

21.01.2026 18:08

Odszedł, jak wielu innych doświadczonych pracowników. Poczytaj opinie o firmie, to ci się odechce aplikowania
    Michał_Lodz

02.12.2025 09:47

Tragiczna firma. Miejsce dobre wyłącznie dla osób, które przychodzą tu świeżo po studiach i chcą się gdzieś zaczepić. Tutaj nikt nic nie wie, bo non stop odchodzą ludzie, a na ich miejsce przychodzą nowe, zupełnie zielone osoby. Managerowie zespołów i dyrektorzy perfidnie kłamią i są totalnie niekompetentni. Trzęsą portkami przed Włochami, a jedyne czym się zajmują, to szukaniem oszczędności, aby naliczyć sobie wyższe premie. Jako bonus, pracownicy mogli zjeść resztki ze stołu zarządu, po śniadaniu z CEO. Totalnie upokarzające...

01.12.2025 17:50

Zablokowanie urlopu pracownikom, ponieważ szefowi z Włoch nie podobały się wyniki zespołu spowodowane brakiem ludzi do pracy, bo cóż, ciągle jest za mało osób w zespole o czym tenże szef dobrze wie, bo wszyscy mu o tym mówią. Ciekawe dlaczego brakuje pracowników. Niepoważne traktowanie dorosłych ludzi. Wstrzymanie premii z powodu problemów firmy z Bankiem Włoch. Co za radość - trwało to "Tylko" siedem miesięcy. To hity z tego roku.
    Pracownik z Łodzi

14.09.2025 17:58

Ogromna rotacja pracowników (ludzie odchodzą, bo pensje SPECJALISTÓW są bliskie minimalnego wynagrodzenia za pracę w Polsce, natomiast oczekiwania są ogromne). Zatrudnią każdego, kto spełnia minimalne wymagania, bo non stop brakuje im ludzi. Jeżeli Was wybiorą - nie cieszcie się, szukajcie dalej. Oni szukają frajera, nie pracownika. O podwyżkach można zapomnieć, bo firmę nie stać. Jak Ci nie pasuje, to spadaj. Nikt nie będzie walczył o dobrego, doświadczonego pracownika. Super premie istnieją tylko w bajkach zarządu. Parkingu też nie ma (dla porównania mBank mieszczący się obok, ma dla pracowników całe piętro podziemnego parkingu). Obowiązków ciągle przybywa, bo ciągle odchodzą kolejni pracownicy, a nowi ludzie nic nie wiedzą (bo kto ich miał nauczyć...). Informatyk, analityk czy prawnik, tutaj wszyscy zarabiają niczym pracownicy Biedronki. Jeżeli ktoś nie wierzy, poszukajcie archiwalnych ofert pracy w BFF i zobaczcie, jak często pojawiają się te same ogłoszenia. Jeżeli będziecie chcieli odejść, nie liczcie na skrócenie okresu wypowiedzenia. Po złości nikt się na to nie zgodzi, więc trzy razy się zastanówcie, zanim zdecydujecie się na pracę w BFF
    Pracownik!1223

11.09.2025 22:31

Pracuję tutaj już długo. Za długo. Najniższa krajowa, brak premii, brak podniesienia wynagrodzenia zasadniczego mimo wielokrotnych próśb do managerów. Obiecanki i nic więcej. Starasz się i robisz więcej niż inni i nic z tego nie masz. Firma powinna zapewnić więcej szkoleń dla wszystkich pracowników. Atmosfera powinna być bardziej przyjazna. Na zdalnych non stop siedzę przy laptopie i ledwo żyję ale i tak jestem kontrolowana non stop! Tak wygląda praca zdalna? Żałosne.

Oferty pracy - BFF Polska S.A.

