Moja prywatna wizyta u alergologa dr. Sokołowskiego w placówce Diagmed była dla mnie bardzo rozczarowującym doświadczeniem i skłoniła mnie do podzielenia się tą opinią w trosce o innych pacjentów. Wizyta była odpłatna i kosztowała 250 zł. Dodatkowo poniosłam koszt 250 zł za badania z krwi, które wykonałam jeszcze przed konsultacją.
Badania te wykonałam dlatego, że podczas rejestracji na wizytę alergologiczną w ramach NFZ, zaplanowaną na marzec 2026 roku, zostałam poinformowana, że powinnam zgłosić się już z aktualnymi wynikami. Ze względu na długi czas oczekiwania na wizytę refundowaną zdecydowałam się wcześniej na konsultację prywatną, licząc na rzetelną ocenę wyników i konkretne wskazówki dotyczące dalszego postępowania.
Niestety, podczas wizyty nie uzyskałam odpowiedzi na żadne z zadanych przeze mnie pytań. Każda poruszana przeze mnie kwestia — w tym interpretacja wyników badań, możliwe interakcje przyjmowanych leków czy dalsze kroki diagnostyczne — kończyła się odesłaniem mnie do lekarza rodzinnego. Jako pacjentka miałam poczucie, że nie otrzymałam merytorycznych wyjaśnień ani jednoznacznych informacji, które pozwoliłyby mi zrozumieć moją sytuację zdrowotną.
Zamiast konkretnych odpowiedzi lub zaleceń, zlecono mi kolejne badania, co wiąże się z dodatkowymi kosztami. Nie otrzymałam jednak jasnej informacji, czy i w jaki sposób dalsza diagnostyka może przełożyć się na skuteczne leczenie. Całość sprawiała wrażenie przedłużania procesu bez podejmowania konkretnych decyzji.
Dodatkowo, przy okazji innej wizyty, związanej z sytuacją zdrowotną mojego męża po ciężkiej chorobie, pojawił się problem z wystawieniem zwolnienia lekarskiego w systemie. Odniosłam wrażenie, że lekarz miał trudność z jego technicznym wystawieniem, co w praktyce skutkowało koniecznością kolejnej wizyty u lekarza rodzinnego.
Opisuję te sytuacje, ponieważ w moim odczuciu wizyta u lekarza specjalisty — zwłaszcza prywatna — powinna zapewniać pacjentowi rzetelne informacje, samodzielne decyzje oraz realne wsparcie, a nie konieczność dalszego szukania pomocy u innych lekarzy. W moim przypadku takiego wsparcia zabrakło.
Publikuję tę opinię, aby inni pacjenci mogli świadomie podjąć decyzję przed skorzystaniem z płatnej konsultacji. Na podstawie mojego osobistego doświadczenia nie zdecydowałabym się ponownie na wizytę u tego specjalisty i polecam rozważenie wyboru innego lekarza.