Dodaję tę opinię, ponieważ chciałabym podzielić się swoim doświadczeniem i przestrzec osoby rozważające pracę w tym miejscu.
Aplikowałam na stanowisko przeznaczone dla osób bez doświadczenia, dlatego podczas rozmowy kwalifikacyjnej liczyłam na wdrożenie i naukę podstaw księgowości. Niestety moje oczekiwania nie pokryły się z rzeczywistością. Już od pierwszego dnia otrzymywałam zadania, których nie rozumiałam, a sposób ich wykonywania nie został mi wystarczająco wyjaśniony. W efekcie odczuwałam duży stres i niepewność co do poprawności swojej pracy.
W ogłoszeniu wspomniano o miłym i wspierającym zespole, jednak ja nie odniosłam takiego wrażenia. Miałam poczucie, że większość pracowników tworzy zamkniętą grupę osób dobrze się znających, przez co nowa osoba może mieć trudności z odnalezieniem się w zespole. Zdarzały się również rozmowy i żarty, które w mojej ocenie były nie na miejscu i sprawiały, że atmosfera nie była dla mnie komfortowa.
Największym problemem był dla mnie brak odpowiedniego wdrożenia. Zamiast stopniowego wprowadzania do obowiązków i możliwości zadawania pytań, miałam wrażenie, że oczekuje się ode mnie samodzielności w zakresie, którego dopiero miałam się nauczyć. Jednocześnie pojawiały się uwagi dotyczące tempa lub sposobu wykonywania zadań, mimo że nie czułam się odpowiednio przygotowana do ich realizacji.
Same obowiązki okazały się dla mnie monotonne, a poziom odpowiedzialności związany z wykonywaną pracą był wysoki. Ostatecznie cieszę się że współpraca się zakończyła, ponieważ nie jest to miejsce odpowiednie dla osoby rozpoczynającej swoją przygodę z księgowością.
To oczywiście wyłącznie moje osobiste doświadczenie, jednak gdybym ponownie miała podjąć decyzję o zatrudnieniu, wybrałabym inne miejsce do zdobywania pierwszych doświadczeń zawodowych.