Kuchnia Włoska 40h

Co nam się najbardziej kojarzy w Włoską Kuchnią?
Pomidory pachnące bazylią i tymiankiem, delikatny jak obłoczek ser mascarpone, jedyne w swoim rodzaju, ręcznie robione makarony z aromatycznymi sosami to tylko namiastka włoskich smaków. Do tego dochodzą długo dojrzewające sery takie jak Parmigiano Regiano, Gran Padano czy Peccorino, soczyste warzywa oraz świeże owoce morza. Nie można oczywiście zapomnieć o filiżance aromatycznej, mocnej kawy espresso podanej do deseru tiramisu.
Nasz kurs to niezwykła podróż po smakach i aromatach słonecznej Italii. Pod okiem mistrza nauczą się Państwo wyrabiać włoski makaron, tworzyć aromatyczne sosy, piec oryginalną pizzę i tak przyprawiać, by potrawy smakowały jak przygotowane we Włoszech.


Program kursu


Dzień I
Viva la pasta! Czyli tajemnice makaronów

Zajęcia teoretyczne:
Omówienie potrzebnych składników i zasad wykonania oryginalnego, włoskiego makaronu
Warsztaty:
Własnoręczne wykonanie różnych rodzajów makaronu
Wykonanie sosów: bolońskiego, carbonara, pesto…
Przygotowanie spaghetti alla bolognese, spaghetti alla putanessca,spaghetti alla carbonara…
Deser: Riciarelli

Dzień II
Risotto, ach risotto czyli słów kilka o tajnikach tej niby prostej potrawy

Zajęcia teoretyczne
Omówienie rodzajów włoskiego ryżu, oraz sposobów na przygotowanie idealnego risotta.
Warsztaty:
Przygotowanie krok po kroku :
risotta alla milanese (na bulionie oraz szpiku wołowym, doprawione szafranem),
Risotto con ossobucco (duszone plastry giczy cielęcej w sosie z warzyw i wina)
Risotto alla pilota (z kiełbasą, wieprzowiną i serem)

A na deser: serniczek z ricotty

Dzień III
Pizza, foccaccia, calzone              

Zajęcia teoretyczne
Wybór odpowiedniego sprzętu, dobór mąk, oraz innych produktów wysokiej jakości.
Warsztaty:
Poznanie tajników tradycyjnego wyrabiania ciasta, oraz wybranych technik podrzutu
Wspólne wykonanie niektórych potraw:
Pizza alla napoletana (pomidory, sardele, mozarella, oregano, oliwa z oliwek)
Pizza alla salsiccia (pomidory, mozarella, kiełbasa wieprzowa, ser pecorino, oliwa z oliwek)
Pizza calzone z szynką i serem Pecorino
Foccacia z pomiodorkami koktajlowymi i oliwkami
Na deser: torrone (przysmak z miodu i migdałów)


Dzień IV
Frutti di mare czyli to, co Włosi lubią bardzo…

Zajęcia teoretyczne:
Rodzaje owoców morza, sposoby ich przyrządzania
Warsztaty:
Fritto misto di mare(smażone w głębokim tłuszczu owoce morza i sardele)
Impepata di cozze (małże w wywarze z peperoncino, pietruszką oraz grzankami)
cappon magro (potrawa składająca się z różnych rodzajów ryb i owoców morza to tzw. chude kapłony)
burrida (zupa rybna)
Na deser: babka panettone

Dzień V
Czas na zupy

Zajęcia teoretyczne:
Omówienie popularnych we Włoszech przystawek i zup, oraz sposobów ich przygotowywania
Warsztaty:
Wspólne wykonanie niektórych potraw:
Carpaccio
Grzanki z z pastą z oliwek-tapanade
Frittata z ziołami i suszonymi pomidorami
Zupa minestrone
Zupa toskańska
Zupa z fasolą cannellini
Deser: tiramisu

Koordynator

 
Zdjęcie Zapytaj koordynatora

Małgorzata Zając

Tel.: 791 498 761

malgorzata.zajac@gowork.pl

 

Siedziby szkoleniowe

Oddział Główny:

ul. Żurawia 47, piętro III, 00-680 Warszawa ścisłe centrum

Biuro czynne: od poniedziałku do piątku w godzinach od 8:00 do 18:00 oraz w soboty od 8.00 do 15.00

Tel. 22 622 13 09

  • Warszawa:

    ul. Żurawia 47 piętro III

    00-680 Warszawa

    ścisłe centrum - zobacz na mapie

    Tel. 22 622 13 09

  • Katowice:

    Ul. 3 Maja 13 (wejście od ul. Stawowej 10)

    40-096 Katowice

    ścisłe centrum - zobacz na mapie

    Tel. 32 701 25 50

  • Kraków:

    Wielopole 18b, II piętro

    31-072 Kraków

    ścisłe centrum - zobacz na mapie

    Tel. 12 359 99 00

  • Lublin:

    ul. Przechodnia 4, p. 2 (biuro), 20-002 Lublin

    ścisłe centrum - zobacz na mapie 

    Tel. 81 477 90 00

  • Łódź:

    ul. Gdańska 90, piętro I

    lokal nr 1-4, klatka A

    90-508 Łódź,

    ścisłe centrum - zobacz na mapie 

    Tel. 42 292 81 00

  • Olsztyn:

    ul. Seweryna Pieniężnego 18B, lok. 201

    10-006 Olsztyn

    ścisłe centrum - zobacz na mapie 

    Tel. 22 622 13 09

  • Białystok:

    ul. Lipowa 32, pok. 210 - sekretariat

    15-428 Białystok

    zobacz na mapie 

    Tel. 22 622 13 09

  • Poznań:

    Św. Marcin 66/72, piętro 11

    61-807 Poznań

    ścisłe centrum - zobacz na mapie

    Tel. 61 818 28 14

  • Szczecin:

    ul. Kaszubska 52, lokal 210

    70-226 Szczecin

    ścisłe centrum - zobacz na mapie

    Tel. 91 820 70 00

  • Bydgoszcz:

    ul. Jagiellońska 12, I piętro

    85-067 Bydgoszcz

    ścisłe centrum - zobacz na mapie

    Tel. 525208000

  • Siedlce:

    ul. Kochanowskiego 18

    08-110 Siedlce

    zobacz na mapie

    Tel. 25 749 39 00

  • Wrocław:

    ul. Ruska 51B

    50-079 Wrocław

    ścisłe centrum - zobacz na mapie

    Tel. 71 729 39 00

  • Gdańsk:

    ul. Wały Piastowskie 1, piętro 5, pokój 510 C

    80-749 Gdańsk

    ścisłe centrum - zobacz na mapie

    Tel. 58 717 89 00

Zapisz się