Cukiernik szuka pracy: zakres obowiązków na stanowisku
Cukiernik to pracownik fizyczny z obszaru gastronomii, który specjalizuje się w produkcji wyrobów cukierniczych zgodnie ze standardami firmy, którą reprezentuje oraz preferencjami klienta. Jego obowiązki obejmują wypieki tortów, ciast, deserów, drożdżówek, ciasteczek, babeczek itp.
Wielu cukierników pracuje w oparciu o firmowe przepisy. Istnieje jednak grupa pracowników, która używa własnych receptur. Taki sposób produkcji ciasta i innych wyrobów cukierniczych najbardziej podoba się klientom, ponieważ otrzymują oni autorskie produkty cukiernicze o unikatowym charakterze.
W zawodzie cukiernika bardzo ważne jest odpowiednie przygotowanie miejsca pracy oraz dbanie o czystość stanowiska. Cukiernik uczestniczy przy wyborze produktów i półproduktów, z których powstają wybrane produkty. Ten specjalista wykonuje także dekorowanie swoich wypieków i deserów. Produkty, które są smaczne oraz cieszą oko, są najchętniej wybierane. Dlatego też cukiernicy dbają również o prawidłową ekspozycję produktów w lodówkach i na półkach. Do innych zadań cukiernika może należeć także pakowanie wytworzonych produktów.
Miejsce pracy cukiernika
Najczęstsze miejsce pracy cukiernika to cukiernia, piekarnia albo zakład cukierniczy, w którym produkcja słodyczy odbywa się na masową skalę. Specyfika zawodu cukiernika sprawia, że pracownik ten może czasem pracować również jednocześnie jako piekarz. Cukiernik zawsze ściśle współpracuje też z innymi pracownikami swojego zakładu pracy, np. sprzedawcami, kucharzami, kelnerami itd.
Jak zostać cukiernikiem?
Wymagania pracodawców dotyczące zatrudnienia cukiernika sprowadzają się najczęściej do zaangażowania, doświadczenia i umiejętności kandydatów. Wykształcenie jest cenione, ale bez niego również da się znaleźć pracę. Dlatego zawód cukiernika wykonują zwykle osoby posiadające zamiłowanie i naturalne predyspozycje do tworzenia wymyślnych ciast i deserów. To osoby, które mają doświadczenie w gotowaniu i odkryły, że najbardziej lubią przygotowywać słodycze.
Formalne zdobycie zawodu cukiernika możliwe jest w szkole branżowej, zawodowej, technikum gastronomicznym albo na różnych szkoleniach. Kandydat uczy się m.in. o zagrożeniach występujących w pracy cukiernika i o tym, jak ważne jest przestrzeganie zasad BHP. Jako że pracodawcy najbardziej cenią doświadczenie zawodowe, szkoły coraz częściej zwiększają czas przeznaczany na odbywanie przez uczniów praktyk i staży.
Każdy pracodawca zobliguje też przyszłego pracownika do wykonania badań sanitarno-epidemiologicznych koniecznych w pracy z żywnością. Niektórzy poszukują kandydatów już posiadających ważną, tzw. książeczkę sanepidowską.
Kompetencje miękkie cenione wśród cukierników to umiejętność pracy w zespole i pod presją czasu, komunikatywność, punktualność, samodzielność, zdolności organizacyjne, dokładność i zdyscyplinowanie.
Oferty pracy: cukiernik. Zapotrzebowanie na rynku pracy
Pracownicy branży cukierniczej są aktualnie bardzo poszukiwaną grupą zawodową w co najmniej 2 powiatach każdego województwa. Stwarza to spore możliwości znalezienia pracy w wielu częściach kraju. Największy deficyt cukierników ma miejsce w powiecie rypińskim w województwie kujawsko-pomorskim oraz w Bytomiu w województwie śląskim.
Barometr Zawodów wskazuje jednak również na kilkanaście powiatów, w których cukiernik w 2022 roku nie powinien szukać pracy, bo może napotkać spore trudności. W wymienionych obszarach jest zbyt dużo kandydatów gotowych do podjęcia zatrudnienia w zawodzie. Mowa o następujących powiatach:
- bartoszycki w województwie warmińsko-mazurskim,
- kwidzyński w województwie pomorskim,
- nakielski i radziejowski w województwie kujawsko-pomorskim,
- lubartowski w województwie lubelskim,
- jarosławski, dębicki, jasielski, rzeszowski i miasto Rzeszów w województwie podkarpackim,
- nowosądecki i miasto Nowy Sącz w województwie małopolskim,
- głubczycki, brzeski i namysłowski w województwie opolskim.
