Opinia dotycząca oceny Pani dr Beaty Plewy - Chirurg Ogólny
Chciałabym wyrazić swoje głębokie rozczarowanie i sprzeciw wobec opinii wydanej przez Panią dr Beatę Plewę, która podczas orzekania o stopniu niepełnosprawności mojej mamy zakwalifikowała ją jedynie do stopnia umiarkowanego.
Z przykrością stwierdzam, że ocena ta była w mojej ocenie powierzchowna i nie odzwierciedlała rzeczywistego stanu zdrowia i faktycznych ograniczeń, z jakimi mama zmaga się na co dzień. Pominięto wiele istotnych aspektów dotyczących jej funkcjonowania, w tym konieczność stałej pomocy osób trzecich w codziennym życiu.
Decyzja odwoławczej komisji, która po ponownym zbadaniu sytuacji przyznała mojej mamie *znaczny stopień niepełnosprawności*, potwierdziła, że wcześniejsza ocena była błędna i niesprawiedliwa.
Uważam, że tak odpowiedzialna funkcja jak orzekanie o niepełnosprawności wymaga większej uważności, wrażliwości i rzetelnej analizy dokumentacji oraz rzeczywistego stanu pacjenta. Błędne decyzje mogą prowadzić do realnych problemów dla rodzin sprawujących opiekę — także finansowych i organizacyjnych.
Z wyrazami rozczarowania