Agrobiznes to termin określający pracę człowieka na rzecz produkcji żywności. Obejmuje cały proces od momentu pozyskania surowców do etapu, w którym konsument wchodzi w posiadanie towaru. Technik agrobiznesu to jeden z przedstawicieli branży, który zajmuje się produkcją rolną. Na czym polega jego praca i jak zostać technikiem agrobiznesu?
Spis treści
Technik agrobiznesu – kim jest?
Człowiek specjalizujący się w organizowaniu i samodzielnym prowadzeniu działalności gospodarczej w agrobiznesie.
Technik agrobiznesu – czym się zajmuje?
Osoba wykonująca ten zawód zajmuje się planowaniem i wykonywaniem prac związanych z produkcją roślinną i zwierzęcą, a także z przetwórstwem spożywczym, usługami i handlem. Obsługuje pojazdy, maszyny i urządzenia, które są niezbędne w tej branży. W zakres obowiązków technika agrobiznesu wchodzą również sprzedaż produktów rolniczych i spożywczych oraz prowadzenie działań marketingowych.
Technik agrobiznesu – wymagania na stanowisku
Praca w tym zawodzie wymaga dużej odpowiedzialności, cierpliwości i łatwości w podejmowaniu decyzji. Technik agrobiznesu często zarządza zasobami ludzkimi, dlatego ważne są komunikatywność i stanowczość.
Technik agrobiznesu – ile zarabia?
Wynagrodzenie na stanowisku technika agrobiznesu jest ściśle powiązane z miejscem zatrudnienia oraz wykonywanymi obowiązkami, dlatego mogą występować duże rozbieżności.
Technik agrobiznesu – jak nim zostać?
Aby pracować jako technik agrobiznesu, konieczne jest posiadanie wykształcenia technicznego w danej specjalności.
Praca na stanowisku technika agrobiznesu jest dostępna w wielu miastach Polski, jak Warszawa, Kraków, Wrocław, Łódź, Gdańsk, Gdynia, Lublin, Poznań, Białystok, Szczecin.