Specialist, Credit Settlement Support

AML Manager

Łódź

Samodzielna Księgowa / Księgowy (Profesjonalista)

Analityk / Analityczka ds. oceny ryzyka kredytowego

Księgowy Specjalista (k/m/n)

04.09.2025 21:17

Gdzie jest moja premia? A zaraz...to nagroda przecież bo firma wyników ponoć nie ma....Prawda jest taka że człowiek daje z siebie wszystko i nawet złamanego grosza nie dostanie. I jeszcze ci powiedzą że bank of Italy nie pozwala.
    Bart

26.08.2025 17:48

Dramatyczna firma. Jeżeli chodzi o oczekiwania, to jak pisał przedmówca "sky is the limit". Jeżeli chodzi o wynagrodzenia, to jako specjalista zarobisz mniej niż operator wózka widłowego w januszexie. Beznadziejni, niekompetentni managerowie. Mobbing. Arogancja i nierówne traktowanie na każdym kroku. Na pracy zdalnej najchętniej siedzieliby za plecami pracownika i sprawdzali co robi.

01.09.2025 09:58

W BFF nie ma miejsca na takie zachowanie. Dlatego jeśli ktoś zauważy jakiekolwiek nieprawidłowości, prosimy o natychmiastowe powiadomienie działu HR lub skorzystanie z dedykowanego narzędzia. Będziemy wdzięczni za kontakt z naszym lokalnym działem HR i przekazanie nam szczegółów, abyśmy mogli rozwiązać problem i zapobiec jego wystąpieniu w przyszłości.

30.08.2025 17:53

- od kwietnia trwa oczekiwanie na bonus - premię, na którą środki zostały zablokowane z powodu prowadzonych w firmie kontroli - większość kierownictwa nie rozumie, że praca i współpracownicy to nie jest niczyj dom ani rodzina i niektórzy ludzie mają życie prywatne oraz zobowiązania, których nie przeskoczą
    Pracownik Pracownik

01.05.2025 12:00

Proponuje zejść trochę na ziemię. W tej firmie jest kultura, że ludziom nic się nie podoba. Trochę chyba nie rozumieją, że włoska kultura taka jest i decyzje podejmuje jeden człowiek. Frustracje na to że trzeba być do końca okresu wypowiedzenia? Z przedszkola jesteś? Takimi durnymi wpisami tylko robicie robotę Ewelinie. Są osoby, które są doceniane. Mogłam iść na studia, uczę się angielskiego i dodatkowo pensja jest zawsze na konto + nadgodziny. Z premią się zgadzam bo maja problem z tym "Bank of Italy" ale to chyba sprawa bardziej polityczna. Na dłużą metę trudno tam zostać bo relatywnie mała firma. Jak ktoś zaczyna to jest to naprawdę fajne miejsce. Pozdrawiam Wszystkich co odeszli i dzielą się rozgoryczeniem! Proponuje, żeby już odpuścić bo macie chybna nowe cele!
    rozbawiona

05.05.2025 11:41

Pensja zawsze na konto... a gdzie ma być? Pod stołem? Listonosz ma przynieść? Przy tak nisko postawionej poprzeczce, to owszem, jest to fantastyczne miejsce do pracy. Dla studentów może być to dobre miejsce, bo firma póki co była zawsze elastyczna. Natomiast nie zmienia to faktu, że w tej firmie jest coraz gorzej. Jeszcze parę lat temu powiedziałabym, że jest to dobre miejsce, gdzie dużo się dzieje. Bezsensowne zmiany organizacyjne i brak jakiejkolwiek wizji sprawiają, że lepiej omijać to miejsce szerokim łukiem. Jest coraz więcej nowych twarzy a osoby, które siedzą cały czas albo mają mało zajęć albo mają trudności ze znalezieniem pracy, bo ich okres wypowiedzenia trwa 3 miesiące a pracodawcy rzadko chcą tyle czekać. Zahaczając o temat skrócenia wypowiedzenia, jeśli managerowie BFF oczekują, że kandydat przyjdzie szybciej niż wynosi okres wypowiedzenia, to powinni też ułatwiać życie swoim pracownikom i dać im wcześniej odejść. Dlaczego tego nie robią? Głównie ze względu na fakt, że nie ma procedur ani instrukcji i trzeba komuś przekaż, co wie. Oczywiście są też osoby, które robią to po złości, ale to raczej margines na najwyższych stanowiskach.
    Tomasz

