Admin Świat Nieruchomości 02.11.2022 10:45
Tłumaczę różnicę zadatek - zaliczka.
Zakup mieszkania zazwyczaj wiąże się z podpisaniem umowy przedwstępnej. Aby sfinalizować taką umowę, konieczne jest wpłacenie odpowiedniej kwoty na rzecz osoby sprzedającej mieszkanie. Takie zobowiązanie może mieć formę zadatku lub zaliczki.
Zadatek – zgodnie z Art. 394, Dz.U.2020.1740 oznacza:
§ 1. W braku odmiennego zastrzeżenia umownego albo zwyczaju zadatek dany przy zawarciu umowy ma to znaczenie, że w razie niewykonania umowy przez jedną ze stron druga strona może bez wyznaczenia terminu dodatkowego od umowy odstąpić i otrzymany zadatek zachować, a jeżeli sama go dała, może żądać sumy dwukrotnie wyższej.
§ 2. W razie wykonania umowy zadatek ulega zaliczeniu na poczet świadczenia strony, która go dała; jeżeli zaliczenie nie jest możliwe, zadatek ulega zwrotowi.
§ 3. W razie rozwiązania umowy zadatek powinien być zwrócony, a obowiązek zapłaty sumy dwukrotnie wyższej odpada. To samo dotyczy wypadku, gdy niewykonanie umowy nastąpiło wskutek okoliczności, za które żadna ze stron nie ponosi odpowiedzialności albo za które ponoszą odpowiedzialność obie strony.
Pojęcie zaliczki, w przeciwieństwie do zadatku, nie jest wyjaśnione przez zapisy kodeksu cywilnego, dlatego zwrot zaliczki, w przypadku niewywiązania się z zobowiązań, będzie podlegał ogólnym przepisom odnoszącym się do wykonania umów wzajemnych. Zaliczka nie stanowi zabezpieczenia dla osoby kupującej mieszkanie. Ponieważ nie ma ona mocy prawnej, dlatego – podczas gdy kupujący będzie np. załatwiał formalności kredytowe w banku – sprzedający może dostać korzystniejszą ofertę kupna i nieruchomość sprzedać komuś innemu. Konsekwencją tego będzie oddanie przez sprzedającego zaliczki kupującemu i sprawa załatwiona z punktu widzenia sprzedającego. Kupującemu pozostanie dochodzenie naprawienia szkody, jaką poniósł na skutek nie wykonania przyrzeczonego zobowiązania.
Różnica między zaliczką a zadatkiem przy kupnie mieszkania polega przede wszystkim na kwestii prawnej. Z tego punktu zadatek jest formą bezpieczniejszą zarówno dla kupującego, jak i sprzedającego.
My jako biuro nieruchomości reprezentujące klienta NIGDY nie proponujemy zaliczki jako formy zabezpieczenia interesów stron. Zawsze posługujemy się ZADATKIEM, który niejako wiąże strony i powoduje konsekwencje prawne dla obu a nie tylko jednej strony.
Dlatego przypuszczam, że osoba, która wrzuciła powyższy komentarz nie była naszym klientem.....
Pozdrawiam serdecznie.