Witam Wszystkich,
Czas napisać samą prawdę i lekko skorygować niektóre opinie ludzi...
Zacznę od atmosfery i pracy w zakładzie. Ogólna otoczka jest na mini plus,
każdy z każdym rozmawia i nie widziałem większych zgrzytów, które przerwały by ciągłość pracy.
Jednak, że jest osoba na którą w zakładzie należałoby uważać. Zacznę od specjalisty ds. konfekcji.
Przed zmianą stanowiska był naprawdę pomocnym i zaangażowanym kolegą z pracy, ale po tym jak "awansował"
Potrafi donosić nawet nie mając podstaw do tego. A to pogada, a to pokręci się i w sumie wygląda to tak jakby miał więcej do powiedzenia jak brygadzista. Potrafi wtrącać się w sprawy, które jego nie dotyczą. A jak nie ma go obecnego na hali to jest istny spokój i praca idzie jak burza. Sztuczny przyjaciel, który potrafi obrócić słowa przeciwko Tobie.
Damian brygadzista magazynu to człowiek o złotym sercu, zawsze gdy potrzebujesz pomocy, nigdy ci jej nie odmówi.
Czasem ma gorsze dni, ale mając tyle obowiązków to sam bym był kłębkiem nerwów, co czasami irytowało mnie.
Zawsze walczy o dobro swoich pracowników i dzięki niemu można się wiele nauczyć.
O innych sekcjach nie mogę się wypowiedzieć, ponieważ nie miałem z nimi dużego kontaktu, chodź ostatnio powstała wojna pomiędzy magazynem a handlowcami. Ci drudzy myślą, że są nieomylni i cały czas gnębią pracowników magaz. Co jest niedorzeczne, bo kiedyś taka sytuacja była i widzę, że znów wróciła. Jeszcze rzucane zlecenia typu Pilne Dziś to jakaś kpina, bo jedna osoba potrafi ich wysłać aż 10!
Czas przejść do sedna sprawy, czyli praca w zakładzie. Godziny pracy 8-16 jak najbardziej na tak! Dzięki takiemu ramowi czasowemu można jeszcze spokojnie spędzić czas z rodziną. Idąc dalej, ale niestety bardziej krytycznie temat zarobków, który jest na dramatycznie niskim poziomie... Po ostatniej inwentaryzacji pracownicy mieli obiecane premię świąteczne, których nie otrzymali. Osoba, która zatrudni się w tym zakładzie pracy powinna kilka razy sprawdzać swoje fiszki lub rachunki, bo nie zawsze wynagrodzenie się zgadzało. Jednemu pracownikowi, który kiedyś pracował zabrakło prawie 1000 zł!!! Nie mam pojęcia jak ta historia się zakończyła, ale uważam że zakład powinien już od dawna zatrudnić księgową z prawdziwego zdarzenia!! Przechodząc dalej, to temat umów. W momencie zatrudnienia pracownik otrzymuje umowę zlecenie za najniższą krajową. Co może być zrozumiałe, ze względu na okres próbny. Potem jednak, dalej starają się ciągnąć tą umowę zlecenie (chodź po 3 miesiącach obiecana była umowa o pracę) i pensja nie rosła, jedynie dochodzą dodatki w postaci premii, które są groszowymi sprawami. Po tym, jak jeden z pracowników zagroził, że odchodzi okazało się, że można znaleźć umowę o pracę. Kierownik zakładu, zapowiedział że wyrówna niektórym osobą tylko pensję do najniższej krajowej.
Po zapytaniu się go czy nie powinien wyrównać wszystkim, odpowiedział: Że nie ma takiego obowiązku. Niestety Panie Kierowniku jest! :-)
Ale, nie mogę powiedzieć złego słowa o Kierowniku magazynu Sebastianie. Młody człowiek, który uczy się być dobrym kierownikiem, co powoli idzie do przodu. Oby tak dalej, bo masz dobre serce, ale słuchasz nieodpowiednich doradców, więcej posłuchaj swoich podwładnych na magazynie czy Damiana i zobaczysz, że będziecie mieli świetny Team, wprowadzone nakazy i zakazy są beznadziejne i utrudniają pracę. Niezaktualizowane lokalizacje przez Pana z logistyki K.S, i o nim trochę napiszę. Jeżeli kierownictwo to czyta, to proszę was weźcie człowieka ogarnijcie!!!
Przez okres zimy hala jest nieogrzewana (temp w ok. 10 st) to nie ma prawa bytu. Wielu pracowników częściej trafiało na l4, przez takie decyzje. Jak włączaliśmy ogrzewanie, to kierownik od razu wyłączał. Na szczęście po buncie (ja to tak nazwę) udało się załatwić kamizelki i ciepłe posiłki.
Podsumowując, firma Mistal Accesories rozwija się w szybkim tempie, ale zarobki stoją w miejscu. Prezesostwo musi przemyśleć wiele spraw i wziąć się za zrobienie dla swoich pracowników godnych warunków pracy i zarobków. Miejsce, to jest idealne na początki swojej przygody z zarobkową pracą, ale nie dla Doświadczonych pracowników co znają swoje prawa. Walczcie o swoje i nie dajcie się moi koledzy z magazynu! Ahoj