Czym zajmuje się szef kuchni?
Szef kuchni to pracownik fizyczny zatrudniony w branży gastronomicznej. Jest to swego rodzaju kierownik i koordynator, do którego zadań należy organizacja pracy zespołu działającego w kuchni danej restauracji lub innego miejsca serwującego posiłki przygotowywane na miejscu.
Na stanowisku szefa kuchni bardzo ważne jest dbanie o sprawność procesu przygotowywania posiłków. Odpowiednie zarządzanie zespołem pozwala na uniknięcie bałaganu i chaosu w pracy kuchni, które często przekładają się na długi czas oczekiwania klientów i niezadowalającą jakość przygotowanych potraw. Przygotowywanie dań to także najczęściej praca pod presją czasu, dlatego też sprawne zarządzanie innymi pracownikami jest kluczowym obowiązkiem szefa kuchni.
Kontrola tego, czy gotowanie i przygotowanie produktów odbywa się zgodnie ze standardami firmy, to kolejna czynność przypisywana do stanowiska szefa kuchni. To właśnie ten pracownik odpowiada za wrażenia smakowe gości restauracji i za każde danie ręczy osobiście.
W zależności od miejsca pracy i umiejętności zdarza się, że szef kuchni samodzielnie tworzy menu danej restauracji. Zajmuje się tworzeniem standardów gotowania i recepturami autorskich dań. W oparciu o nie odbywa się praca kucharza i innych pracowników kuchni.
Szef kuchni uczestniczy w dobieraniu produktów wykorzystywanych w kuchni, może pomagać także w sporządzaniu kosztorysów i planów zapotrzebowania. Pracownik ten prowadzi także szkolenia swoich kucharzy i personelu pomocniczego.
Jak zostać szefem kuchni?
Tylko osoba o ugruntowanej pozycji doskonałego kucharza może zostać szefem kuchni. Im bardziej prestiżowa restauracja, tym mocniej rosną wymagania na to stanowisko. Pewne jest, że tylko kucharz samodzielny, posiadający duże doświadczenie może myśleć o tej posadzie. Jeśli marzysz o zostaniu szefem kuchni, sprawdź najpierw, czy gotowanie jest Twoją prawdziwą pasją i czy akceptujesz realia pracy pod presją czasu.
Każdy pracodawca wymaga od kandydatów przede wszystkim doświadczenia, często wynoszącego min. 3 lata. Obowiązkowa jest także:
- właściwa organizacja pracy własnej,
- umiejętność sprawnego zarządzania zespołem,
- odpowiedzialność, operatywność i kreatywność,
- umiejętność gotowania na podstawie firmowych receptur,
- dbałość o detal,
- szeroka dyspozycyjność,
- odporność na stres,
- umiejętność kontroli kosztów i szacunek do produktów (polityka zero waste),
- komunikatywność i wysoka kultura osobista,
- znajomość trendów i różnych technik gotowania.
Poza doświadczeniem oraz wymienionymi wyżej cechami szef kuchni musi posiadać ważne badania sanitarno-epidemiologiczne oraz praktyczną znajomość systemu HACCP, czyli postępowań zapewniających bezpieczeństwo żywności.
Gdzie szukać pracy jako szef kuchni?
Na szefa kuchni czeka stabilne zatrudnienie zarówno w wielu regionach Polski, jak i na całym świecie. Umowę o pracę oferuje niejedno ogłoszenie zapraszające do pracy za granicą. Najpopularniejsze kierunki wyjazdów to Niemcy, Holandia, Belgia oraz kraje Skandynawskie. Pracodawcy oczekują doświadczenia, zgody na dojazd do miejsca pracy własnym samochodem oraz przynajmniej podstaw znajomości języka angielskiego lub niemieckiego.
Województwo łódzkie to jedyny region w kraju, w którym żaden powiat nie zgłasza pilnego zapotrzebowania na szefów kuchni. Tak wynika ze wskazań Barometru Zawodów. Pewną pracę od zaraz można znaleźć na tym stanowisku zwłaszcza w zachodniej Polsce, ale nie tylko. Bardzo duży deficyt tego rodzaju pracowników występuje zwłaszcza w:
- powiecie śremskim w województwie wielkopolskim,
- Jeleniej Górze, powiecie jeleniogórskim i lubańskim w województwie dolnośląskim,
- powiecie krakowskim w województwie małopolskim,
- Krośnie i powiecie krośnieńskim w województwie podkarpackim.
