Brałem udział w rekrutacji na Analityka BI w kwietniu. Rekruterka naciskała na to, żeby rozmowa odbyła się w bardzo szybkim terminie, bo kierowniczka jedzie na Majówkę. Ostatecznie się zgodziłem, mimo że termin mi bardzo mało pasował ze względu na bardzo napięty grafik (o czym poinformowałem rekruterkę). Następnie rekruterka zapewniała, że wrócą do mnie z informacją w przeciągu 2 tygodni, ale tak się nie stało. Napisałem jeszcze mejla do rekruterki po około 3 tygodniach o stan rekrutacji (bez odpowiedzi), a po ponad miesiącu dostałem automatyczna informację zwrotną z ich systemu, że rekrutacja została zamknięta.
Uważam to za nieakceptowalne traktowanie kandydatów ze strony Erste. Zgodziłem się wygospodarować czas na już, żeby dostosować się do grafiku kierowniczki. Rekruterka nie potrafiła wygospodarować 5 minut, żeby przesłać informacje zwrotną.
Wiem jakie są obecnie czasy na rynku pracy i że pracodawcy mają z czego wybierać, ale warto byłoby zachować przy tym minimum profesjonalizmu. Mocno obniżyłem swoje oczekiwania wobec zachowania pracodawców i nawet nie oczekuję jakiegokolwiek feedbacku po rozmowie na temat tego co poszło dobrze, a co nie. Ale niektóre firmy jak widać swoje standardy potrafią ulokować jeszcze niżej :)
Przebieg rozmowy: parę zadań z SQL, kilka zadań z Pythona, kilka case study. Pytania ogólne. Rozmowa koło godziny.