Program kursu - Kurs Dietetyki i Odchudzania I i II stopnia 120h

UWAGA! ODŚWIEŻAMY PROGRAM KURSU DIETETYKI!

DWA RAZY WIĘCEJ  GODZIN W NOWEJ, INTENSYWNEJ FORMULE.

MODUŁ PIERWSZY  - PODSTAWY ŻYWIENIA (60 godzin)


1.    Wprowadzenie w świat dietetyki


  •          Początki nauki o odżywianiu

  •          Omówienie roli dietetyka.

  •          Wpływ odżywiania na sylwetkę, ogólny wygląd skóry, włosów, paznokci

2.    Składniki odżywcze i ich rola w organizmie

  •           Białka

  •           Tłuszcze

  •           Węglowodany
  •           Witaminy          

  •           Składniki mineralne

  •           Makropierwiastki i mikropierwiastki
  •           Rola wody


3.         Podstawy anatomii człowieka:

  •            Budowa układu pokarmowego

  •            Budowa układu nerwowego

  •            Budowa układu krwionośnego i limfatycznego

  •            Budowa układu hormonalnego

  •            Proces trawienia i wchłaniania substancji odżywczych

  •            Gospodarka wodno – elektrolitowa i kwasowo – zasadowa

 

4.         Potrzeby żywieniowe w świecie współczesnym

  •           Bilans energetyczny, czyli tryb życia a potrzeby

  •           Określanie wartości energetycznych pożywienia

  •           Narzędzia pozwalające określić prawidłową wagę

  •           Przyczyny i skutki złych nawyków żywieniowych

  •           Prawidłowa dieta jako profilaktyka chorób cywilizacyjnych

 

5.        Dieta z głową – żywienie racjonalne

  •            Założenia racjonalnego żywienia

  •            Piramida żywienia

  •            Indeks glikemiczny

  •           Tabele wartości odżywczych poszczególnych posiłków

  •           Prawidłowa dieta jako profilaktyka chorób

             

6.          Klasyfikacja diet oraz ich założenia

  •            Dieta podstawowa

  •            Dieta ubogo energetyczna         

  •            Dieta łatwostrawna


MODUŁ II - ZAŁOŻENIA PRACY DIETETYKA (60 godzin)

 

7.         Żywienie w wybranych chorobach i przypadłościach:

  •           Żywienie dietetyczne w chorobach układu krążenia

  •           Żywienie w otyłości

  •           Żywienie w chorobach tarczycy

  •           Żywienie w przypadku cukrzycy typu 1. i typu 2.

  •           Żywienie w chorobach wątroby

  •           Żywienie w zapaleniu trzustki

  •           Żywienie dietetyczne w chorobach układu moczowego

  •           Żywienie w wychudzeniu

  •           Żywienie w chorobach nowotworowych

  •           Żywienie osób o obniżonej przemianie materii

  •           Zaparcia

  •           Depresja

  •           Przemęczenie

     

8.         Alergie oraz nietolerancje pokarmowe

 

9.         Diety specjalne:

  •           Żywienie w sporcie

  •           Żywienie kobiet w ciąży

  •           Żywienie kobiet w trakcie karmienia piersią

  •           Żywienie osób starszych

 

10.          Proces układania diety

  •           Metody i narzędzia pozwalające określić stan pacjenta

  •           Planowanie diety zgodnej z potrzebami

 

11.           Wstęp do psychodietetyki

  •           Założenia psychodietetyki

  •           Rola jedzenia w psychice człowieka i świadomości społecznej

  •           Związek zaburzeń psychologicznych z odżywianiem

  •           Metody pomocy pacjentom

Zaufali nam

Zapisz się