Dostarczanie pizzy to jeden z najczęściej rozważanych sposobów podjęcia pracy dodatkowej. Zarobki dostawców pizzy i innego jedzenia wzrastają, tak samo jak zapotrzebowanie pracodawców i możliwości podejmowania pracy na tym stanowisku. Ile zarabia dostawca pizzy, gdzie może szukać ofert pracy i co jest potrzebne, aby nim zostać?
Głównym obowiązkiem na tym stanowisku jest oczywiście terminowa dostawa pizzy oraz innych posiłków. Pracodawca zapewnia dostawcy samochód firmowy lub też rozwozi on jedzenie własnym samochodem albo skuterem.
To najczęściej pizzeria podejmuje współpracę z dostawcami pizzy, ale pracownicy ci mogą znaleźć zatrudnienie także w ramach firm takich jak np. UberEATS czy Wolt, czyli właścicieli aplikacji mobilnych służących do zamawiania dań na wynos. Wówczas dostawa jedzenia pod wskazany adres klienta obejmuje także szereg restauracji znajdujących się na określonym terenie, a pizza to niejedyna potrawa, którą dostarcza dostawca.
Szybkie i terminowe dostarczanie pizzy i innego jedzenia to główny, ale niejedyny obowiązek dostawcy. Pracownika tego musi cechować dbałość o powierzane mu potrawy. Powinny ono dotrzeć do klientów ciepłe, estetycznie zapakowane i w dobrym stanie.
Do dostawcy pizzy należy również dbanie o stan techniczny pojazdu, którym się porusza. Powinien on jeździć bezpiecznie i niezwłocznie zgłaszać pracodawcy wszelkie zauważone usterki. Z jego pracą związane jest także tankowanie paliwa oraz przyjmowanie płatności gotówką, jak i przy użyciu terminala płatniczego.
Dostawca pizzy powinien oferować dyspozycyjność do pracy także popołudniami, wieczorami oraz w weekendy, posiadać prawo jazdy kat. B i doświadczenie w prowadzeniu pojazdów. Mile widziana jest również znajomość topografii miasta.
Pracodawcy szukają osób uczciwych, odpowiedzialnych i z wysoką kulturą osobistą. Niektóre firmy oferują samochód lub skuter firmowy, inne nastawione są na kandydatów dysponujących własnym pojazdem.
Dostawcą pizzy może zostać również cudzoziemiec, który jednak posiada znajomość języka polskiego na poziomie umożliwiającym ewentualny, podstawowy kontakt telefoniczny z klientem, dotyczący np. wskazówek dojazdu albo spodziewanego opóźnienia zamówienia. Pracodawcy często pomagają kandydatom w legalizacji zatrudnienia.
Dane Barometru Zawodów wskazują szczególnie na 9 powiatów, w których występuje duży deficyt dostawców i zaopatrzeniowców. Pewna współpraca czeka zwłaszcza w:
Niemniej nie tylko w wymienionych regionach dostawca pizzy może liczyć na stabilne zatrudnienie. Praca czeka zwłaszcza w województwie dolnośląskim, opolskim i wielkopolskim.
Wzrost zapotrzebowania na pracowników wynika m.in. z doświadczeń pandemicznych, które wykształciły wśród konsumentów stale utrzymujący się trend zamawiania jedzenia w dostawie.
Wynagrodzenie dostawców pizzy określane jest zwykle przez stawkę godzinową, która może wynosić nawet 21 zł brutto. Zarobki pracowników warunkuje kilka czynników, m.in. wielkość i region, w którym działa dana pizzeria czy restauracja oraz ilość zleceń realizowanych przez dostawców dziennie, w tygodniu i miesiącu. Wpływ na wynagrodzenia mają również napiwki, forma podejmowania zatrudnienia (np. rodzaj umowy), dysponowanie własnym samochodem, posiadany staż pracy itp.
W oparciu o wyniki Ogólnopolskiego Badania Wynagrodzeń można przyjąć, że dostawca pizzy zarabia średnio 4,2 tys. zł brutto miesięcznie. Oferty pracy z największych miast wojewódzkich, takich jak Warszawa, mówią o przedziale zaczynającym się od 3,8 tys. zł netto miesięczne, a kończącym nawet na 6 tys. zł netto co miesiąc.
Wiele ogłoszeń o pracę dla dostawców pizzy dostępnych jest w serwisie GoWork.pl. Można tu wybrać miejsce pracy (np. Warszawa, powiat warszawski zachodni albo całe województwo mazowieckie), preferowany typ umowy (np. umowa o pracę, umowa zlecenie itp.) oraz określić, czy szukamy pracy na pełen etat, czy tylko na pewną część. Strona przefiltruje wyniki wyszukiwania również pod kątem konkretnego stanowiska, wakatów dostępnych w danej firmie lub/i przedziału oczekiwanego wynagrodzenia. Taki sposób wyszukiwania ofert jest szybki i wygodny.
Zanim użytkownik prześle swoją aplikację do konkretnego pracodawcy, może sprawdzić, czy posiada on swój wątek na forum prowadzonym przez GoWork.pl. Na tej platformie można dowiedzieć się, czy warto składać swoje CV w konkretne miejsce. Byli i obecni pracownicy tysięcy firm z całego kraju oceniają tu swoich pracodawców pod kątem spraw najistotniejszych dla każdego pracownika i kandydata. Dyskutowane są m.in. proponowane stawki, warunki zatrudnienia, przebieg procesów rekrutacyjnych oraz wiele innych aspektów dotyczących każdego poszukującego pracy.
Stanowisko dostawcy pizzy związane jest często z posiłkami pracowniczymi, firmowymi ubraniami, telefonem służbowym oraz wynagrodzeniami wypłacanymi co tydzień.
Pracownikom najczęściej oferuje się umowę zlecenie, co może stanowić wadę w przypadku osób, które szukają stałego zajęcia. Taka forma zatrudnienia zapewnia jednak m.in. elastyczny grafik oraz możliwość połączenia obowiązków zawodowych ze studiami i innymi zajęciami. Za kolejną zaletę uznaje się łatwość znalezienia zatrudnienia, które nie wymaga posiadania skomplikowanych kwalifikacji.
Dostawca pizzy powinien również cechować się cierpliwością i odpornością na stres. Często może on być narażony na niezadowolenie klienta, które wynika m.in. z opóźnienia dostarczenia posiłków spowodowanego na przykład większymi niż zazwyczaj korkami na drogach.
Zadaniem pracodawcy jest zadbać, by wyposażenie dostawcy zawierało specjalną torbę termiczną po to, by pizza pozostawała ciepła jak najdłużej. Im szybciej i w jak najlepszym stanie zostanie dowieziona pizza, tym dostawca może liczyć na większe napiwki.
Jako wady tego zawodu wskazuje się sam charakter pracy, czyli obowiązki fizyczne wykonywane w trybie zmianowym. Z tego powodu zdecydowana większość dostawców pizzy to mężczyźni (98 proc. według Ogólnopolskiego Badania Wynagrodzeń firmy Sedlak & Sedlak). Ankietowani badania Barometru Zawodów mówili także o relatywnie niskich zarobkach i wciąż funkcjonującej szarej strefie.