Opinie o Bydgoski Zakład Doskonalenia Zawodowego Stowarzyszenie Oświatowo Techniczne Bydgoszcz
Dodaj do ulubionych
Nie przegap nowości o Bydgoski Zakład Doskonalenia Zawodowego Stowarzyszenie Oświatowo Techniczne!
15.06.2023 13:49
Bardzo dziękujemy za Wasze opinie na nasz temat. Wszystkie komentarze są dla nas niezwykle ważne, zarówno pozytywne, jak i te negatywne. Każdy z nich stanowi ogromną dawką wiedzy na temat naszych działań. Pomaga nam diagnozować obszary wymagające poprawy, co jest dla nas niezwykle istotne, gdyż dokładamy wszelkich starań, aby poprawiać jakośćświadczonych przez nas usług oraz warunków zatrudnienia. Wolność słowa to jedna z najcenniejszych wartości w demokratycznym społeczeństwie. Daje prawo do publicznego wyrażania własnych opinii oraz myśli. Należy jednak pamiętać, że każda wolność słowa ma swoje ograniczenia. Swoboda wypowiedzi nie daje przyzwolenia do naruszania dóbr osobistych innych osób lub pisania nieprawdziwych informacji. Pragniemy poinformować, że wszystkie komentarze niezgodne z regulaminem serwisu lub sprzeczne z polskim prawem będą niezwłoczne usuwane przez Administratora serwisu.
Bydgoski Zakład Doskonalenia Zawodowego w Bydgoszczy od 1990r. cieszy się społecznym uznaniem, owocującym dynamicznym rozwojem w prowadzeniu szkół i placówek oświatowych. Ten rozwój i uznanie zawdzięcza całemu zespołowi pracowników pod kierunkiem Zarządu, stanowiących skonsolidowany, otwarty na wyzwania Zespół. Panująca w nim atmosfera, dająca każdemu pracownikowi możliwość samorealizacji, wyzwala kreatywność, wyrażaną w bogatej ofercie edukacyjnej, o której więcej na stronie https://www.bzdz.pl/ .”
Zachęcamy również do bezpośredniego kontaktu z nami, nie tylko przez portal GOWORK.PL Pozdrawiamy, ZespółBydgoskiego Zakładu Doskonalenia Zawodowego
Wywiadu udzielił/aPaweł Duzdowski
22.08.2023 13:45
Czym zajmuje się Państwa firma?
Bydgoski Zakład Doskonalenia Zawodowego jest stowarzyszeniem oświatowo-technicznym o szerokim spektrum działania. Jesteśmy największą firmą edukacyjną w tej części Polski. Fundamentem naszej działalności są kursy zawodowe i szkolenia specjalistyczne. Skierowane są one do osób, które chcą być konkurencyjne na rynku pracy, bądź chcą przekwalifikować się i uzyskać nowe umiejętności.
W jakich miastach Państwo działacie?
Posiadamy Centra Kształcenia i ośrodki szkoleniowe w: Aleksandrowie Kujawskim, Bydgoszczy, Chojnicach, Czersku, Inowrocławiu, Mogilnie i Sępólnie Krajeńskim. Corocznie w kursach bierze udział blisko 10 tysięcy słuchaczy. Od 2011 roku prowadzimy dzienne szkoły mundurowe dla młodzieży. Uczniowie kształcą się w zawodach: technik logistyk, technik gastronomii i żywienia zbiorowego. Ponadto mogą wybrać profil mundurowy: wojskowy, policyjny, straży pożarnej i służby więziennej. Szkoły znajdują się w: Aleksandrowie Kujawskim, Bydgoszczy, Chojnicach, Ciechanowie, Chełmnie, Kołaczkowie i Mroczy. Łącznie w naszych szkołach kształci się ponad 1,5 tysiąca uczniów. Od 2020 roku poszerzyliśmy działalność edukacyjno-opiekuńczą o dwa żłobki, działające w Bydgoszczy i Dzienny Dom Pobytu dla seniorów w Aleksandrowie Kujawskim. Naszymi priorytetami jest zadowolenie klientów – tych starszych i młodszych – a także indywidualne podejście do klienta, innowacyjność i współpraca ze środowiskiem lokalnym.
Jak wyglądały początki firmy? Skąd pomysł na działalność w tej branży?
Nasze stowarzyszenie powstało w 1990 roku w Bydgoszczy, w wyniku usamodzielnienia się od Zakładu Doskonalenia Zawodowego w Toruniu. Założycielem i pierwszym prezesem był Henryk Kuchczyński. Korzenie ZDZ -etów w Polsce wywodzą się z rzemiosła polskiego. Najstarsze Zakłady Doskonalenia Zawodowego w Polsce mają ponad 100–letnią tradycję i do dziś świetnie prosperują. To tylko potwierdza, że wsłuchujemy się w potrzeby rynku pracy, głosy lokalnego społeczeństwa i szybko reagujemy na potrzeby edukacyjne w regionie.
Jak prezentuje się oferta Państwa kursów i szkoleń?
