brak logo

XL LO im. Stefana Żeromskiego

Warszawa

Opinie o XL LO im. Stefana Żeromskiego

maku 2010-02-07 00:59:19
Biol-Chem-Fiz-Ang szkoła nie daje rozwijać indywidualnych możliwości, jeżeli w jakiś sposób wogóle przyczynia się ona do rozwoju czegokolwiek. Natłok informacji, szturm lekcji, a człowiek jedyne co wynosi to wkurzenie. Wymaga się od nas bardzo wiele niedając nawet pomyśleć. Po pół roku myślisz jak maszyna ,a logika to enigmatyczny algorytm. Młodzi nauczyciele wcale nie pomagają się aklimatyzować, wręcz przeciwnie-zachowuja sie tak jakby nigdy sami nie chodzili do liceum.
1
zawiedziona 2010-04-14 22:28:33
Ta szkoła nie jest dla uczniów, którzy chcą rozwijać swoją wiedzę: młoda, niedoświadczona kadra, brak u nauczycieli wiedzy operatywnej. Dlaczego za wszelką cenę nauczyciele chcą udowodnić , że uczniowie nic nie umieją. Od 2 września klasy I są (usunięte przez administratora) i piszą jakieś bzdurne sprawdziany. Najpierw trzeba nauczyć a potem wymagać. Apel do nauczycieli: nie pozwolę dłużej niszczyć psychiki tych młodych ludzi! oni powinni powtarzać materiał do matury a nie gryźć paznokcie czy do niej będą dopuszczeni. A PO RANKINGU RODZICE NIECH wAM PRZYNIOSĄ RACHUNKI ZA KOREPETYCJE.
anonim 2011-03-17 19:28:27
Nie polecam jesli nie chcesz mieć problemów prezd maturą czy zostaniesz do niej dopuszczony, bo masz za mało procent z próbnych. To szkoła w której ranking jest ważniejszy od człowieka.
2
anonim 2012-09-21 23:55:41
Osiągnięciem jest dostanie się do tej szkoły, a jeszcze większym ukończenie jej. Panuje tam strasznie chora atmosfera, nauczycielom zależy bardziej na rankingu niż na uczniach. Zgadzam się z powyższymi opiniami. Ta szkoła niszczy ludzi. Ukończyłem ją już kilka miesięcy temu, a nadal chodzę do psychologa, bo czuję się strasznie wyniszczony po 3 latach w Żeromskim. Nawet jej pod uwagę nie bierzcie w wyborze. Wiem, że oferta może się wydawać kusząca, ale nie dajcie się zwieść, 'pic na wodę, fotomontaż'.
4
Duke 2012-09-30 02:31:56
Ja o niej pamiętam 3 lata po skończeniu.
1
a 2012-10-18 21:35:06
Dokładnie, poprzednie wpisy dobrze oddają atmosferę w szkole. Nauczyciele nie znają innych metod nauczania niż (usunięte przez administratora). Szczerze nie polecam, chyba że ktoś lubi wstawać o 6 i wracać do domu o 17, bo tak wypada przy 42 godzinach lekcyjnych tygodniowo. Najgorzej mają uczniowie z klas ścisłych (zwłaszcza biochemicznych). Złożenie papierów do tej szkoły było moim największym błędem. I jeszcze ta vice-dyrektorka, której wydaje się, że jest Władczynią Świata i Okolic!
2
dgbrgntynty 2012-10-19 13:20:53
w tej szkole, nauczyciel potrafi wystawić jedynkę za nieobecność na NIEZAPOWIADANEJ kartkówce...
2
Alicja 2013-07-20 19:26:03
A ja o niej pamietam od matury w 1989. Zawsze pracowity miał co robić, a leniwych miał sie czego obawiać. Otwarty umiał sie dostosować i widzieć dobre strony i swoją przyszłość, a pieszczochow czycierpieli, ze nikt nie miał czasu na nichzwracac uwagi. Ze sprawdziany na dzien dobry? Bardzo dobrze. Chcą miec bilans, kto do nich przyszedł, zeby nie było gadki, ze góry i doliny i dopiero nie ma jak pracować, bo nie wiadomo, czy ciągnąć kogo za uszy czy równać do tych ambitnych. Ja jestem zadowolona. Dobre przygotowanie do studiów i życia. Nikt mnie nie (usunięte przez administratora). A jak znaleźć sposób na szkole i na siebie? Zadawać pytania -tylko mądre a nie głupie.
Maria 2013-07-20 19:32:57
To szkoła publiczna, to sie pracuje i dostaje takie pieniądze, jakie przewidział minister edukacji. Można znaleźć w necie info o stawkach, bez łaski. Pracuje sie różnie, bo ludzie różni. Kreatywny, który nie lubi sie nudzić, umie wyszarpywac cos z niczego i zaciekawieniem uczniów. Nie musi miec do tego sprzętu i pomocników. Obróbka, bo i wsród nauczycieli tacy sie znajda, zawsze będzie marudzil, ze tego nie ma, czy tamto mu wzięli. Uczniowie to wyczuwaja. Wiedza, kto oddała fuche, a kto sie angażuje na maksa, a kto przynoszą czy udaje księcia, którym nie jest. Dają wtedy takiemu podpalić, chyba, ze sami tacy jak on-to swego nie oskubia.he,he.
Gerard 2014-03-09 11:28:44
Minęła ponad dekada odkąd ukończyłem to liceum, ale po powyższych opiniach widzę że nic się tam od tego czasu nie zmieniło. Ranking is king.
2
robert 2014-04-10 13:25:58
Szkoła nie dla ludzi, dla robotów. Chwalą się rankingiem, a powinni uczyć a nie tylko wymagać, bo tak naprawdę osiągnięcia tej [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] szkoły są za pieniądze na koreepetycja dawane przez rodziców. Chory system ,(usunięte przez administratora)
1
xsinska 2014-04-20 23:59:52
jestem na biol-chemie więc o tej klasie się wypowiem


