OSTRZEGAM! Firma POV-GOL zmienia kierowców bardzo często. Pani K. ewidentnie nie potrafi zapanować nad tym co się dzieje w biurze i w relacjach między pracownikami. Przepracowałem tam prawie 3 miesiące i uważam, że sama praca była jak najbardziej w porządku,
niestety osoby, które tam pracują mają bardzo negatywne podejście do kierowców bez względu na to jak dobrze starają się oni wywiązać ze swoich obowiązków. Myślę, że w tym roku firma zmieni kierowcę jeszcze wiele razy a Pani K. nadal nie wyciągnie z tego
żadnych wniosków. Pracując w tej firmie usłyszałem wiele negatywnych opinii na temat poprzednich kierowców co mocno kontrastowało z opiniami ludzi pracujących w punktach do których dostarczany był towar. Każdy nowy kierowca dostarczający towar na pewno usłyszy
"Znowu nowy kierowca, a co się stało z poprzednim?". Do momentu kiedy sam nie skontaktowałem się z poprzednimi kierowcami żyłem ze świadomością, że to faktycznie byli jacyś wykolejeńcy, którym nie zależało na pracy.
Po rozmowie z tymi Panami okazało się, że nasze odczucia są bardzo podobne. Najbardziej widoczny jest brak wywiązywania się z ustaleń uzgodnionych już przy rozmowie o pracę. Takim sposobem można np. usłyszeć, że nasza stawka godzinowa wyniesie
25zł a na umowie (którą dostaniemy fizycznie po 2 miesiącach!) będzie już 20zł. Wykorzystanie samochodu służbowego też będzie mocno się różnić od tego co obieca Pani K. (poruszanie się do 20km w rejonie zamieszkania \ 20km do wykorzystania w ciągu miesiąca ).
Już przy drugiej wypłacie nastąpiły rozbieżności co do jej wysokości co było tłumaczone jako zwykły błąd przy przelewie (może czas zwolnić księgową skoro poprzedni kierowcy narzekali na to samo). Ustalenia co do godzin pracy i dni też nie były zawsze respektowane.
Brak wywiązywania się z ustaleń to duży i nie jedyny problem tej firmy. Zaznaczam też, że kierowca to jedyny przedstawiciel płci męskiej w tej firmie co na początku może nie wydawać się problemem tak po pierwszym miesiącu/dwóch może być już bardzo odczuwalne
i widać, że jest on "inaczej" traktowany. Chciałbym zachęcić byłych pracowników firmy POV-GOL do wystawienia uczciwej opinii na temat pracy u nich. Nowych kierowców, którzy nie zrazili się moją opinią i podejmą prace w tej firmie sugeruje
używać dyktafonu już od pierwszej rozmowy o pracę. Na pewno wam to nie zaszkodzi a przy egzekwowaniu pewnych ustaleń może bardzo pomóc. Ja tak zrobiłem i dziś kiedy odsłuchuję rozmowę o pracę i porównuję ustalenia do tych z ostatniej rozmowy z Panią K.
zastanawiam się poważnie czy nie cierpi ona na rozdwojenie jaźni.
PS. Jeśli ktokolwiek zastanawia się nad współpracą z firmą POV-GOL to myślę, że istnieje spore ryzyko niedotrzymania ustaleń. Z racji dużej rotacji w zatrudnieniu kierowcy mogą pojawić się problemy z terminowością dostaw.