08.04.2025 13:38

Nie polecam z całego serca. Pracownik traktowany jakby był trzeciej kategorii, nie przedstawia mu się żadnych informacji, sam musi się dowiadywać, o podwyżkach lub premii dowiaduje się dopiero jak idzie na rozmowę, nie ma wcześniej informacji o tym, robią z tego wielką tajemnicę. Na rozwój nie ma co liczyć, siedzisz przy biurku i klepiesz się ciągle to samo. O benefitach też lepiej nie mówić, 40 zł dofinansowania na kartę sportową, raz na kwartał dodatek transportowy w wysokości 40 zł, brak zapewnianego miejsca parkingowego, i dodatek za pracę zdalną w wysokości 10 zł. Jest jeszcze dodatek żywnościowy 11 zł za dzień, chyba że jesteś na L4 lub urlopie to wtedy się nie należy. Oszczędzają gdzie się da, czyli ma pracownikach, zarząd oczywiście ma się w najlepsze tak samo HRy. Jak ktoś by się zastawiał nad pracą, odradzam, znajdziesz coś ciekawszego, lepiej płatnego, bardziej rozwojowego, i gdzie będą ciebie dobrze traktować.
    ...

25.04.2025 13:59

Potwierdzam każde słowo. Dodatkowo problemy są ze skróceniem okresu wypowiedzenia więc z jednej strony mają pracownika w 4rech literach i na każdym kroku dają to odczuć a z drugiej jak się okazuje, że znalazł coś lepszego, czego firma nie chce mu dać nie godzą się żeby szybciej odszedł - wtedy nagle pracownik jest niezbędny i jego brak będzie skutkował upadkiem firmy. Komunikacja między szefostwem a pracownikami - poziom dna i metra mułu. Podwyżki - zapomnij na długie długie lata bo przecież firma jest biedna. Bonus - ciężko wypracowany - zablokowany i nie wiadomo czy kiedykolwiek go odblokują, a nawet jeśli i w tym czasie śmiesz być na wypowiedzeniu z automatu go nie dostaniesz - taka kara dla niepokornego który odważył się odejść. Nielegalne? Oj tam oj tam kogo to interesuje? Napewno nie Dyrektorów i CEO.
    Były pracownik BFF

04.04.2025 21:17

Firma nie płaci wynagrodzenia swoim pracownikom, pomimo realizacji planów rocznych, możesz zapomnieć o premii rocznej jeśli jesteś w okresie wypowiedzenia (usunięte przez administratora) kategorycznie odradzam i nie polecam.
    Bartosz

14.03.2025 09:51

Cześć, Firmy nie mogę ocenić, ponieważ w trakcje rekrutacji zmieniła mi sie odrobinę sytuacja prywatna. Jednakże chciałbym polecić Pana Krzysztofa S. z rekrutacji, mega profesjonalne podejście. Poziom podejścia do kandydata na najwyższym poziomie :)

Masz doświadczenie związane z procesem rekrutacyjnym w BFF Polska?

Zainteresowana

16.12.2024 16:49

Witam, Czytając opinie, nie tworzy się dobry obraz firmy. Chciałabym się dopytać jak wygląda proces wdrożenia, ktoś czegoś uczy? Jak wygląda system premiowy? Benefity, które oferuje fimra wyglądają również interesująco, czy rzeczywiście są karty przedpłacowe, pakiet socjalny? Jaka jest atmosfera pomiędzy poszczegolnymi działami.
    Karmazyn

08.11.2024 23:45

Zdecydowanie nie polecam. Miałam do czynienia z sytuacją, gdy z firmy BFF skontaktował się ze mną rekruter na Linkedinie, wysyłając wiadomość z danymi dotyczącymi rekrutacji na jedno ze stanowisk i prośbą o odpowiedź zwrotną nawet w wypadku niezainteresowania propozycją. Mimo próby kontaktu, rekruter nie raczył nawet odczytać wiadomości, nie wspominając już o jakiejkolwiek wiadomości zwrotnej. Bardzo nieprofesjonalne zachowanie. Jeżeli tak wygląda kontakt i komunikacja w tej firmie, pozostaje tylko współczuć pracownikom, którzy muszą się z tym zmagać codziennie.
    pola

