anonim03.11.2025 15:25
Witam Serdecznie!
Piszę do do Państwa ku przestrodze w sprawie funkcjonowania placówki edukacyjnej "Tęczowa Krainka" przedszkole oraz żłobek w Toruniu przy ulicy Polnej 7b.
Pani , która zarządza placówką zaprosiła mnie na dzień próbny ( poniedziałek 20.10br) , na stanowisku przedszkolanki w godzinach 08:00 - 14:00.
W moich obowiązkach w tamtym dniu było pilnowanie dzieci, pomoc w karmieniu , pomoc w usypianiu, przygotowanie posiłków oraz proste prace pomocnicze , świadczone przeze mnie w podanych wyżej godzinach.
Pani Karolina Stusińska (właścicielka) niestety nie wykazała żadnych chęci aby mnie wprowadzić w stanowisko pracy, tak samo jak reszta Pań tam pracujących.
Nie było to jednak aż takim problemem, biorąc pod uwagę fakt, iż na codzień pracuję z dziećmi i takowe doświadczenie posiadam.
Jednakże problem pojawił się w momencie wyjścia i zakończenia pracy o godzinie 14:08 w dniu 20 października. Nie dostałam żadnej umowy na ten dzień, żadnego wynagrodzenia oraz żadnej informacji , potwierdzającej czy zostałam zatrudniona bądź też nie. Przyszła natomiast inna wychowawczyni mówiąc : "Możesz już iść, nic ciekawego już dzisiaj nie zobaczysz, szefowa się odezwie".
Niestety owa szefowa nie miała w intencji żadnej formy kontaktu, tym bardziej żadnej chęci uregulowania należności za wypracowane godziny w tym dniu.
Po wysłaniu Pani informacji , że prosiłabym o takowe uregulowanie płatności Pani Karolina stwierdziła, że ona nie płaci za dni próbne .
Poniżej wysyłam w załączniku rozmowę SMS z Panią Karoliną Stusińską, po przekazaniu jej w sposób kulturalny, prośby o dokonanie płatności.
Niestety Pani do tej pory płatności nie dokonała, próbując zasłaniać się na ostatni moment Umową Zlecenie. Niestety takie zachowanie jest niedopuszczalne. Biorąc pod uwagę sam fakt, iż jest to placówka edukacyjna, jest to praca z dziećmi. Pani Karolina nie sprawdziła żadnych moich dokumentów, chociażby badań sanepidowskich do pracy z żywnością. Nie sprawdziła żadnych dokumentów , potwierdzających brak karalności na tle seksualnym pracownika, a takie dokumenty są wymagane do pracy z dziećmi.
Jestem zdruzgotana osobą tej Pani.
Wszystkie takowe dokumenty oczywiście posiadam, jednak brak wnikliwości oraz brak zainteresowania tej osoby, mogłyby doprowadzić do tragedii. jest to dla mnie niedopuszczalne aby taka osoba , prowadziła jakąkolwiek działalność , polegającą na współpracy z dziećmi. Jest to nie tylko moja opinia , bazująca na dniu pracy ale również na opinii publicznej , co też dołączam poniżej w załączniku. Są to wiadomości osób trzecich , nie mających żadnego pokrewieństwa z moją osobą. Są to osoby całkiem obce , mające również doświadczenie pracy z Panią Karoliną.