ogólnie o biol-chemie
na pewno atutem jest to, że jesteśmy kształceni w kierunku medycznym - zajęcia w laboratoriach, SPZ - czyli szkoła promocji zdrowia (są to zajęcia, które odbywają się w szpitalu na urazówce, głównie są to krótkie wykłady, ale zdarzają się jakieś zwiedzania szpitala, czy oglądanie przyrządów medycznych). Jest też dodatkowy przedmiot - fizyka w medycynie, gdzie powinniśmy uczyć się elementów fizyki, wykorzystywanych w medycynie...powinniśmy.. no, ale pomysł jest bardzo dobry w każdym razie. od drugiej klasy pojawia się łacina :)


o nauczycielach
pani od chemii jest tylko jedna, bardzo sympatyczna kobieta :) o tym czy dobrze uczy, świadczą wyniki z matur, jeśli dobrze pamiętam to 7 albo 9 miejsce w Warszawie.
Od biologii są dwie nauczycielki. Moja pani jest świetna. Uwielbiam ją. Pędzi co prawda z materiałem, ale kiedy tylko przestajemy łapać, to tłumaczy wszystko od początku. Na pewno bardzo nas motywuje. Załatwia nam mnóstwo zajęć, informuje chyba o wszystkich możliwych wykładach, warsztatach biologicznych w okolicy :) za uczestnictwo w dodatkowych zajęciach nagradza ocenami lub plusami. ja w tym roku kroiłam mysi mózg i gdyby nie pani od biologii na pewno nie miałabym takiej szansy.
fizykę w medycynie prowadzi starszy pan profesor i tu już nie jestem zadowolona. nie rozumiem nic na lekcji, a w gimnazjum miałam 5 z fizyki. udaje się zaliczać sprawdziany, nawet nie na takie zły oceny, nikt nie miał zagrożenia, ale to poczucie, że i tak nic nie umiesz jest straszne :( dobrze, że przynajmniej nie trzeba już zdawać fizyki na medycynę.

pozostałe przedmioty
pań od polskiego jest sporo, ja trafiłam dobrze. pani jest wymagająca, ale umie uczyć. maturę z polskiego też musimy zdać, więc cieszę się, że na lekcji nie ma totalnej olewki, bo to biol-chem
matematyka - ja nie jestem zadowolona, nauczycielka mnie przeraża i śni mi się po nocach. wiem, że można naprawdę dobrze trafić, ale można też kiepsko. części mojej klasy bardzo odpowiada nasza nauczycielka i jej sposób nauczania.. no nie wiem, ja bez korków nie dałabym sobie rady
angielski - jest podział na grupy (w tym roku były 4), chyba wszystkie nauczycielki są w porządku
niemiecki - również podział na grupy i również 4. jeden nauczyciel w porządku, drugi nie. nazwisk nie będę podawać, nie ma sensu... i tak nie macie wpływu na to, kogo będziecie mieli.
włoski - super pani, naprawdę :))) uczy też woku, artystyczna dusza, widać, że kocha to, co robi.
francuski - nie kojarzę wgl nauczycielek, ale chyba w porządku, bo znajomi nie narzekają
wos - pan ciśnie mimo, że nie mamy rozszerzonego wosu. trzeba dobrze notować i uczyć się z zeszytu na kartkówki oraz robić prasówki (sprawdza na koniec semestru) i można mieć dobrą ocenę
z przedmiotów takich jak geografia, historia trzeba się pouczyć na sprawdzian, ale nie cisną
z woku, pp, informatyki, edb, religii jest ludzik cały czas :)

atmosfera
według mnie jest całkiem fajnie, samorząd uczniowski, bufet, sklepik szkolny, kiermasze ciast co jakiś czas, spotkania z ambasadorami, prowadzone po angielsku itp. składają się na to, że w szkole coś się dzieje.

dodatkowe info
palacze bez problemu wychodzą zapalić, spokojnie można iść do sklepu (na przeciwko jest społem), na okienku można wyskoczyć na kawę czy do złotych tarasów (tzn. niby nie, ale nigdy jeszcze nie miałam żadnych problemów). w szkole nie trzeba zmieniać obuwia, co jest baaardzo fajne :)
pani dyrektor bardzo sympatyczna, wice już mniej, pani sekretarka podobnie.
w szkole są obiady, podobno dobre.

