brak logo

ŻOŁNIERZ ZAWODOWY

Polska

Opinie o ŻOŁNIERZ ZAWODOWY

takie male ja 2012-02-19 00:28:04
A ja koc [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] wojsko i dalabym wszystkie pieniadze swiata zeby bylo ich jak najwiecej i jak najlepiej im sie zylo. Nie jestem zadna koszarowa-zeby nie bylo.
3
bartek... 2012-02-25 01:31:45
POlska i Ameryka ma najlepsze wyszkolenie na świecie wiec nie sądze zebyś lepiej obronił rodzine.... Mówisz ze idzie sie do wojska z pazernosci lecz ja sie wybieram bo od małego marzyłem by włożyć mundur i walczyc za ojczyzne z orzełkiem na piersi wiec ogarnij.... a teraz zrobie wszystko zeby moje marzenia sie spełniły i nie ide tam po to , żeby sie opie***ać tylko zeby [usunięte przez administratora].... Trenuje 5 lat karate wiec myśle , że sie dostane .... miałem teraz komisje wojskową wiec za 2 tygodnie pojade do WKU złożyc wniosek o dostanie sie na Służbe ZAsadniczą i jak najszybciej chce iśc do wojska zawodowego...
A wszystko Ku chwale Ojczyzny...
4
marcin 28 2012-02-26 17:53:12
witam
wiadomo kazdy jest inny i szuka w wojsku czegos innego jedni pieniedzy i kariery a inni przygody
Ja osobiscie bardziej tego drugiego wiadomo sianko i tak nie jest rewelacyjne ale zawsze troche wiecej niz srednia w naszym pieknym kraju. Ja planuje isc do szkoly podoficerskie Poznan albo Ustka no i zaczac edukacje w wojsku. Pytanie czy do szkoly podoficerskiej tez musze miec odbyta zsw bo tej informacji nigdzie nie widzialem.
2
szeregowy 2012-06-17 13:45:23
dokladnie kolego popieram nasi rodacy umierali za nas a my teraz [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] mamy kontrakty na 18 miesiecy zero przyszłosci i do tego wogi gdzie nic załatwić nie idzie bo na wszystko czas mają już nie mówiac o całym gównie którym jest wojsko smieszne zadajcie sobie pytanie \\\"jakim pojęciem jest wojsko?\\\" prosta odpowiedz niczym dosłownie większosć zołnierzy nie potrafi walczyć bo nikt ich wyszkolic nie umie lub nie chce bo komuną tam wali do dzisiaj wstyd mi ze tam pracuje nawet sie nie przyznaje znajomym bo jest wstyd i chanba
szeregoey 2012-07-30 17:07:35
sorki mam pytanie niejestem po odbyciu zsw ale chciałem iszcz do wojska a jak by dało rade to pojechać do afganistanu i z tym wiąże się moje pytani po odbyciu zsw testach i inyh spraw potszebnyh żeby zostać żołnierzem jakie mam szanse żeby dostać się do służby zawodowej w grę wchodzi stopień szeregowego z góry dziękuje
2
Jan Jabłoński . pan TYGRYS 2012-09-02 19:36:05
co wy wiecie o wojsku sierściuchy,jak ja byłem w wojsku to takim jak wy to sie kazałem meldować do kaloryfera a na wojnie jak byłem to brałem talibów pod swoją komende i cieniutko piszczeli , fala rządzi a nie jakieś tam regulaminy koty zafajdane ci co tu sie wpisują to nie są żołnierze bowiem każdy kto był w wojsku wie że żaden porządny żołnierz by nigdy nie podpisał na zawodowego bo musiał pierw przejść egzamin wśród starszych kolegów i jedno z pytań brzmiało \\\"podpisałbyś na zawodowego?\\\" odpowiedź \\\"nie , lepiej być psem cyrkowym niż być w wojsku plutonowym\\\" także sie nie ośmieszajcie bo nie macie z wojskiem nic wspólnego ha ha ha . pójście na lewizne albo na wolke przysługuje tylko staremu żołnierzowi pamiętajcie o tym , a święto lasu jest wtedy kiedy rezerwa ma na fali trzy jedynki , to musicie znać jak pojdziecie do wojska to was z tego przepytają i niema zmiłuj jak nie bedziecie wiedzieć o co chodzi to was na glebe i pompki do odwołania. kotu w dzień można sie położyć tylko za pozwoleniem rezerwy ale nie w łóżku tylko pod łóżkiem , na piecu albo na parapecie. ok to by było tyle chyba z wojskowych zwyczajów aha i nie słuchajcie tych co gadają że w wojsku takie zarobki bo jak ja byłem to żołdu dostawałem niecałe 600 zł . aha i młodzi pamiętajcie jak do woja pojdziecie to podciagajcie pas bo wam jaja upier... i z monu inwalidami wyjdziecie ha ha ha \\\"nara wam pozdro stare wojsko rezerwa 89 PAN TYGRYS \\\"
2
anonim 2012-09-30 19:00:31
Mam pytanko czy po Technikum przyjmą do wojska ?
