Program - Kurs Kierownik i Manager - Professional Leadership 50H

 

CZĘŚĆ I – KOMUNIKACJA W PRACY MANAGERA  10 H

  • Jak przebiega dobra komunikacja w relacji przełożony/pracownik?
  • Umiejętne zadawanie pytań.
  • Aktywne słuchanie.
  • Sztuka komunikacji w zależności od „dojrzałości pracownika”.
  • Jak radzić sobie z barierami komunikacyjnymi?
  • Budowanie efektywnego zespołu poprzez komunikację.


CZĘŚĆ II -  ZATRUDNIANIE PRACOWNIKÓW ZGODNIE Z PRAWEM 10 H

  • Jakiego pracownika przyjąć do zespołu?
  • Profesjonalna rekrutacja i dobór kandydatów.
  • Nawiązanie i rozwiązanie stosunku pracy.
  • Rodzaje umów (o pracę, cywilno – prawnych).
  • Czas pracy, urlopy pracownicze.
  • Wynagrodzenie za pracę i inne świadczenia.
  • Zobowiązania prawne zatrudniającego.
  • Zobowiązania prawne pracownika.
  • Odpowiedzialność materialna pracownika.
  • Uprawnienia pracowników dotyczące rodzicielstwa.
  • Bezpieczeństwo i higiena pracy.
  • Państwowa Inspekcja Pracy.
  • Akta osobowe.


CZĘŚĆ III – ZARZĄDZANIE PERSONELEM 15 H

a)     Kilka słów o delegowaniu odpowiedzialności

  •  Delegowanie odpowiedzialności – czym tak naprawdę  jest?
  • Delegowanie odpowiedzialności, jako system zarządzania?
  • Jak przez delegowanie odpowiedzialności zwiększyć poziom motywacji, efektywności oraz lojalności wśród pracowników?

 b)    Decyzje personalne w delegowaniu odpowiedzialności

  •  Jaka jest zależność pomiędzy komunikacją, a skutecznym motywowaniem w zespole?
  • Jakie są sposoby integrowania celów pracowników z celami firmy?
  • Co robić kiedy motywacja pracowników spada?
  • Jak nagradzać i karać pracowników?

 c)     Pozafinansowe sposoby motywowania pracowników

  •  System motywacyjny i jego funkcje.
  • Rodzaje motywacji.
  • Potrzeby pracowników – PRACOWNIK X, Y, Z.
  • Fazy rozwoju pracownika: szczęśliwy debiutant, rozczarowany adept, wątpiący praktyk, samodzielny fachowiec.
  • Charyzma w pracy kierownika.

 d)    Zasady rozliczania z oddelegowanej odpowiedzialności

  • Główne zasady pełnienia nadzoru i dokonywania kontroli.
  • Feedback, czyli informacja zwrotna.


CZĘŚĆ IV – PLANOWANIE I ANALIZA SPRZEDAŻY 15 H

  • Czynniki wpływające na obroty w firmie.
  • Analiza sprzedaży.
  • Analiza konkurencji.
  • Metody i strategie pozyskiwania klientów konkurencji.
  • Strategie i techniki cenowe w odniesieniu do cyklu życia produktu.
  • Kontrola i controlling w firmie.
  • Metody badawcze i oceniające
  • Konsument – zakup a umowa (zawarcie, wykonanie i odstąpienie).
  • Gwarancja i reklamacja.
  • Rzecznik Praw Konsumenta.
  • Państwowa Inspekcja Handlowa.

 

Zaufali nam

Zapisz się