No więc tak, firma córka TFS w Trondheim, 1 właściciel obu firm. Select Bemanning to poprostu dział TFS rekrutujący tanich pracowników. Rekrutują tylko dla siebie czyli dla TFS, który słynie z najniższej stawki godzinowej (dla Cieśli i nie tylko) w całej Norwegii (serio w tych zawodach nikt mniej nie płaci). P. Beata rekrutująca z Krakowa pięknie przedstwawi Wam pracę i warunki, że nawet się skusicie tam pracować: dodatki, nadgodziny, możliwe podwyżki, itp. Ale TFS robi wszystko aby nie było nadgodzin- musi ich mocno przypilić to może kilkanaście w roku zrobicie inaczej zobaczycie je jak świnia niebo.
Z dodatkami do godzinówki za swoje narzędzia, długi staż pracy, fagbrew i znajomość języka zarobicie i tak mniej niż niewykwalikowany pracownik w innej firmie.
NA PLUS:
- wypłata na czas
- pomagają z formalnościami
- pracownicy na budowie serio w większości normali, fajni ludzie
NA MINUS (niestety dużo więcej...)
- najniższe wynagrodzenia w branży w całej skandynawii
- nie opłacają mieszkania, baraku czy lotów
- nie dostaniesz auta służbowego czy dobrych ciuchów/butów
- jeżeli są ogólnokrajowe podwyżki związane z inflacją to TFS wymyśla co by ci zabrać żeby tak dużo ci nie płacić mimo najniższej stawki w skandynawii (te próby zabrania Ci i tak niskiej kasy są żenujące)
- wypłata 1x w mcu (większość firm płaci co 2 tygodnie)
- jedyna szansa awansu czy rozwoju to przejście z Select Bemanning do TFS 😄😆 bez podwyżki oczywiście żebyście za dużo sobie nie wyobrażali.
- usprawiedliwiają niskie stawki godzinowe możliwością pracy przez cały rok i możliwością dowolnej rotacji ( zaznaczam że wszystkie inne firmy też ro oferują). Nikt nie użył kalkulatora i tego nie policzył, tłumaczę: pracując dla TFS/Select Bemanning w 12 miesięcy zarobisz mniej niż w innych firmach tj: Adecco, Concentra, JobZone, itp przez 8-9 miesięcy. Więc np: możesz siedzieć w zimie w PL przez 3-4 miesięce bo przez wcześniejsze 8-9 zarobiłeś więcej niż w SelectBemanning/TFS zarobiłbyś w 12 mcy😀
- bite 48h/tydzień i brak sobót czy nadgodzin
- robisz za cieślę, ślusarza, montera okien i dżwi, papiarza, rozbiórkowego, malarza, podaj i pozamiataj
- wolą wynająć innego, droższego pracownika z innego Bemanningu niż Tobie dać więcej zarobić za tą samą pracę
- norweskie kierownictwo jest w porządku, zarówno w SelectBemanning jak i w TFS. Ale niektórzy kierownicy budowy lub BASSowie ze wschodu to już inna bajka... Na szczególne wyróżnienie zasłużył Andrzej G. Konfident i ściemniacz jakiego jeszcze w życiu nie poznałem. Na budowie prawie nic nie robi a za to samo donosi na kolegów, których później wyrzucają z pracy. Będę obiektywny i od razu mówię, że czasem niektórzy przeginali dlatego wylecieli. Ale wyleciało też duuużo osób, które dobrze pracowały ale z Andrzejem nie polubili sie. No śliski Typ strasznie, zamiast pracować to łazi cały dzień robiąc puste rundki po budowie aby tylko kogoś na czymś złapać, donieść na niego po cichu i wyj... z pracy. Serio gość karmi się tym, że kogoś wyrzucił z pracy a sam nic nie robi a to jego słynne ciche stawanie za plecami... jak dla mnie cichy mobbing a Norwegowie mają to w d...
Podsumuwując:
1. stabilna bieda
2. 0 szans na rozwój czy podwyżki od firmy
3. praca cały czas na dworzu, nieważne czy -30, +30, słońce czy deszcz robisz cały czas
Ja pracowałem tam za długo... zmieniłem firmę i w końcu kasa zaczęla się zgadzać, ja i wielu nie polecam... Na fb jest wiele ogłoszeń dużo lepszych Bemanningów.
Pozdrawiam