15
anonim 2012-10-15 23:14:48
Witam! widzę że byłeś na misji i mam małe pytanko żołnierzom po misji przysługuje darmowy wypoczynek w sanatorium podobno mogą jechać z rodzinami orientujesz się czy za rodzinę musi płacić? bo słyszałem że za rodzinę tak a on sam ma za darmo, pozdrawiam
9
flavio 2013-01-19 16:12:49
JAKIE ŻOŁNIERZE PRACOWNICY WOJSKA W KRYZYSIE ZOŁNIERZ TO TAKI CO MA SŁUZBE STAŁA WEZNIE EMERYTURE A MY NA NICH ROBIMY WOJSKO CIEBIE WYKORZYSTA STRACISZ NERWY Z DEBILAMI POLIGONY SŁUZBY ITD A PO 12 LATACH JAK NIE MASZ ZNAJOMOSCI I TAK BEDZIE Z 99,9% ARMIA SIE NA CIEBIE WYLEJE I BEDZIESZ ZYŁ 20 LAT KRÓCEJ
2
Phantom 2013-03-26 18:44:27
A widzisz teraz jakiekolwiek zagrożenie dla kraju? Z tego co mi wiadomo to ani wojny, ani stanu wojennego ani żadnego innego konfliktu który by bezpośrednio Polskę dotyczył (i nie mam na myśli zobowiązań NATO i ONZ) nie ma. Kasa którą dostają wojskowi skoszarowani a na misji to przepaść, ale żeby było śmieszniej to żołnierz skoszarowany nadal dostaje wiele wiele więcej oraz ma więcej przywilejów niż Strażak czy Policjant, którzy (jakby nie patrzeć) codziennie ryzykują życie w pracy.
Jak to jest, że każdy jeden wojskowy ma przydział mieszkania i pełne wyżywienie, a strażacy i policjanci we własnym zakresie.
7
żona 2013-05-30 02:03:19
to zlikwidujmy wojsko...a będziemy pierwszym łupem dla innych ;)
mój mąż po 8 latach zarabia 2,5 tys. plus dodatek mieszkaniowy bo mieszkań oczywiście nie ma tak naprawdę...mimo posiadania dwójki dzieci. Poza tym fakt to praca jak kazda inna normalnie, ale nie ma tak ze sb siedzą ciagle coś robią poza tym 24 h służby, poligony, wymarsz który chętny z 40 kg na sobie 40 km w góry się przejść? ciągle muszą ćwiczyć poranek zaczyna się często od 3 km biegu...ale nie o tym bo oni muszą mieć kondycje i to jest wpisane w kompetencje. Poza tym skoki spadochronowe 5 w roku? to się wszystko takie piekne wydaje. a do wojska fakt przyjmują tzw pociotków ale to teraz wszędzie załatwianie po znajomości nawet przedszkolaki miejsca maja w ten sposób więc czemu się dziwić? natomiast są przyjęcia tzw castingi ale jak kiedyś mąż mówił na 40 chętnych żaden nie przeszedł...na wf-ie już połowa padła a to tylko bieg na 3 km brzuszki podciągnięcia...a gdzie psycholog i badania lekarskie? no i wykształcenie min srednie. ja nie narzekam dlatego trzymamy się dajemy radę tylko dlatego że mamy swoje mieszkanie, ale Wigilia sama z dzieciaczkami malutkimi bo mąż na służbie boli...ale taka jego praca dobrze ze ja ma. A poszedł po zasadniczej a nie z brak laku :) pozdrawiam
2
żona 2013-05-30 02:26:09
PS I żołnierze pomagają bardzo często policji i staży zwłaszcza przy klęskach żywiołowych jak np częste powodzie, są zatrudniani do poszukiwań ludzi i wielu innych. A skoro w wojsku lżej i więcej kasy to dlaczego tylu naszych kolegów odeszło do straży a najczęściej policji? Także Panowie którzy zazdrościcie spróbujcie się skoro nie trzeba mieć ani wykształcenia ani wiedzy i łatwa kasa? a chlanie w wojsku to daleka przeszłość już paru kazano się zwolnić lub dostali dyscyplinarkę, a resztę pozdrawiam serdecznie i mam nadzieję, że w końcu skończy się ta nagonka i w PL każdy kto będzie miał w rodzinie czy znajomych wojskowego będzie z tego dumny jak w stanach czy choćby naszych europejskich Francji czy Niemczech :) aha i wojskowi również płacą podatki ZUS i NFZ zajmijcie się lepiej tymi nierobami co im państwo renty socjalne za [usunięte przez administratora] płaci...
