Pracuję w NaviParking od lutego 2024 roku jako Project Manager. Moje doświadczenia z firmą są mieszane, z przewagą negatywnych aspektów.
Atmosfera w pracy
Początkowo atmosfera była dobra, jednak z czasem pojawiły się problemy związane z zachowaniem CEO oraz niewyjaśnionymi odejściami współpracowników. Rotacja pracowników jest wysoka, a liczne awanse "pupili" CEO wpływają negatywnie na morale zespołu.
Komunikacja i decyzje zarządu
Komunikacja z moim przełożonym była otwarta, ale decyzja o moim zwolnieniu, podjęta przez CEO, była nieuzasadniona. Mimo mojej dobrej pracy, nie podano mi konkretnego powodu zwolnienia.
Proces rekrutacji
Proces rekrutacji przebiegł sprawnie i z poszanowaniem czasu obu stron. Decyzja o moim zatrudnieniu została podjęta szybko, co było pozytywnym sygnałem.
Szkolenia i rozwój
Firma nie oferowała mi możliwości szkoleń i rozwoju zawodowego, co jest dużym minusem.
Wynagrodzenie i benefity
Wynagrodzenie było poniżej stawek rynkowych, ale zgodziłem się na nie ze względu na początkowo dobrą atmosferę. Benefity są standardowe – prywatna opieka medyczna i karta Multisport.
Elastyczność pracy
Praca odbywa się głównie zdalnie, z wyjątkiem spotkań w wynajętej przestrzeni biurowej w Warszawie. NaviParking ma także biuro w Gliwicach, ale nigdy nie miałem potrzeby tam jechać.
Narzędzia i wsparcie techniczne
Wsparcie techniczne oraz narzędzia, z których korzystam, są bez zarzutu.
Zdrowie i bezpieczeństwo
Firma nie dba wystarczająco o zdrowie i bezpieczeństwo pracowników. CEO wywiera ogromną presję, co prowadzi do ryzykownych decyzji, takich jak próba wdrożenia nietestowanego kodu na serwer produkcyjny.
Polityka awansów i rotacja pracowników
Polityka awansów jest nieprzejrzysta, a rotacja pracowników jest wysoka. Pupile prezesa często awansują, co negatywnie wpływa na morale zespołu.
Docenianie pracowników
Moje umiejętności i wkład nie były odpowiednio doceniane. Proponowane przeze mnie nowe funkcje i usprawnienia aplikacji nie zostały wzięte pod uwagę.
Praca w zespole
Współpraca z zespołami projektowymi była bez zarzutu. Niestety, priorytetyzacja roadmapy przez CEO powodowała przeciążenie zespołów i opóźnienia w realizacji projektów.
Innowacyjność i stabilność firmy
Firma nie zachęca do wprowadzania innowacji, a przyszłość NaviParking oceniam sceptycznie. Nie poleciłbym pracy w tej firmie znajomym.
Zarządzanie czasem i efektywność pracy
Brak specjalnych narzędzi do zarządzania czasem prowadzi do opóźnień i dezorganizacji.
Integracja nowych pracowników
Proces wdrażania nowych pracowników jest średnio skuteczny, brakuje odpowiedniego wsparcia na początku pracy.
Opinie o produktach i usługach
Produkty i usługi NaviParking są innowacyjne, ale ich rozwój jest często hamowany przez nieprzemyślane decyzje zarządu.
Balans między życiem zawodowym a prywatnym
Firma nie wspiera wystarczająco balansu między pracą a życiem prywatnym. Wysoka presja i stres związany z pracą mają negatywny wpływ na życie osobiste pracowników.
Komunikacja wewnętrzna
Komunikacja wewnętrzna jest problematyczna. Informacje często nie są przekazywane w sposób jasny i terminowy, co prowadzi do nieporozumień.
Współpraca B2B i terminy płatności
Praca w modelu B2B wiązała się dla mnie z dużym stresem z powodu opóźnień w płatnościach. W ciągu całego okresu współpracy, tylko jedna faktura została zapłacona w terminie. Pod koniec współpracy musiałem wystawić wezwanie do zapłaty i obciążyć NaviParking kosztami oraz odsetkami.
Podczas trwającego okresu wypowiedzenia, kadry zaproponowały mi aneks do umowy, zmieniający termin płatności faktur z 14 na 21 dni. Było to motywowane "aktualną sytuacją na rynku pracy i wynagrodzeń", co uznałem za skandaliczne. Odmówiliśmy podpisania aneksu oficjalnym pismem, ale nie wiem, jak wygląda sytuacja u innych kontraktorów.
Podsumowanie
NaviParking to startup z ambicjami, ale brak stabilności i kontrowersyjne decyzje CEO mogą utrudnić jego rozwój. Moje doświadczenia były mieszane, z przewagą negatywnych aspektów, takich jak brak szkoleń, niskie wynagrodzenie, niezdrowa atmosfera pracy i problemy z terminowością płatności.