Pan jest oszustem. Pańska pracownica sprzedała mi zapalniczkę, która była wadliwa już w momencie zakupu. Zażądałam wymiany towaru lub zwrotu pieniędzy. Pan w rozmowie telefonicznej stwierdził, że nie znam przepisów i mam prawo żądać jedynie naprawy zapalniczki w ramach gwarancji. Nic bardziej mylnego. W momencie zakupu wadliwego towaru po mojej stronie leży prawo wyboru formy reklamacji. Proponuję zapoznac się z przepisami i przestać oszukiwać ludzi.....Podstawa prawna: art. 5561 i 5563 Kodeksu cywilnego...wadliwy towar- niezgodny z umową
Żądania konsumenta
W sytuacji wystąpienia wady konsument może złożyć do sprzedawcy reklamację z tytułu rękojmi i zażądać jednego z czterech działań:
wymiany towaru na nowy;
naprawy towaru;
obniżenia ceny;
odstąpienia od umowy – o ile wada jest istotna.
Ważne!
Wybór żądania zależy od konsumenta. Jeżeli przedsiębiorca nie zgadza się z tym wyborem, może pod pewnymi warunkami zaproponować inne rozwiązanie, ale musi się to odbywać w ramach przesłanek dozwolonych prawem. Pod uwagę mogą być brane następujące okoliczności:
łatwość i szybkość wymiany lub naprawy towaru;
charakter wady – istotna czy nieistotna;
to, czy towar był wcześniej reklamowany.
Podstawa prawna: art. 560 Kodeksu cywilnego
Wtedy możemy zwyczajnie reklamować towar, podobnie jak ten, w którym ujawniły się wady, domagając się w pierwszej kolejności naprawy lub wymiany – wybór sposobu załatwienia reklamacji jest po stronie konsumenta.