3
Były żołnierz 2013-08-26 21:06:04
2400 zł to sama podstawa, a gdzie reszta ? Jeżeli służy 8 lat w wojsku to ma dodatek w wysokości 8 % podstawowej pensji za 8 lat, dodatek mieszkaniowy to wysokość od 500-900 zł ( w Krakowie jest najwyższy), mundurówka, równowartość służby to 50-100 zł (na które nie brakuje chętnych), za jeden skok przysługuje dodatek w wysokości 600 zł (rozumiem przez to że służy w desancie), poligony kolejny dodatek zaczynający się od 24 zł, gratyfikacja urlopowa średnio po 650 zł na każdego członka rodziny i masa innych dodatków. Dlatego nie pisz takich głupot że zarabia tą jak dla Ciebie "marną" podstawę + dodatek mieszkaniowy. Jakie castingi w wojsku, umarłem... To jeden z etapów rekrutacji zwany "WUEFEM" którzy właśnie kandydaci przechodzą, bez jakichkolwiek problemów. To samo tyczy się poradni psychologicznej (pytania banalne) i RWKL. Wymagane wykształcenie w korpusie szeregowych zawodowych, to wykształcenie gimnazjalne a nie średnie, one jest wymagane w korpusie podoficerskim. Odnośnie Twoich samotnych świąt, to powinnaś się z tym liczyć, to są uroki służby a nie tak jak piszesz pracy ! Odnośnie pomocy żołnierzy zawodowych... najczęściej są wzywani szeregowi rezerwy którzy mają podpisany kontrakt w ramach NSR zwaną przez nas Najtańszą Siłą Roboczą, którzy odbyli ZSW czy SP. A odnośnie "ucieczki" szeregowych do innych służb mundurowych wiąże się on tylko i wyłącznie z prawami emerytalnymi, i niczym więcej. W wojsku szeregowy jeżeli nie awansuje w ciągu 12 lat ląduje w cywilu. Także nie biadol o pieniądze, a wiem co piszę bo byłem żołnierzem zawodowym. Do wojska lgnie teraz tyle młodych ludzi bo stało się dobrym pracodawcą. Gdyby nie pieniądze które oferuje a są one bardzo dobre, tłumów by nie było gdyż WP to na dzień dzisiejszy, nepotyzm, protekcja, kumoterstwo, i głęboka komuna. To samo tyczy się sprzętu. Jest tylko kilka JW które są dobrze wyposażone i są to tzw. Jednostki medialne, które mają pokazać cywilom jakim to niby sprzętem wojsko na dzień dzisiejszy dysponuje. Wystarczy spojrzeć na MW wygląda niczym skansen...WP jest piękne tylko w reklamach czy na plakatach.
5
gilac 2013-09-18 13:16:47
mam takie male pytanie ile sie czeka na podpisanie katraktu od mometu zlozenia wszystkich papierow w wku serdecznie dziekuje za odpowiedz
14
Zbyszek 2014-01-17 20:51:24
Witam,
Chciałbym poznać aktualne dane zarobków podoficerów w wojsku oraz jak przebiega służba. Noszę się z zamiarem podjęcia służby w wojsku.
Proszę pilnie o odpowiedź. Z góry dziękuję! :) Pozdrawiam
5
Zbigniew 2014-01-17 21:01:26
Witam,
Chciałbym poznać aktualne dane zarobków podoficerów w wojsku oraz jak przebiega służba. Noszę się z zamiarem podjęcia służby w wojsku.
Oczekuję jak najszybszej odpowiedzi(usunięte przez administratora) Z góry dziękuję! :) Pozdrawiam
7
Maciej 2014-02-01 06:03:46
Aby być prawdziwym żołnierzem, trzeba mieć głowę na karku i myśleć nią :) A nie się ciągle upokarzać :) To jest praca, dla inteligentnych ludzi.