22.09.2024 10:54

Specjalista w planowaniu i kontroli trafi na dobrą atmosferę pracy? Zależy mi na niej bo jednak to klucz do satysfakcji z pracy.
    Mieszko

25.09.2024 22:27

@pola atmosfera napięta, praca w stresie. Dużo spotkań, a potem brak czasu na swoją pracę operacyjną, co generuje kolejny stres i frustracje. Jak zależy Ci na dobrej atmosferze i szczerych relacjach ze współpracownikami i przełożonymi - to tak jak sugerują inne komentarze.. Omijać.
    Jaro

20.09.2024 10:53

W ostatnim czasie widziałem, że jest prowadzona rekrutacja na stanowisko specjalisty w dziale Credit Management Support, czy warto aplikować? jaka atmosfera? Czy wynagrodzenie jest adekwatne do obowiązków?

18.09.2024 15:20

Żałuję, że gdy zaczynałem pracę w tej firmie nie było tu więcej komentarzy. Nie wiem jak ta firma nadal funkcjonuje gdy posiada tak ogromne braki kadrowe. Na osoby dopiero co zatrudnione zrzucane są obowiązki doświadczonych pracowników którzy poodchodzili co prowadzi so sytuacji w których nowy pracownik nawet nie jest przeszkolony z zakresu obsługi danego programu a już ma na nim pracować. Wieczny stres i pretensje ze strony przełożonych. W ilości obłożenia pracą sky is the limit. Atmosfera bardzo niesympatyczna, ludzie wiecznie skłóceni szczególnie z działem HR. Pracodawca ma same minusy i zero plusów chyba, że za plus uważamy pensje wypłacaną na czas. Nie chce się za bardzo rozpisywać tylko szczerze odradzić komukolwiek pracę w tym miejscu. Jakbym przeczytał taki komentarz wcześniej to bym posłuchał i nie zaczął pracy w tym miejscu.
    Ulka

31.05.2024 04:38

No to ja jestem ciekawa jak oni ludzi zachęcają do pracy jeśli wychodzi ze nie ma szans ani na awans ani na rozwój. myślałam ze atmosfera wszystko ratuje ale chyba już pisali ze jest słaba więc co innego?
    ByłyPracownik

30.08.2024 10:07

No właśnie nie zachęcają, jako były pracownik powiem tylko tyle, że cieszę się, że mnie już tam nie ma, tempo i ilość pracy ponad normy, błędy się zdarzały podczas pracy i jedynym „konstruktywnym feedbackiem” były (usunięte przez administratora) od przełożonego, jedna z gorszych korporacji w jakich pracowałem a trochę ich było, podczas outbordingu poruszałem wiele kwestii co mi nie pasuje w działaniach firmy, zaniżone płace w stosunku do łódzkiej średniej, brak rozwoju oraz problemy komunikacyjne kadry zarządzającej ale widzę, że po ponad roku jak mnie tam nie ma nic się nie zmieniło. Z drugiej strony jak ma być lepiej jeśli przykład idzie z samej góry i to dosłownie. Nigdy nie zapomnę gdy CEO całej firmy na jednym ze spotkań mówił żebyśmy nie żądali więcej miejsc parkingowych tylko poruszali się komunikacją miejską. Pytania pracowników o podwyżki skończyły się zestawieniem kosztów życia w Ldz i innych miastach gdzie firma ma siedziby. W swojej karierze zawodowej nigdy nie widziałem czegoś takiego wręcz pogardy do drugiej strony. Konkludując bo trochę dużo tego wyszło ale mam nadzieję, że pomoże to komuś w podjęciu dobrej decyzji, nie polecam współpracy z tą firmą, atmosfera w innych zespołach może być Ok ale decyzyjność w tej firmie ma centrala w Mediolanie a nie oddział w Polsce więc byle żeby pracować za najniższą krajową, nie gadać i cieszyć się, że jest się częścią BFF Bank like No other

Kontakt - BFF Polska S.A.

