Stanowisko M Car Construction Sp. z o.o.
Nigdy wcześniej nie odnosiliśmy się publicznie do anonimowych opinii. Zdecydowaliśmy się zabrać głos dopiero teraz, ponieważ uznaliśmy, że wobec obraźliwych określeń oraz opinii, które w naszej ocenie nie przedstawiają pełnego obrazu funkcjonowania naszej firmy, jesteśmy to winni naszym obecnym pracownikom, klientom i osobom zainteresowanym pracą w M Car Construction.
Szanujemy prawo każdego pracownika do własnej opinii. Uważamy jednak, że publiczna dyskusja powinna opierać się na faktach, wzajemnym szacunku i kulturze wypowiedzi, a nie na obraźliwych określeniach czy personalnych wyzwiskach.
M Car Construction działa nieprzerwanie od 2015 roku, a ponad 90% naszej produkcji trafia na rynki zagraniczne. Od początku tworzymy specjalistyczne zabudowy do transportu koni. W Polsce jest zaledwie kilku producentów zajmujących się tego typu pojazdami, dlatego określanie naszej działalności mianem „para-biznesu” jest dla nas krzywdzące i nie odzwierciedla rzeczywistości.
Założyciel firmy od ponad 20 lat projektuje i buduje zabudowy specjalistyczne. Każdego dnia pracuje razem z zespołem na hali produkcyjnej, projektuje nowe rozwiązania, organizuje produkcję i bierze pełną odpowiedzialność za projekt, jakość wykonania oraz bezpieczeństwo gotowych pojazdów.
Nasze zabudowy są dopuszczane do ruchu drogowego i służą do przewozu żywych zwierząt. Każdy błąd może mieć wpływ na bezpieczeństwo ludzi i koni, dlatego wymagamy dokładności, odpowiedzialności i przestrzegania technologii. Zwracanie uwagi na błędy oraz egzekwowanie jakości nie jest mobbingiem ani nękaniem, lecz obowiązkiem osoby odpowiedzialnej za jakość produktu i bezpieczeństwo jego użytkowników.
Wierzymy, że firmę tworzą ludzie. Każdy pracownik jest ważną częścią naszego zespołu. Jeżeli jedna osoba nie wykonuje swoich obowiązków z należytą starannością, pozostali muszą poświęcać czas na poprawianie błędów, co wpływa na terminowość, jakość i pracę całego zespołu. Oczekujemy wzajemnego szacunku, zaangażowania i odpowiedzialności za wspólnie tworzony produkt.
Ostatnie lata były dla naszej firmy okresem wyjątkowo trudnych wyzwań. Pandemia COVID-19, wojna w Ukrainie, wysoka inflacja, gwałtowny wzrost kosztów materiałów, energii, transportu, składek ZUS i wynagrodzeń oraz obecna niestabilna sytuacja międzynarodowa znacząco wpłynęły na funkcjonowanie wielu przedsiębiorstw. Nasza firma dodatkowo przeszła trudny okres reorganizacji po wydarzeniach z 2024 roku. Pomimo tych wyzwań utrzymaliśmy miejsca pracy, rozwijaliśmy nowe konstrukcje i kontynuowaliśmy działalność.
Nie uchylamy się od odpowiedzialności za trudny okres, w którym z uwagi na przejściowe problemy z płynnością finansową część wynagrodzeń była wypłacana w kilku transzach. Wszystkie należne wynagrodzenia zostały jednak wypłacone, a pracownicy byli na bieżąco informowani o sytuacji firmy.
Pomimo trudności wypłacaliśmy premie za rzetelną pracę, premie świąteczne, rozliczaliśmy wszystkie przepracowane godziny i nadgodziny oraz wspieraliśmy pracowników również poza obowiązkami służbowymi. W trudnych sytuacjach życiowych udzielaliśmy nieoprocentowanych pożyczek, nie osiągając z tego żadnych korzyści finansowych, a także umożliwialiśmy korzystanie z zaplecza technicznego i sprzętu firmy do prywatnych potrzeb.
Szanujemy czas prywatny naszych pracowników. Nie oczekujemy pracy ponad siły ani ciągłych nadgodzin. W zamian oczekujemy uczciwości, odpowiedzialności, zaangażowania i rzetelnego wykonywania powierzonych obowiązków.
Nie twierdzimy, że jesteśmy firmą idealną. Jesteśmy jednak dumni z tego, co wspólnie udało nam się stworzyć. Najlepszą oceną naszej pracy jest zaufanie klientów, którzy od lat wracają do nas z kolejnymi zamówieniami.
Nie oczekujemy, aby ktokolwiek oceniał nas wyłącznie na podstawie naszego stanowiska. Zachęcamy do zapoznania się z efektami naszej pracy, historią firmy i zrealizowanymi projektami na www.mcarconstruction.com, www.zabudowymisterscy.pl oraz naszych profilach w mediach społecznościowych. Wierzymy, że jakość naszych realizacji, zaufanie klientów i wieloletnia obecność na rynku najlepiej świadczą o tym, kim jesteśmy jako firma.
Zarząd M Car Construction Sp. z o.o.