3
Leon Zawodowiec 2014-03-06 21:40:34
Sory za 2500 brutto i sluchania rozkazow jakichs (usunięte przez administratora)
pol 2014-04-18 17:19:26
widze ze fale masz wykuta na pamiec tacy jak ty co na kompani byli wirachy na poligonie beczeli po krzakach widzialem takich rambo 180 dni poligonu nie liczac dobuwek i takich tam nie upokarzalem dlamnie to bylo debilstwo
1
kris 2014-06-04 20:11:16
czy art. 132 kodeksu pracy tyczy sie żołnierzy zawodowych
1
Tomeks201918 2014-07-21 12:55:10
Wielcy żołnierze...Szkoda słów na to jak się traktuje zwykłych ludzi, rodziny z dziećmi i takich pieprzonych wojaczków. Zwykły zawodowy żołnierzyk zarabia 2400 na rękę, Albo dostaje chatę w jakimś apartapencie z minimalnym czynszem albo dodatek mieszkaniowy. Do tego dochodzą wszystkie dodatki po jakieś 1,5-2 tys, mundurówka, wakacje. Siedzi taki nierób na [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] cały miesiąc, wypłatę dostanie i jeszcze wakacyjne. To jest [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] sprawiedliwość? Zwykły robotnik musi [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] ciągle a żeby wyjechać z rodziną na wakacje odkładać pieniądze cały rok o ile jeszcze ma z czego. Przyjdzie taki żołnierzyk na 8 godzin dziennie posiedzieć za biureczkiem i w [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] ma wszystko. Służby? 24 godziny przesiedzieć w kanciapie przy konsoli, telewizorem, kartach i się przespać. Za to jeszcze pieniądze dostanie. Ską? Od podatników którzy łożą na to ścierwo. Poligony? Straszne wyrzeczenia. Pojedzie taki 2-3 razy do roku na miesiąc. i co z tego? Ojcowie czy matki zostawiają swoje dzieci i [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] za granicę za chlebem i jakoś nie płaczą. Nabierają później kredytów bo ciągle mało i siedzą czekają aż mundurówka czy dodatek wpłynie żeby uregulować! To jest [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] polska rzeczywistość. Jakby dawali takiemu minimalną krajową bez żadnej dodatkowej kasy to ciekawe ile by było chętnych żeby ,,WALCZYĆ ZA KRAJ". Popracuje pare lat taki i jeszcze na odejście dadzą ponad sto tysięcy na życie... Gdzie jest [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] sprawiedliwość? I dalej niech żołnierzyki piszą jakie to ciężkie życie i wmawiają innym że to nie prawda. Nie jednego kolegę mam w wojsku i wiem że to nie facet tylko [usunięte przez admina słowo niecenzuralne]
4
tra Ta ta TA 2014-07-28 17:14:53
Jak taki miód w MONie to zapraszamy, w każdej jednostce w kraju jest opór wolnych etatów, przyjdź, posłuż, zobacz jak jest i ile naprawdę tej ''fortuny'' co miesiąc jest w portfelu, zobacz sam drogi kolego ile płacą za służby i jak one wyglądają, pójdź sobie w ciągu roku na kilka kompanii honorowych zobaczysz jaka to super zabawa, idź na służbę w Boże Narodzenie, albo Sylwestra, spędź Wielkanoc w pracy, w nagrodę może nawet pojedziesz na 2-3 miesiące poligonu w roku i spróbuj wytłumaczyć pracodawcy swojej żony że przez ten czas nie ma komu odbierać dzieci ze szkoły/przedszkola itp. więc musi wcześniej wychodzić z pracy... Zobacz jak w wojsku traktują człowieka ile się tam nauczysz i ile fantastycznych kwalifikacji tam zdobędziesz. Zobaczysz jak to jest być ''Sztuką" i jak wygląda sprawa z wcześniejszą emeryturą, poznasz magiczne pojęcie 12 lat, zobaczysz jak łatwo dostać "mieszkaniówkę' w niektórych garnizonach, a jak Ci się uda to zobaczysz ile naprawdę jest czynszu w WAMowskich kwaterach.

Szczerze powiem tak, Ja zmarnowałem tam 8lat swojego życia i gdybym wiedział to co teraz w życiu bym tego błędu nie powtórzył.
2
ww 2014-08-15 17:03:57
Mógłbyś podać mi do siebie maila lub jakiś inny kontakt? Chce pogadać o realiach służby z kimś kto jest w MONie. Z góry dzięki.
1
PiekielnieSzybki 2014-11-29 22:29:38
Witam ! Mam pytanko :-) Jak mieszkam w Katowicach to gdzie się pełni taką służbę po przyjeciu ? Czy to jest najbliżej miejsca zamieszkania czy to jest jakieś przypadkowe miejsce ? I jeszcze jedno. Czy ten dodatek mieszkaniowy ma jakieś obostrzenia ? Czy musze miec mieszkanie wlasnosciowe czy samo zameldowanie ?