3
Obcy 2014-06-03 06:09:38
A co uczeń wie o pracy poza nauczycielska? Pewnie tez nie wie ile zarabia matka czy ojciec. Jeslis ciekawy to zadzwon i pytaj. Jak jest vacat to odpowiedza, a jak nie ma to nie i kropka.
Wika 2014-10-26 19:44:01
Moim zdaniem szkoła jest świetna. I zazwyczaj każdy kto do niej przychodzi jest zaskoczony tym jak fajni są nauczyciele. Ludzie są genialni, atmosfera wspaniała i boli mnie to jakie bzdury są o Żeromskim wypisywane na forach. Ludzie! Ogarnijcie się!
1
pisarz 2015-01-31 23:00:15
zabawne - teraz szukalem zdjec ze studniowki czy przypadkiem ich gdzies w necie ma i trafilem an ten watek jako absolwent szkoly moge sie wypoweidziec w bardzo pozytywnym swietle o wszystkich. tylko tak wlasiciwie to nie wiem po co taki watek w tym miesjcu. bez sensu cos takiego, ale coz ja jestem na plusik !
malczewa 2015-05-09 20:04:31
ta szkoła ma jakieś chore punkty a i tak jest nisko w rankingu
kotek2233 2015-09-20 11:09:35
Cześć od września ide do liceum, zastanawiam się właśnie nad l.o Żeromskim. Czy ktoś wie jak wygląda 3 lata w klasie humanistycznej??? Jak wygląda rekrutacja? Czy do tej szkoły przyjmowani są absolwenci tylko z wawy i tylko ci co mieli świadectwo z biało czerwonym paskiem???
Aneta 2016-01-14 14:27:07
Mam syna w 2 gimnazjum i zastanawiamy się nad Liceum Żeromskiego. Poproszę o opinię o tej szkole, szczególnie biol-chem. Dzięki.
5
human 2016-01-14 19:50:25
kotek2233 Human jest okej, przede wszytskim nauczyciele od rozszerzen reszta taka sobie ale w końcu po co nam oni wystarczy zdać pierwszy rok, za to polski historia i wos stoją na bardzo dobrym poziomie.u mnie w klasie wszystkei osoby mają pasek a próg był 146 p. ogólnie polecam, jest troche nauki ale nie jets tego jakos strasznie dużo.
Tronus Polska. 2016-04-28 15:26:01
Obsługa Niemieckiego Konta Ebay.
Firma TRONUS POLSKA SP. Z O. O. poszukuje ucznia/studenta do obsługi firmowego konta EBAY.
Wymogiem podjęcia pracy jest biegła znajomość języka niemieckiego .
Warunki i godziny pracy do ustalenia z pracodawcą. Wszystkich zainteresowanych prosimy o kontakt na adres e-mail praca@tronus.pl .
bmn 2016-05-22 20:35:18
@Tronus Polska. znjaomość niemieckiego jest dla mnie nie do przeskoczenia :/ a szkoda bo oferta zdaje si ebyć całkiem fajna. Pytanie tylko czemu jej nie widziałam jak w maire regulanie śledziłąm oferty pracy??? A jest cos jeszcze z ogłoszeń o prace??
despo 2016-11-06 09:48:49
Chodzę do klasy mat-biol-chem i nie polecam :/ W pierwszej klasie było super, mega byłam zadowolona i zupełnie nierozumialam tej nagonki na tą szkołę. Dopiero w drugiej klasie się zaczęło. Nie mam złych ocen tylko chodzi o to w jaki sposób traktują tu uczniów. Wyzywanie, straszenie niedopuszczenie do matury jest na porządku dziennym w mojej klasie. Nikt nie ma na nic czasu. Nauczyciele stawiają nam jakieś chore wymagania. U mnie w klasie już połowa osób była na dywaniku u dyrektorki za "złe" oceny. Tak naprawdę ona usiłuje Cię zmusić na tej rozmowie do zmieni dnia szkoły,żebyś jej rankingu nie zniżał. Ja osobiście wypisuje się z tej szkoły, nie mam siły żeby wytrzymać tam jeszcze 1,5 roku. Nie którzy nauczyciele są naprawdę fantastyczne,ale czy warto poświęcać swoje zdrowie psychiczne na to? Wiele osób ma problemy z podejściem do matury przez ich chore wymagania...
2
Zostaw swoją opinię o XL LO im. Stefana Żeromskiego - Warszawa
test
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie XL LO im. Stefana Żeromskiego