UL. JANA KILIŃSKIEGO 66 90-118 Łódź

REGON:471987671

Branża główna: Pośrednictwo finansowe

LinkedinIcon
    Ricotta

07.08.2024 09:28

Ogromne tempo pracy, pod dużą presją. Jesli ktoś nie ma innej opcji, to w ostateczności może się podjąć tam zatrudnienia, noi zależy też gdzie się trafi. Ale jeśli ktoś się zastanawia - to rozważyłabym innego pracodawcę.

22.05.2024 21:46

Proszę o informację o zarobkach na stanowisku specjalista-sprzedaż, współpraca ze szpitalami oraz jak wygląda model pracy hybrydowej.
    Smutna prawda

27.05.2024 19:31

Niewiele wyższa niż minimalna krajow. Bez kokosów, bez szału, bez szans na awans czy rozwój.

14.06.2023 15:40

Firma dodała nową ofertę pracy na Specjalista Ds. Podatków. Czy ktoś o tym słyszał?

24.08.2023 13:49

Właśnie jestem zainteresowany ale chętnie poznam opinię osób, które tam pracują. Jak atmosfera w dziale? W obecnej firmie nie wyglada to najlepiej więc wolałbym uniknąć rozczarowania.
    Smutna prawda

27.05.2024 19:29

Niestety, atmosfera w firmie jest mega słaba. Ciesz się, że ktoś Ci odpowie cześć stojąc w kolejce rano po kawę z ekspresu. Nie polecam.
    lepiej nie

16.11.2021 11:19

nie polecam nikomu tej firmy, stracicie tylko czas, niczego się nie nauczycie, atmosfera jest słaba, wynagrodzenie jeszcze gorsze, do tego ciągłe starcia w włochami, który w ogóle w umieją zarządzać firmą, wszędzie tylko głupie zasady, nic dodatkowego dla pracownika, przetyrają cię na maksa, że odechce się wam wszystkiego, nie bez powodu ciągle jest tam rotacja i ciągle szukają nowych osób do pracy, naprawdę szczerze odradzam, nie dam się tam wytrzymać
    Klin

09.01.2024 22:52

Potwierdzam wszystkie negatywne opinie. Brak logiki i zasad w zarządzaniu Spółką. Wynagrodzenie nieadekwatne do zajmowanego stanowiska. Problemy zamiatane są pod dywan a ich nawarstwianie się powoduje dezorganizację pracy i frustrację.
    Radek

15.05.2024 23:47

Podbijam negatywne opinie :) Wynagrodzenie niewiele wyższe niż obecna najniższa krajowa na stanowisku specjalisty, a podniesieniem pensji nikt nie jest zainteresowany, bo "na to nie mamy pieniędzy". Ponadto kompletny chaos organizacyjny oraz zwalanie braku umiejętności zarządzania przełożonego na pracownka. Nie nauczycie się także niczego, co mogłoby przydać się wam na dalszym etapie kariery, chyba że szczytem waszych ambicji jest klikanie trzech prostych akcji na krzyż, które w rzeczywistości i tak mogłyby być wykonywane przez maszynę, więc prawdopodobnie wiele stanowisk w najbliższej przyszłości poleci do odstrzału. Polecam osobom zainteresowanym zgłosić się gdzieś indziej, bo nawet zakładając, że wszędzie jest tak samo i nie ma firm idealnych, to w innych korporacjach zarobicie chociaż więcej niż tyle, żeby ledwo starczyło na opłacenie rachunków.
    Wiki

23.03.2024 06:24

Zdecydowanie nie polecam - jeden wielki bałagan, w którym szuka się winnego i spycha odpowiedzialność Masz problem- to Twój problem. Polscy pracownicy nie mają nic do gadania, podobnie jak polscy managerowie - decyzję idą z góry, pojedynczy Pracownik się nie liczy, jak Ci nie pasuje to wyp*, w takiej atmosferze przebiega rozmową o problemach, komunikuje tak sama "góra ". Wynagrodzenia mocno średnie, brak perspektyw na rozwój.