1
kowal 2015-01-09 11:09:36
chyba gościu naooglądałeś sie za dużo samowolki i tekstów nałapałeś a teraz tniesz kozaka hahahaha
1
Saruman 2015-01-18 17:47:05
JJeśli chodzi o moją opinię NT pracy jako żołnierz zawodowy to swoje 10 lat pracy oceniam jako ciekawe dświadczenie (praca w korpusie podoficerkim SIL). Jest to bardzo dobre rozwiązanie zwłaszcza że o pracę na rynku cywilnym bardzo ciężko niewykwalifikowanym pracownikom. Bardzo kuszący jest system wynagrodzeń i profitów emerytalnych oferowanych przez MON, jednakże uważam iż wkroczuliśmy w etap ograniczania przywilejów żołnierzom ( jest to kontrowersyjne i zarówno strona cywilna jak i kadra zawodowa ma po części rację ale nie o tym chciałem mówić ). Nowe zasady emerytualne juz nie są tak korzystne i naprawdę jest w wojsku pełono osób o powiązaniach rodzinnych, co stawia duży znak zapytania przy zazasadzie jednakowych szans w walce o wymażony status bycia żołnierzem zawodowym. Powstaje więc pytanie : w takim razie gdyby nawet udało mi się dostać do wojska bez poparcia to jak wygląda dalszy rozwój zawodowy w instytucji, która już na samym początku ścieżki propaguje niesprawiedliwe środki?
Łukasz 2015-05-10 13:53:01
Nie ma to jak wypowiadanie się na temat życia w wojsku osób, które nigdy nie miały styczności z wojskiem. Tak jak kolega "tra Ta ta TA " napisał przyjdź i sam zobacz jak to jest, zmienisz zdanie na temat wojska, tej fortuny i nieobecności w domu. Przez wojsko i ciągłą nieobecność w domu moja rodzina przestała istnieć teraz tylko co tydzień w każdą sobotę widuje się z synem. Co do gratyfikacji urlopowej, trzynastki itp. to nie tylko wojsko ma ale też inne służby mundurowe oraz oświata. I jeszcze jedno, nikt ci nie broni wstąpić do wojska jak tak źle masz w cywilu tylko przygotuj się że będziesz traktowany jak g...o i po 12 latach odejdziesz z niczym.
1
Asstek.. 2015-05-10 20:08:14
Witam mam pytanie.. Czy osoby karane przyjmują do wojska? Jak ktoś wie to proszę o odpowiedz, bo w tym internecie dziwne rzeczy piszą na ten temat.. Pozdrawiam..
ada 2015-05-19 17:58:19
Aby pisać o wojsku to trzeba w nim być. Nie pchajcie się tam gdzie nie macie jakiegokolwiek pchnięcia bo inaczej będziecie siedzieć do emerytury na początku drogi mimo wyższego wykształcenia.Będziecie starać się wypadać jak najlepiej ale to wszystko na nic- będą Wam mówić, że się do niczego nie nadajecie i będą Was tak dołować, że czasami człowiek zastanawia się jak długo jeszcze wytrzyma. Pieniądze są ważne ale ważna jest również satysfakcja z pracy i godność człowieka. To że jesteście kobietami to nie znaczy, że sypiacie i musicie sypiać ze wszystkimi. Przemyślcie i zastanówcie się czy warto?
1
Sylwia 2015-09-18 14:13:45
Witam.Z treści wynika że jesteś żołnierzem w związku z czym mam pytanie. Jestem kobietą z zawodu ratownik medyczny moje marzenie to wojsko. Czytałam dużo o Zapotrzebowaniu na to stanowisko ale nie bardzo wiem jak ono odzwierciedla się w wojsku czytałam o szkoleniach itd Mam totalny metlik. Może od ciebie dowiem się więcej z góry dziękuję za odpowiedz
ciekawsi 2015-10-18 15:20:27
zapomnialem dodac ze dla tych wszystkich co narzekaja zawsze jest miejsce na produkcji na 3 lub 4 zmiany :) za 1200 - 2000zl. Hahaha tam to dopiero macie mila atmosfere, przytulny zaklad, dobry szef i przyjacielski kierownik.
Polak 2015-12-03 00:41:38
Dlaczego na tym forum usuwane są komentarze żołnierzy, którzy piszą jak naprawdę jest w wojsku i w jakich jednostkach należy wymienić na młodszą kadrę dowódczą?
Polak 2015-12-12 19:18:05
Komentarze są usuwane, jestem tutaj dość często i widzę.
Był tutaj komentarz o jednej z jednostek i został po dwóch dniach usunięty (nie było wulgaryzmów).
Michał sprawdź na innej stronie internetowej.
