Program - Akademia Zdrowej Kuchni 200h

Kurs został podzielony na dwa moduły


Moduł I - od podstaw - część teoretyczna

Moduł II - część warsztatowa - ponad połowa zajęć to zajęcia praktyczne poprzedzone solidną dawką teorii!


MODUŁ I – PODSTAWY ŻYWIENIA CZŁOWIEKA


1.1 WPROWADZENIE (13 – 14 stycznia)

- Rozpoczęcie kursu powitaniem uczestników oraz rozmową dotyczącą oczekiwań

- Wprowadzenie w świat dietetyki

- Rola dietetyka

- Składniki odżywcze i ich znaczenie w życiu człowieka

- Podstawowe zasady zbilansowanej diety

- Przyczyny i skutki złych nawyków żywieniowych

- Sposób żywienia jako profilaktyka chorób

 

1.2 SKŁADNIKI ODŻYWCZE (27 – 28 Stycznia)

-Witaminy, Białka, Tłuszcze, Węglowodany, Składniki mineralne, Błonnik

- Gospodarka wodno – elektrolitowa i kwasowo – zasadowa

- Układ pokarmowy i podstawy anatomii człowieka

 

1.3 NIETOLERANCJE ORAZ ŻYWNOŚĆ EKO (10 – 11 luty) 

-  Alergie, nadwrażliwość i nietolerancja – produkty bez laktozy, produkty bezglutenowe

-  Produkty dla diabetyków

-  Jak pomóc dietą przy chorobach tarczycy?

-  Wpływ światopoglądu na sposób żywienia (dieta wegańska, dieta wegetariańska, wpływ wierzeń religijnych na dietę)

-  Produkty ekologiczne

-  Certyfikaty poświadczające jakość produktów

- Dodatki do żywności

-  Metody konserwacji żywności i ich wpływ na wartości produktów


MODUŁ II – DIETA W PRAKTYCE - ZAŁOŻENIA DIET I PRZYRZĄDZANIE DAŃ


2.1 POTRZEBY ŻYWIENIOWE W ŚWIECIE WSPÓŁCZESNYM (24 – 25 luty)

-  Zapotrzebowanie energetyczne czyli tryb życia a potrzeby

-  Trudny wybór – jak wybierać produkty wartościowe – zajęcia praktyczne na zewnątrz

-  Dania gotowe - czy też są zdrowe? – zajęcia praktyczne na zewnątrz

-  Technologia na ratunek – aplikacje ułatwiające wybór


2.2 DIETA ŚRÓDZIEMNOMORSKA (10 - 11 marca)

-   Wprowadzenie do diety śródziemnomorskiej

-   Produkty dozwolone i produkty, których należy unikać

-  Zalety i wady diety

-  Przykładowy jadłospis

-   Przygotowanie potraw


2.3 DIETA DASH (24 - 25 marzec)

-  Wprowadzenie do diety DASH

-   Produkty dozwolone i produkty, których należy unikać

-  Zalety i wady diety

-  Przykładowy jadłospis

-  Przygotowanie potraw


2.4 JAK I CO LICZYĆ, ŻEBY SIĘ NIE PRZELICZYĆ (7 - 8 kwietnia)

-  Dieta 1000 kcal/1200 kcal/ 1500 kcal – wady i zalety

-   Przykładowe jadłospisy

-   Przygotowywanie dań

 

2.5 DIETY SPECJALNE (21 i 22 kwietnia)

diety dla sportowców

-  Czego potrzebujesz, kiedy trenujesz?

-  Cheat day

-  Produkty dozwolone i produkty, których należy unikać

-  Diety wysokobiałkowe

-  Przykładowy jadłospis

-  Przygotowanie dań

 Żywienie kobiet w ciąży

- Potrzeby matki i potrzeby dziecka – na co zwrócić uwagę

- Przygotowywanie dań

 

2.6 DIETY ZWIĘKSZAJĄCE WAGĘ (5 - 6 maja)

-  Przykładowe diety na niedowagę

-  Produkty zalecane

-  Przygotowywanie dań

 

2.7 DIETY REDUKUJĄCE WAGĘ (19 - 20 maja)

-  Jak zgubić kilogramy, a nie zdrowy rozsądek

-  Schorzenia wpływające na nadwagę i odwrotnie

-  Przykładowe zdrowe diety

-  Przygotowywanie dań

 

2.8 MAGIA PRZYPRAW I ZIÓŁ (2 czerwca)

-  Działanie poszczególnych przypraw i ziół na funkcjonowanie organizmu

-  Przygotowywanie aromatycznych dań

 

2.9 NA SŁODKO (3 czerwca)

-  Wpływ cukru na organizm – najnowsze badania

-  Zdrowsze zamienniki niechlubnej klasyki – desery z wykorzystaniem alternatyw

 

2.10 DIETA WYBRANA PRZEZ UCZESTNIKÓW – omówienie i przykładowy jadłospis wraz z przygotowaniem dań (15 czerwca)

 

2.11 DYSKUSJA (17 czerwca)

-Trendy kulinarne

- Catering dietetyczny – diety pudełkowe

- Dyskusja na temat zdrowej kuchni

-Egzamin wewnętrzny

Zaufali nam

Zapisz się