Gdzie nie ma pracy dla szefa kuchni?
Istnieje też 8 lokalizacji, w których szefowie kuchni raczej nie powinni szukać zatrudnienia w 2022 roku i latach następnych. W powiatach tych funkcjonuje bowiem zbyt dużo kandydatów na to stanowisko w stosunku do możliwych miejsc pracy w zawodzie. Są to:
- powiat wysokomazowiecki w województwie podlaskim,
- powiat garwoliński w województwie mazowieckim,
- powiat lubartowski, kraśniki i janowski w województwie lubelskim,
- powiat kolbuszowski, strzyżowski i jasielski w województwie podkarpackim.
Nadwyżka kandydatów w tych regionach spowodowana jest m.in. rozwiniętą ofertą szkolnictwa branżowego lokalnych ośrodków kształcenia. Brak odpowiedniej ilości osób chętnych do pracy w innych częściach kraju wynika natomiast z rozwoju branży turystycznej i gastronomicznej oraz zapotrzebowania na pracowników wszechstronnych, z doświadczeniem i o konkretnych umiejętnościach.
Zarobki szefa kuchni
Co drugi polski pracodawca jest w stanie zapłacić szefowi kuchni od 4,6 do 7,7 tys. zł brutto miesięcznie — tak wynika z Ogólnopolskiego Badania Wynagrodzeń przeprowadzanego przez firmę Sedlak & Sedlak. Jednak ćwierć funkcjonujących na rynku pracy szefów kuchni pobiera kwotę mniejszą, niż 4,6 tys. zł brutto miesięcznie. Podobna liczba szefów kuchni zarabia ponad 7,7 tys. zł brutto miesięcznie.
Zarobki szefów kuchni różnicuje wiele czynników, np. staż pracy. Więcej zarobi oczywiście starszy specjalista, niż początkujący kierownik kuchni. Nie bez znaczenia jest także lokalizacja, wielkość i renoma miejsca prac oraz zakres obowiązków i umiejętności szefa kuchni.
W zagranicznych ofertach pracy przeznaczonych dla szefów kuchni widnieją najczęściej stawki oscylujące wokół kwoty 2 600 euro brutto miesięcznie na start.
Oferty pracy dla szefa kuchni
Najnowsze oferty pracy dla szefów kuchni z całego kraju dostępne są w serwisie pracy GoWork.pl. Strona ta grupuje ogłoszenia od polskich, ale również i zagranicznych pracodawców. Zatrudnienie za granicą odbywa się poprzez usługi agencji pośrednictwa pracy.
GoWork.pl to portal, na którym znajdują się oferty pracy przeznaczone dla pracowników ze wszelkich możliwych branż i regionów kraju. Dlatego też, aby móc w pełni skorzystać z opcji oferowanych przez ten serwis, trzeba najpierw uzupełnić dostępne na stronie filtry. Do wyboru jest stanowisko (np. szef kuchni albo główny kucharz), lokalizacja (np. Warszawa albo województwo wielkopolskie), typ umowy (np. umowa o pracę lub umowa zlecenie) oraz forma etatu (np. pełny etat). Pomocne może być także sprecyzowanie przedziału oczekiwanego wynagrodzenia. Wszystkie ogłoszenia niezawierające takich "widełek" nie zostaną wyświetlone.
GoWork.pl wysyła powiadomienie do wszystkich użytkowników swojego newslettera, kiedy tylko pojawi się nowa oferta pracy dotycząca ich kryteriów wyszukiwania. Portal odsyła także na forum z opiniami o pracodawcach. Poszukujący zatrudnienia szef kuchni może, po znalezieniu interesującej oferty pracy, sprawdzić wątek danego pracodawcy i przeczytać, co myślą o nim jego byli i obecni pracownicy, jak opisują wygląd procesu rekrutacyjnego, jakie stawki oferuje dana spółka, jaka panuje atmosfera itp.