Średnio -szerokie pojęcie względne, to trzeba dodać dodatek mundurowy, 13 pensję, gratyfikację urlopową, mieszkaniowe, ilość lat wysługi i % oraz pensję i podzielić na 12.
desant 2016-01-31 11:25:10
1 skok i 600zl? Zaraz pękne. Ciekawe o jakim desancie pisarza bo u mnie jest 300 za 5 skoków. Kolejny filozof były żołnierz tak? Jak ktoś jest zainteresowany służbą w wojsku to niech ruszy [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] od ekranu komputera a nie słucha tych wszystko siedzących z portali. DESANT!
Pasożyty 2016-02-06 13:33:35
Wszystkie mundruówki to nieroby, mam kolegów w wojsku, policji i klawiszy i sory ale takiego luzu to nie ma nigdzie. Wojsko w tym prym wiedzie. O ile w dwóch ostatnich masz styczność z patolą społeczną o tyle w wojsku nie robi się nic. Nie rozumiem za co się tym ludziom tyle płaci - zazwyczaj to są albo synowie wysoko postawionych oficerów albo cwaniaki które dostały się tam po znajomości w celu przyśpieszenie sobie emerytury. Ludzie z woja są zazwyczaj zerami na rynku pracy :)
1
PodłySkrzat 2016-02-29 19:25:36
znajomości branie kasy do ręki za byle gówno i jeszcze raz żydostwo. tyle w 10bk. nie polecam nikomu. wyeksploatują was jak mogą tylko po to aby 2 czy 3 kolesi z waszego plutonu mogło iść na lewe wolne a sierściuch przyjdzie i powie w łapsko albo w dupsko i do przodu. tak wygląda obecna służba w liniówce. nawet niewiecie ilu śmieci koło nogi leci... przychodzą "plecaki" co się własnego cienia bolą i są faworyzowani przez najniższych podoficerów jako 5ta woda po kisielu a wy młodzi zostawicie tam zdrowie i nerwy. to nie jest ta armia o której myślicie. Otwórzcie oczy...
4
wwwrra 2016-03-25 12:14:26
Chamstwo i załatwianie wszystkiego po znajomości. Przychodzą cioty po znajomościach i nie dość że na dzień dobry dostają najlepsze etaty to co chwila się wykręcają a to z zaprawy a to z w-fu a to z poligonu... a wy ciągle musicie [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] znamy przypadki gdzie sierściuch kazał jednemu iść na służbe bez zapowiedzi bo jego kolega zaćpał się i przyszedł do roboty ledwo co stojąc na nogach... i co? ten zaćpany jeszcze dostał nagrodę za pełnienie służby a ten co zapierdzielał musiał siedzieć cicho i nikomu nie mówić że się jego nazwiskiem podpisywał.. to NIE JEST WOJSKO POLSKIE TO PRYWATNY BIZNES KILKU LOKALNYCH RODZIN KTÓRE PASOŻYTUJĄ NA WSZYSTKICH W KOŁO!!! o podoficerce możecie zapomnieć. tam się idzie po pieniądzach albo po znajomościach. a obecnie na podoficerke wysyłają kobiety które w cywilu stały [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] na mięsnym i z dnia na dzień przychodzą do takiego świętoszowa na kaprala.
3
michal.295 2016-04-27 16:47:25
Witam, generalnie w wojsku jeśli chodzi o finanse nie jest źle jeśli dostaniesz mieszkaniówke to już bajka(zależy gdzie oczywiście), ale ogólnie dodając stres związany z tą robotą i ciągłe poniżanie tak naprawde za nic nie wiem czy się opłaca. Jeśli jeszcze załapiesz sie na nowe zasady emerytalne to już wogóle można dać sobie spokój albo poprostu trzeba mieć wy...ane i może dożyjesz do tej emerytury w wieku 55lat( to nie jest tak że po 25 latach masz emeryture bo musisz mieć conajmniej te 55 lat żeby ja dostać), szanse na awans mizerne bez pchnięcia przychodzą ludzie z cywila z kapralami generalnie całe to wojsko zrobiło się cipowate, bez życia, i żenujące to już nie to co kiedyś
2
Kacper 2016-04-29 14:14:34
Polecam firmę SCAT, prowadzą szkolenia wojskowe, zapewniają zarówno edukację, wsparcie techniczne, jak i serwis. Istnieje też możliwość prowadzenia kursów w języku angielskim co wydaje mi sie dużym plusem
swietoszki 2016-05-09 19:09:00
jest tragedia w naszej armii.. to tylko i wylacznie rodzinny biznes..a najgorsi sa szeregowcy z tzw plecami wsrod podoficerow... to przez te smierdzace uklady wszystko sie posypalo... mozesz byc czlowiekiem ze zlota, wyksztalconym, wyszkolonym, doswiadczonym bojowo, ale to i tak nie pozwoli ci pojsc na szkole podoficerska... tam sie idzie tylko i wylacznie po znajomosciach!!! to jest najgorsze co moze byc... idzcie pod 10bkpanc i zobaczcie sobie zolnierzy... qr... ćpunohus... koles ledwo co na nogach stoi... zaćpany... zapity... ale wozi drzewo sierściowi po pracy, niejakiemu pobożnemu a ten gość go za wszystko wyręcza i nagrody daje.. a to wolne a to urlop. a to pieniądze.. .za co?? za drzewo? a my musimy za gnoja służby ciągnąć bo przecież on się brzydzi....takich piz... jest mnóśtwo.. bo tatuś major bo tatuś chorąży..
