Zdecydowanie odradzam wizytę u tej pani doktor. Była to jedna z najbardziej nieprzyjemnych, rozczarowujących i pozbawionych jakiejkolwiek wartości konsultacji lekarskich, z jakimi miałem do czynienia.
Od samego początku pani doktor zachowywała się w sposób opryskliwy, nieprzyjazny i lekceważący. Zamiast spokojnie wysłuchać pacjenta, przeanalizować zgłaszane objawy i rzeczowo odpowiedzieć na pytania, sprawiała wrażenie poirytowanej samym faktem, że ktoś przyszedł po pomoc. Rozmowa przebiegała w atmosferze zniecierpliwienia i wyższości, a moje obawy zostały potraktowane tak, jakby były całkowicie nieistotne.
Najbardziej bulwersujące było podejście do podstawowej diagnostyki. Pani doktor nie chciała zlecić nawet najprostszych badań, które mogłyby pomóc wykluczyć potencjalne problemy zdrowotne lub wskazać dalszy kierunek postępowania. Zamiast merytorycznego wyjaśnienia, dlaczego dane badania są albo nie są potrzebne, spotkałem się z podejściem, które można podsumować słowami: „Po co chce się pan badać?”. Takie nastawienie u lekarza uważam za całkowicie niezrozumiałe i niepokojące.
Pacjent przychodzi do gabinetu po profesjonalną ocenę stanu zdrowia, pomoc, diagnostykę i poczucie, że jego problem zostanie potraktowany poważnie. Podczas tej wizyty nie otrzymałem żadnej z tych rzeczy. Nie było empatii, zainteresowania, próby znalezienia rozwiązania ani nawet zwykłej, kulturalnej rozmowy. Było za to bagatelizowanie, zbywanie i wyraźna niechęć do podjęcia jakichkolwiek działań.
Po konsultacji odniosłem wrażenie, że pani doktor nie jest zainteresowana ani dokładniejszą diagnostyką, ani poznaniem przyczyn zgłaszanych dolegliwości. Zamiast pomocy pacjent zostaje z poczuciem, że niepotrzebnie przyszedł, że przesadza i że samo zadawanie pytań jest problemem. Takie podejście jest nie tylko nieprofesjonalne, ale również skutecznie zniechęca do dalszego dbania o zdrowie i szukania pomocy medycznej.
W mojej ocenie tej wizycie zabrakło wszystkiego, czego pacjent ma prawo oczekiwać od lekarza: szacunku, cierpliwości, zaangażowania, empatii, komunikacji i rzetelnego podejścia do diagnostyki. Wyszedłem z gabinetu bez odpowiedzi, bez badań, bez konkretnego planu działania i bez poczucia, że ktokolwiek rzeczywiście zainteresował się moim stanem zdrowia.
Nie oczekiwałem specjalnego traktowania ani wykonywania niepotrzebnych procedur. Oczekiwałem jedynie normalnej, profesjonalnej konsultacji i poważnego potraktowania zgłaszanych obaw. Niestety otrzymałem dokładne przeciwieństwo. Cała wizyta sprawiała wrażenie, jakby najważniejszym celem było jak najszybsze pozbycie się pacjenta, a nie udzielenie mu pomocy.
Zdecydowanie nie polecam tej pani doktor osobom, które liczą na rzeczową rozmowę, podstawową diagnostykę, zainteresowanie problemem i zwykły ludzki szacunek. Po tym doświadczeniu z pewnością nie zdecydowałbym się na kolejną wizytę i będę szukał lekarza, który traktuje pacjenta poważnie, potrafi słuchać i rzeczywiście chce pomóc.