Czym zajmuje się technolog żywności?
Technolog żywności zajmuje się przygotowywaniem receptur, instrukcji i norm produkowania żywności oraz nadzorem nad ich przestrzeganiem. Jest również odpowiedzialny za jakość wykorzystywanych surowców oraz kontrolę pracy ludzi i maszyn. Najogólniej mówiąc, technolog żywności dba o to, aby cały proces produkcji żywności przebiegał bez zakłóceń, a otrzymane produkty były najwyższej jakości. Praca technologa żywności to najczęściej praca stacjonarna.
Obowiązki technologa żywności
Do obowiązków technologa żywności należą:
- monitorowanie procesów produkcyjnych;
- wdrażanie nowych technologii produkcji;
- nadzorowanie procesów produkcyjnych;
- wsparcie merytoryczne dla pracowników i kierowników poszczególnych działów;
- sporządzanie nowych i modyfikacja już istniejących procedur wytwarzania żywności;
- opracowywanie standardów kontroli oraz dokumentacji produktowej;
- czuwanie nad jakością artykułów spożywczych;
- zatwierdzanie nowych surowców;
- odpowiedzialność w zakresie systemu zarządzania jakością;
- wdrażanie technologii wytwarzania produktów;
- opracowywanie receptur nowych produktów;
- kontrola jakościowa procesów produkcyjnych;
- opracowywanie norm produkcyjnych;
- opisywanie projektowanych produktów;
- opracowywanie kalkulacji produkcyjnych;
- bieżąca kontrola jakości dostarczanych;
- pilnowanie terminowych dostaw surowców;
- cykliczna analiza technologiczna procesów produkcyjnych;
- współpraca ze wszystkimi działami organizacyjnymi spółki.
Jak zostać technologiem żywności?
Są dwie drogi, aby zostać technologiem żywności. Pierwsza to ukończenie technikum branżowego. Druga – studia na kierunku: technologia żywności i żywienia. W toku edukacji kandydat na technologa żywności zdobywa wiedzę z zakresu chemii żywności, maszynoznawstwa i inżynierii przemysłu spożywczego, zarządzania procesem produkcyjnym, projektowania produktu, prawa żywnościowego oraz marketingu żywności. Dzięki temu może podjąć pracę w firmie produkcyjnej, laboratorium zajmującym się badaniem żywności lub w przedsiębiorstwie specjalizującym się w doradztwie.
Kto może pracować jako technolog żywności?
Do wdrażania receptur potrzebne jest nie tylko wykształcenie i wiedza, ale również odpowiednie predyspozycje psychofizyczne. Osoba, która chce pracować w tym zawodzie, musi cechować się dobrą kondycją fizyczną, odpornością na uciążliwe warunki oraz wysoko rozwiniętym zmysłem smaku i powonienia. Powinna być również odpowiedzialna, obowiązkowa, rzetelna, skrupulatna i dokładna. Poza tym kandydat na technologa żywności musi być odporny na stres, komunikatywny i umieć pracować w zespole.
Gdzie może pracować technolog żywności?
Technolog żywności może pracować w szeroko rozumianej branży spożywczej. Poza tym zatrudnienie czeka na niego w:
- zakładzie produkcji żywności,
- sanepidzie,
- laboratorium badawczym,
- hali produkcyjnej,
- zakładzie związanym z żywieniem człowieka,
- chłodni,
- biurze firmy specjalizującej się w doradztwie,
- zakładzie związanym z przetwórstwem.
Technolog żywności – wymagania pracodawców
Pracodawcy od kandydatów na technologa żywności wymagają przede wszystkim wykształcenia kierunkowego. Preferowane jest wykształcenie wyższe. Oprócz tego ważna jest dla nich kompleksowa wiedza z zakresu biologii i chemii oraz znajomość międzynarodowych norm bezpieczeństwa żywności. Największe zapotrzebowanie jest na technologów żywności specjalizujących się w przetwórstwie rybnym i mleczarskim, cukrownictwie oraz chłodnictwie.
Mile widziane jest oczywiście doświadczenie na podobnym stanowisku.
Ile zarabia technolog żywności?
Jak w każdym zawodzie, nie każdy technolog żywności zarabia tyle samo. Wysokość jego zarobków zależy od czynników takich jak: staż pracy i doświadczenie zawodowe, wykształcenie, wielkość firmy, w której pracują oraz jej lokalizacja.
Według Ogólnopolskiego Badania Wynagrodzeń mediana zarobków technologa żywności w Polsce wynosi 4900 zł brutto miesięcznie, co „na rękę” daje około 3597 zł. Jednak 25% ankietowanych przyznaje, że zarabia poniżej 3105 zł netto miesięcznie i tyle samo respondentów deklaruje, że ich pensja jest wyższa niż 4069 zł netto miesięcznie.
Oprócz wynagrodzenia zasadniczego korektorzy mogą liczyć również na szereg benefitów, na przykład:
- ubezpieczenie na życie i NNW (21% badanych),
- komputer przenośny do użytku prywatnego (20% ankietowanych),
- możliwość pracy zdalnej (17% respondentów).
Co ciekawe, na stanowisku technologa żywności pracuje prawie tyle samo kobiet co mężczyzn. Panie stanowią 57% a panowie 43% wszystkich osób pracujących w tym zawodzie.
Praca dla technologów żywności – gdzie jej szukać?
Kandydat na technologa żywności może poszukać pracy w Internecie, na przykład na stronie serwisu pracy GoWork.pl. Portal udostępnia 5 filtrów, które pomagają w najlepszym dopasowaniu przeglądanych ofert do preferencji użytkownika:
- lokalizację (konkretna miejscowość lub województwo),
- stanowisko (w tym przypadku: technolog żywności),
- typ umowy (umowa o pracę, umowa zlecenie, umowa o dzieło, kontrakt B2B, inne),
- wymiar etatu (pełny etat, pół etatu),
- wynagrodzenie (można ustawić „widełki”).
Serwis GoWork działa jak centralna baza ofert pracy. Poza tym umożliwia sprawdzenie opinii o ogłaszających się na portalu pracodawcach. Opinie na forum wystawiane są przez byłych i obecnych pracowników danej firmy, a później weryfikowane przez administratorów strony. Stanowią zatem cenną wskazówkę dla osób poszukujących pracy.
Technolog żywności – czy warto nim zostać?
Technolog żywności to opłacalny zawód, który wiąże się z wieloma benefitami: zapleczem socjalnym, dofinansowaniem zajęć sportowych, bonami towarowymi i ubezpieczeniem na życie. Praca nad wdrażaniem nowych produktów nie należy do nudnych zajęć i wymaga od pracownika nieustannego poszerzania swojej wiedzy. To także poniekąd praca fizyczna, więc nie sposób się w niej "zasiedzieć". Zapewnia kontakt z ludźmi i daje duża satysfakcji.