Oferta kursów i szkoleń jest bardzo bogata. Zapraszam do odwiedzenia naszej strony internetowej: bzdz.pl i naszych ośrodków szkoleniowych. Generalnie skupiamy się na tzw. twardych szkoleniach z zakresu: obsługi maszyn budowlanych, spawania oraz obsługi wózków jezdniowych itp. Jesteśmy w stanie przygotować szkolenie na życzenie klienta indywidualnego, bądź instytucjonalnego.
Państwa kursy cieszą się ogromną popularnością. W jaki sposób pozyskują Państwo nowych kandydatów do szkoleń?
Duża część osób kształcących się w bydgoskim ZDZ-ecie to tzw. stali klienci, którzy zapisują się na kolejne szkolenia, ponieważ byli bardzo zadowoleni z obsługi, jak i sposobu przekazanej wiedzy. Dla powracających klientów mamy ciekawą propozycję upustów. Pozostałych klientów pozyskujemy poprzez media społecznościowe, spotkania z przedstawicielami przedsiębiorstw, szkół i urzędów. Ponadto, metoda poleceń „pocztą pantoflową” przez naszych zadowolonych kursantów jest najskuteczniejszą i najbardziej rzetelną formą pozyskania nowych klientów.
Jak wygląda struktura Państwa firmy?
W tej chwili w bydgoskim ZDZ-ecie zatrudniamy prawie 600 osób. Jest to duża firma edukacyjna. W związku z dynamicznym rozwojem, nieustannie poszukujemy nauczycieli przedmiotów ogólnokształcących i zawodowych oraz pracowników do Działu projektów edukacyjnych, finansowanych z UE.
Kto odpowiada za rekrutację?
Za rekrutację odpowiadają osoby kierujące działami w bydgoskim ZDZ-ecie. Rekrutacja składa się co najmniej z dwóch części: cześć pierwsza to rozmowa kwalifikacyjna, a druga to część praktyczna. W szkołach i ośrodkach za proces rekrutacji odpowiadają dyrektorzy, jednakże z reguły obowiązuje powyższa zasada. Rekrutacja odbywa się w systemie hybrydowym, w większości jedna preferujemy bezpośredni kontakt z kandydatem. Stawiamy na wiedzę i doświadczenie. Cenimy kreatywność oraz innowacyjne podejście.
Jak wygląda proces wdrożenia nowego pracownika w Państwa firmie?
Oprócz obowiązkowych szkoleń i badań pracownik zostaje przedstawiony wszystkim współpracownikom, gdyż zależy nam na udanej współpracy i dobrym samopoczuciu członków zespołu. Następnie pracownik zapoznaje się z obowiązującą dokumentacją oraz zostaje przeszkolony w zakresie programów – narzędzi pracy. Ponadto, zostaje wyznaczony opiekun, który wdraża, pomaga i wspiera nowicjusza w pierwszych tygodniach pracy.
W jaki sposób dbacie Państwo o rozwój pracowników?
Pracownik od pierwszych tygodni otrzymuje wsparcie w postaci wyznaczonego opiekuna. Przez cały okres zatrudnienia można zgłaszać chęć udziału w kursach czy szkoleniach. Ponadto, w zależności od stanowiska i zapotrzebowania, organizowane są kursy, szkolenia i warsztaty dla poszczególnych pracowników lub grup pracowniczych oraz regularne narady wewnętrzne.
Jakie macie Państwo plany rozwojowe?
Mamy plany na kolejne działania rozwojowe w zakresie kształcenia i edukacji. Naszym mottem od ponad 30 lat jest “wspólne tworzenie przyszłości”. Świat stale się zmienia, stąd wsłuchujemy się w nieustannie rosnące potrzeby społeczeństwa. Zachęcamy do śledzenia naszej strony internetowej: bzdz.pl.
Ciekawe
12.06.2025 11:36
Czy w firmie Bydgoski Zakład Doskonalenia Zawodowego obowiązuje Dress code?
12.06.2025 16:28
Nie mamy formalnego dress code, ale oczekujemy schludnego stroju, który buduje wizerunek nasze placówki i szacunku dla osób, z którymi pracujemy i się spotykamy.
17.01.2024 10:14
Jakie są warunki zatrudnienia w Bydgoski Zakład Doskonalenia Zawodowego?
BZDZ
19.01.2024 10:40
Warunki zatrudnienia w Bydgoskim Zakładzie Doskonalenia Zawodowego zależą od tego do jakiego działu aplikowane są dokumenty rekrutacyjne. Preferujemy zatrudnienie na umowę o pracę a w dziale szkoleń umowy cywilnoprawne. Więcej szczegółów udzielimy w kontakcie osobistym do którego zapraszamy.
08.10.2023 10:24
Czy Bydgoski Zakład Doskonalenia Zawodowego ma ściśle ustalone godziny pracy?
20.10.2023 15:12
Generalnie pracujemy w godz.8.00-16.00. Natomiast w Ośrodkach Szkoleniowych ze względu na specyfikację możliwe jest dostosowanie godzin pracy do zapotrzebowania.
Kontakt - Bydgoski Zakład Doskonalenia Zawodowego Stowarzyszenie Oświatowo Techniczne