09.12.2021 10:23

Czy Bff oferuje elastyczny model pracy zdalnej?
    Rafał

16.01.2023 14:54

a jak ogólnie atmosfera w pracy, jak kultura całej organizacji ? fakt pracy hybrydowej to raczej zrozumiała strategia ale czy polecacie pracę? czy jest szansa na rozwój?
    Rafał

27.03.2023 07:38

Daj sobie spokój to firma-żart. DO MNIE PO ROŻNOWIE ZDALNEJ NAWET NIE RACZYLI NAPISAC Czy w jakikolwiek sposób poinformować o wyniku.Zadzwonilem do pani Kasi odpowiedzialnej za rekrutację i w kółko powtarza że zliczają kandydatów a już oferta wygasła dawno temu haha

15.07.2022 10:19

Czy BFF Polska S.A. oferuje wszystkim swoim pracownikom umowę o pracę, czy jednak należy spodziewać się umowy zlecenia?

31.07.2022 18:57

Cześć, umowy zlecenie otrzymują tylko stazyści/praktykanci. Pracownicy spółki mogą liczyć na umowę o pracę.
    @GallAnonim

09.02.2022 13:05

Witam, Jak wygląda atmosfera w firmie ? Warto tam zacząć pracę ?
    negatyw

08.03.2022 18:08

Negatywne opinie o czymś świadczą. Do tego banda bucy.
    Anonimowy

06.04.2021 00:52

Jak chcecie się nauczyć excela to dobre miejsce do pracy. Bo nic innego się nie nauczycie. Przełożeni zwalają tylko odpowiedzialność za swoje decyzje na innych. Wszystko jest sterowane od samej góry. Jedyne co pozytywne to zwykli pracownicy.. wspólnie wspieramy się w dostawaniu kolejnych nie realnych terminów.

07.02.2022 13:08

Myślę, że to prawda.

06.10.2021 10:06

Czy w BFF Polska S.A. jest skuteczna reakcja na zgłaszane przez pracowników problemy?

02.12.2021 15:10

Osób z HR nie można o nic się doprosić, pożal się bożę. Od kiedy wymienił się cały skład to mam wrażenie, że do działu HR nie ma po co się udać, bo i tak się nic nie załatwi. Poza tym to wszystkimi trzęsą Włosi, a Polak nie ma nic do gadania.

21.12.2021 19:49

Co konkretnie masz na myśli?

01.06.2020 15:59

Na przełomie lutego i marca miałem dwie rozmowy o prace. Pierwsza, jeszcze przed okresem pandemii, odbyła się w siedzibie firmy (Brama Miasta), druga byla w formie telekonferencji. Na te dwie rozmowy poświęciłem łącznie ok. 3 godzin. Obie rozmowy przebiegały w milej atmosferze, niestety nikt z firmy nie uznał za stosowne poinformować mnie o wyniku rozmowy.
    inny kandydat

22.02.2021 16:21

Hej, kandydat, czy ostatecznie udalo CI sie koncu uzyskac kontakt od nich? Czy w przypadku odmowy otrzymales automatyczny mail z informacja, ze dziekuja,a le rezygnuja z kandydatury?
    Sisi

04.09.2020 21:43

Pracuję w firmie już pół roku. Bardzo odpowiada mi atmosfera i sposób wdrożenia nowych pracowników. Dostawałam i dostaje dużo wsparcia, chodzę do pracy z zadowoleniem.
    Kandydatka

12.06.2020 11:33

Dzień dobry, chciałabym się zapytać jakiego wynagrodzenia można się spodziewać na stanowisku Operations Specialist z angielskim?
    Ona

22.03.2020 12:12

Operations Specialist with Italian - widzę że jest na to stanowisko rekrutacja, ale online. Powiedzcie proszę, jak wygląda taka nietypowa forma rozmowy?
    Nessuno..

23.04.2020 20:07

Ja mam ustalone rozmowę telefoniczną a następnie będzie video rozmowa. Mnie ciekawi atmosfera w firmie i ogólnie jak się tam pracuje. Ktoś coś?
    Sisi

15.05.2020 16:19

Pracuje w firmie i atmosfera jest bardzo fajna :) ludzie są pomocni

Zostaw merytoryczną opinię o BFF Polska S.A.