Brawo14.03.2025 10:19
Proces rekrutacyjny pozostawia wiele do życzenia. Po przesłaniu zadania rekrutacyjnego nie otrzymałem żadnej informacji zwrotnej. Dopiero po kilku dniach, po mojej ponownej wiadomości, firma poinformowała mnie o problemach technicznych i zapewniła, że odpowiedź pojawi się wkrótce. Niestety, nic takiego nie nastąpiło.
Minął miesiąc, w trakcie którego nie dostałem żadnej informacji. Uznałem, że firma po prostu zakończyła proces rekrutacyjny bez informowania kandydatów. Po długim czasie jednak odezwał się rekruter z przeprosinami, tłumacząc się chorobą i urlopem. Byłem sceptyczny co do takiego wyjaśnienia, ale postanowiłem wziąć udział w rozmowie.
Rozmowa miała odbyć się z rekruterem i osobą techniczną. Pojawiłem się punktualnie, jednak przez 10 minut nikt mnie nie wpuszczał. Gdy już dołączyłem, okazało się, że w spotkaniu biorą udział cztery inne osoby, których wcześniej nie zapowiedziano. Trzy z nich miały wyłączone kamery, co nie sprzyjało komfortowi rozmowy.
Brakowało struktury spotkania. Nie było żadnego wprowadzenia do firmy czy przedstawienia zespołu. Wszystkie informacje musiałem wyciągać sam. Dodatkowo osoby prowadzone rozmowę nie zapoznały się z formularzem rekrutacyjnym, który musiałem wypełnić na początku procesu.
Odpowiedziałem poprawnie na wszystkie pytania techniczne. Zapytany o uwagi dotyczące mojego zadania, usłyszałem, że „żadnych nie ma”. Do dziś nie otrzymałem finalnej odpowiedzi, co jasno wskazuje na brak profesjonalizmu i szacunku dla czasu kandydatów.
Podsumowując, od kandydatów wymaga się pełnego przygotowania, znajomości firmy i profesjonalizmu, podczas gdy sama firma nie jest w stanie zadbać o podstawową organizację procesu i rzetelną komunikację. Z mojego doświadczenia wynika, że nie warto inwestować czasu w ten proces rekrutacyjny.