Cukiernictwo ucierpiało podczas epidemii koronawirusa. Wiele zakładów i punktów oferujących usługi cukiernika zbankrutowało i w rejestrach osób bezrobotnych prowadzonych przez urzędy pracy pozostają byli pracownicy tych miejsc. Nadwyżka osób chcących pracować w zawodzie związana jest również z bogatą ofertą kształcenia cukierników i jednocześnie mniejszymi potrzebami lokalnych rynków.
Praca dla cukiernika w hotelu
Stabilna umowa o pracę czeka na cukiernika nie tylko w cukierni, piekarni czy zakładzie produkcyjnym. Doświadczony cukiernik może znaleźć zatrudnienie w każdym miejscu oferującym sprzedaż słodkości, a zatem także w hotelowej piekarni lub kuchni. Hotele zgłaszają największe zapotrzebowanie na pracowników gastronomicznych w sezonach atrakcyjnych turystycznie, a zatem przede wszystkim w wakacje, niemniej cukiernik może liczyć również na pracę w hotelu na pełny etat, nie tylko na zatrudnienie tymczasowe lub dodatkowe.
Praca jako pomoc cukiernika
Stanowisko pomocnika cukiernika oferowane jest najczęściej uczniom branżowych szkół gastronomicznych, którzy dopiero uczą się zawodu, zdobywają pierwsze doświadczenia i sprawdzają, czy jest to dla nich odpowiednia praca. Umowa o pracę albo o staż, dotycząca tego stanowiska, oferowana jest także często osobom bezrobotnym zgłaszającym się do urzędów pracy. Pomocnik cukiernika może spodziewać się przede wszystkim obowiązku dbania o czystość i wykonywania drobnych prac zlecanych przez doświadczonego pracownika.
Ile zarabia cukiernik?
Mediana wynagrodzeń polskich cukierników wynosi 4050 zł brutto miesięcznie. Oznacza to, że co drugi cukiernik pracujący w kraju zarabia od 3 400 do 5 100 zł brutto miesięcznie. Osoby, których zarobki są mniejsze lub większe, niż podany przedział, stanowią po ćwierć wszystkich cukierników funkcjonujących na krajowych rynku pracy.
Źródłem powyższych wskazań jest Ogólnopolskie Badanie Wynagrodzeń przeprowadzane przez firmę Sedlak & Sedlak. Badanie ujawnia także, jak wygląda rozkład płci w polskim cukiernictwie. Mogłoby się wydawać, że jest to zawód zdominowany przez kobiety, ale panie stanowią tylko 53% wszystkich cukierników funkcjonujących w kraju.
Cukiernicy mogą cieszyć się z benefitów pozapłacowych. Najczęściej przyznawane są zniżki na firmowe produkty i usługi, elastyczny czas pracy oraz atrakcyjne ubezpieczenia na życie.
Praca dla cukierników na GoWork.pl
Oferty pracy dla cukierników z całej Polski dostępne są w serwisie GoWork.pl. Aby wyświetlić ogłoszenia przeznaczone wyłącznie dla tej grupy pracowników, należy uzupełnić podane w portalu filtry. Oto przykładowy sposób zawężenia wyników wyszukiwania ofert z serwisu GoWork.pl:
stanowisko: cukiernik/pomocnik cukiernika,
lokalizacja: Nowy Dwór Mazowiecki,
rodzaj umowy: umowa o pracę/umowa zlecenie,
forma etatu: pełny etat.
Najnowsze oferty pracy, opublikowane w przeciągu ostatniej doby, oznaczane są poprzez powiadomienia wyświetlane w przeglądarce internetowej użytkownika. Dzięki temu kandydat wie, z którymi ogłoszeniami już się zapoznał, a które jeszcze wymagają jego uwagi.
Praca — cukiernik za granicą
Cukierników do pracy za granicą rekrutują agencje pośrednictwa pracy. Możliwe jest znalezienie zatrudnienia także bez znajomości języka obcego. Najbardziej popularne kraje, w których pracują polscy cukiernicy to m.in. Norwegia, Belgia i Niemcy. Umowa o pracę, pełny etat i tanie zakwaterowanie w pokojach jedno lub dwuosobowych to najczęściej spotykane, podstawowe warunki zatrudnienia za granicą. Od kandydatów wymaga się doświadczenia na stanowisku cukiernika. Mile widziane jest także prawo jazdy kat. B i gotowość do odbycia samodzielnej podróży do miejsca pracy.
Cukiernik zatrudniony w Belgii lub Niemczech może liczyć na stawkę godzinową wynoszącą około ponad 15 euro brutto oraz atrakcyjne diety za pełne przepracowanie każdej zmiany dziennej. Umowa o pracę zawiera również zagraniczne warunki socjalne (prawo do emerytury itp.).