Przebieg rekrutacji
Piszę tę opinię z perspektywy osoby, która wzięła udział w rozmowie rekrutacyjnej na stanowisko kelnerki. Niestety poziom profesjonalizmu osoby przeprowadzającej rozmowę pozostawiał wiele do życzenia.
Umówiona rozmowa zamiast omówienia szczegółów współpracy skupiała się głównie na oceniających uwagach odnośnie mojego wyglądu. Usłyszałam komentarze krytykujące mój makijaż, kolor włosów, a nawet sugestię, że taki wygląd (ciemne włosy i makijaż) świadczy o tym, że jestem problematyczną i kłótliwą osobą. Do tego doszło żądanie pokazania paznokci w pretensjonalny sposób. Pani rekrutująca czepiała się nawet mojego zdjęcia w CV.
Uważam, że w branży gastronomicznej liczy się przede wszystkim higiena, kultura osobista i podejście do gościa. Nie powinno być tutaj miejsca na ocenianie człowieka przez pryzmat własnych gustów czy uprzedzeń. Spotkałam się z kompletnym brakiem szacunku i wyczucia. Nie zareagowałam na te komentarze w trakcie rozmowy, ponieważ pani już na wstępie uznała mnie za kłótliwą, więc nie chciałam jej dodatkowo utwierdzać w tym przekonaniu (bo zapewne problemu dopatrzyłaby się w mojej reakcji, a nie w swoim zachowaniu).
Mam duże doświadczenie w gastronomii jak na swój wiek i nigdy wcześniej nie spotkałam się z takim podejściem. Rozumiem wytyczne, które dany lokal może ustalać, ale trzeba jeszcze mieć umiejętność przedstawienia ich w kulturalny sposób. Patrząc na przebieg tej rozmowy, to chamstwem wykazała się rekruterka, a nie ja – więc ta teoria o moim charakterze okazała się całkowicie nietrafna.
Wspomnę jeszcze o tym, że został poruszony też temat dziewczyn które pracują w tym miejscu (przesadzają z paznokciami, wymigują się od zmian na rzecz kosmetyczki, fryzjera itd). Nie ma sensu wspierać takiego miejsca bo gastronomia to nie tylko dobre jedzenie. Przykro mi, że po pierwszej styczności z lokalem został taki niesmak. Nie jestem osobą, która na siłę będzie udowadniać że warto mnie zatrudnić, wyszłam z rozmowy podając rękę i w kulturalnym tonie, jednak po namyśle uważam, że mam prawo podzielić się tym z jak niesprawiedliwym i nieprofesjonalnym podejściem się spotkałam.
Jeśli tak traktuje się kandydatów na wstępie, trudno spodziewać się zdrowej atmosfery w pracy.
Pytania
Zastanówcie się czy warto
Rezultat:
Dostałem pracę, ale nie przyjąłem