1
sds 2016-06-07 20:33:04
takie szkolenia jakie oferuje SCAT to tylko wyciaganie kasy. oczywiscie na kazdym szkoleniu tego typu czegos sie nauczysz. kazde szkolenie moze ale nie musi tobie pomoc zeby dostac sie do wojska. ale zadne szkolenie tego typu nie pomoze tobie w awansie. to jest tak jakbym prowadzil szkolenie z np wozkow widlowoch i zapewnial ze za kilka lat bedziecie dzieki mnie kierownikiem w firmie
Nie polecam 2016-06-11 09:53:24
Nie polecam iść do wojska chyba że lubicie być poniżani.

- Wyrzucą cię za 5- 6 lat i brak doświadczenia w cywilu
- Kasa mała
- stres związany nie z powodu tego co robisz tylko od strony przełożonych.
- mała pensja = 2300 netto to tak dużo?
- GDY ODCHODZISZ DO CYWILA ZUS OPŁACANY JEST OD PENSJI MINIMALNEJ!!!!! = mała emerytura
2
M. 2016-07-10 20:01:07
Szkoda, że nikt nie mowi o tym, kim cholernie często sa polscy żołnierze... Alkoholicy, którzy życie w pracy mylą z zyciem prywatnym. I agresję w pracy myla z agresja wobec swoich kobiet. "Wrogów" których trzeba zatluc.zniszczyć. zdeptac..... Mój były - chwala Bogu- konkubent znecal sie nade mna psychicznie i fizycznie. Okradł mnie. Zniszczył mi życie prywatne. Ograbil z wiary w siebie i godnosci osobistej. Pół roku piekła... Haseł "spier*** do budy", "buda", "g***no" i gorzej. Mocniej. ... Bo podduszanie laptopem to bylo za mało. Bicie po twarzy, rekach nie wystarczało. Kopanie w brzuch... Nirmalka...Ucieklam. Zniknelam.. Staram się żyć "normalnie", ale się nie da. Nie da zwyczjanie. Starch nie ustępuje. A każde kroki na klatce schodowej przyprawiaja o wstrzymanie oddechu i ciche nasluchiwanie na zgrzyt klucza w zamku i słowa.... Oooo suka jest... Dran ostatecznie ma wyrok za znecanie. W zawieszwniu na 2 lata. Służy dalej. Awansuje... I myślę sobie, że jeśli takie... Potwory i ludzkie kreatury reprezentują nasz kraj, ja się wypisuję. Nie chcę byc Polka. Wstyd mi... Bo nie ma sprawiedliwości. Nie ma... Wybaczcie uczciwi żołnierze. Wiem że generalizuje. Ale nienawidzę Was. Nienawidzę...
3
bzz 2016-07-14 14:55:10
Masz rację dziewczyno - byłem kiedyż żołnierzem zawodowym i odszedłem, by taki się nie stać. Bądź szczęśliwa !!!!!
Vopiscus 2016-07-22 23:25:51
Witam wszystkich mam jedno pytanko a mianowicie 28 lipca mam badania lekarskie w Łodzi i chodzi mi o to ile czasu mija od czasu zaliczenia badań do momentu wcielenia do zawodowej służby wojskowej bo mam opcję wyjazdu we wrześniu do Belgii wracał bym na święta Bożego Narodzenia i chodzi mi o to czy bym się wyrobił i czy mogę sobie na taki wyjazd pozwolić np. mój kolega zrobił badania w marcu i do tej pory czeka cały czas na jakieś dalsze informacje ja staram się dostać do 1 Brygady Pancernej w Warszawie z góry dziękuję za odpowiedz.
2
kamil 2016-10-03 08:34:12
Do wszystkich żołnierzy co tak narzekają ze muszarki pracować w święta: Ja tez w święta pracuje a wolną niedzielę to mam raz w miesiącu codziennie kończę o 22 a czasami o 24 w dodatku szef debil co sie pcha do wszystkiego a potem same problemy. W tym roku robię prawko na C i sam idę do wojska bo jak mam robić jak niewolnik to przynajmniej za lepszą kase niż 1300 zł
Zmechol 2016-10-25 14:11:45
Racja, sluzylem w Swietoszowie. Jest jazda, mozna sie niezle spocic:)
4
xxx 2016-11-10 17:05:26
co do sluzby w wojsku w stopniu st szeregowego to powiem jedno -strata czasu i zdrowia jesli jestes zdrowy i sprawny jestes dla wojska przydatny a jesli zdrowie ucierpi wojsko pozbedzie sie was jak smieci sam bylem tego swiadkiem zreszta szeregowy jest jak szwej robia z nim co chca a jak ktos sie postawi to slyszy ze zawsze moze sie zwolnic bo na jego etat tyle osob pod brama czeka co jest [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] prawda ja doswiadczylem przez kilkanascie lat tych pieszczot i ciesze sie ze niedlugo odejde w cywilu tez mozna sobie zycie ulozyc trzeba tylko chciec a nie liczyc na armie bo teraz juz na rynku pracy nie jest zadna konkurencja takie jest moje zdane na ten temat a jesli ktos ma inne to jego sprawa -dla mnie to jeden wielki syf cwaniarstwo ponizanie ludzi i swietny przyklad na to jak ludzie potrafia byc podli i poswiecaja innych w dazeniu do swoich celow mowie tu o mlodych oficerach majacych rodziny na wysokich stanowiskach jak ktos nie wierzy zawsze moze sprobowac i doswiadczyc tego wszystko jest lande na plakatach i w wku a w rzeczywistosci juz takie rozowe nie jest
mgr st.szer. 2016-11-16 20:27:39
Jestem żołnierzem zawodowym w stopniu starszego szeregowego służę od 8 lat. Czytam te komentarze i każdy ma tu swoje rację. Pracowałem wcześniej w cywilu przez kilka lat w różnych branżach i żadnej pracy z służbą w wojsku porównać się nie da. Praca żołnierza jest wszechstronna, szczególnie w korpusie szeregowych; masz być kierowcą, operatorem, mechanikiem, dobrze strzelać, być sprawnym fizycznie, znać regulaminy, jednego dnia czołgasz się po poligonie w błocie a drugiego tupiesz w kompanii honorowej lub strzelasz salwę na pogrzebie trepa, temat rzeka.. Znam kolegów którzy posiadają ogromną wiedzę, świetni fachowcy na swoich stanowiskach ale np są d.pami z wf-u lub coś nie pasuje przełożonemu i aut, kontraktu nie przedłużamy.Paradoksalną sytuacją w WP jest to że w jednej jednostce będziesz zap..lał w pocie czoła, poniżany, zakompleksiony, zestresowany,(tym samym, swoje nerwy, frustracje będziesz topił w alkoholu lub wyżyjesz się na najbliższych) a w innej za dokładnie takie same pieniądze twoim zmartwieniem będzie rozładowana bateria w telefonie i kończący się pakiet internetu. Osobom które wybierają się do wojska dobrze radzę przemyśleć ten wybór, wstępując w korpus szeregowych możesz zapomnieć o możliwości awansu, mimo iż znieśli kontrakty do 12 lat to i tak nie masz pewności czy dostaniesz kolejny, jeśli jesteś odporny psychicznie, spływają po tobie głupie uwagi i poniżanie, fizycznie nie jesteś łajzą to jak najbardziej warto. Z perspektywy czasu, nie żałuję swojego wyboru, jestem wysportowany, lubię się spocić, przebywać na świeżym powietrzu, czuję się dumny że noszę mundur. Nie zostałem żołnierzem z powodów finansowych (zaznaczam że jestem kawalerem- dużo do szczęścia nie potrzebuję;)) , śmieszą mnie i niekiedy irytują rozmowy na temat emerytury, ja chciałbym pracować do końca życia, cieszyć się tym i mieć z tego satysfakcję, niezależnie czy będę żołnierzem czy zmienię zawód na inny. Czołem Wielkiej Polsce!!
2
st.szer. 11 letni staż 2016-11-22 10:12:59
witam !!! mam pytanie oddelegowali mnie na kurs do grudziądza mam pytanie czy wie ktoś czy można nie spać na jednostce tylko kwaterze prywatnej ??oczywiście nie chodzi mi o kase tylko o warunki . Porsze o odpowiedz bo na miejscu nie idzie sie niczego dowiedzieć. Moze ktoś ma jakąś ustawę na ten temat będę wdzięczny
Zostaw swoją opinię o ŻOŁNIERZ ZAWODOWY - Polska
test
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie ŻOŁNIERZ ZAWODOWY