Program kursu - Kurs kucharski I i II stopnia (140h)

    UWAGA! Odświeżamy program kursu kucharskiego!

    W nowym programie zajęcia teoretyczne ograniczyliśmy do minimum.
    Warsztaty praktyczne stanowią teraz ponad 80% zajęć. W ramach zaktualizowanego programu, oprócz dotychczasowych punktów programu takich jak przygotowywanie potraw mięsnych, rybnych czy półmięsnych, wprowadzone zostały:

    • elementy potraw mącznych,
    • desery,
    • dania wegetariańskie,
    • zajęcia z profesjonalnych technik posługiwania się nożem. 

    DODATKOWO: Zajęcia prowadzone są przez wykwalifikowaną kadrę, dzięki której poznasz tajniki gastronomii. Kurs kucharski podzielony jest na dwa stopnia zapraszamy do zapoznania się ze szczegółowym programem kursu kucharskiego w nowej odsłonie.

    Wprowadzenie teoretyczne

    DZIEŃ: 1

    Wprowadzenie w zagadnienia związane z gastronomią: (teoria)

    • Rodzaje zakładów gastronomicznych i sposoby zarządzania:
    • Schemat odpowiedzialności pracy poszczególnych  pracowników
    • Kalkulacje – wyliczenie kosztów – FOOD COST

    DZIEŃ: 2 -3 Wymogi systemu HACCP w gastronomii: (teoria)

    • Podstawy prawne
    • HACCP- omówienie zasad funkcjonowania systemu
              o   identyfikacja zagrożeń,
              o   krytyczne punkty kontroli
              o   system monitorowania

    Warsztaty praktyczne:

    DZIEŃ: 4 - 13

    Procesy technologiczne i urządzenia stosowane w produkcji żywności

    • Podstawowe zagadnienia z zakresu bhp, p.poż. oraz pierwszej pomocy,
    • Prawidłowa obróbka wstępna i termiczna produktów spożywczych dla zachowania ich walorów smakowych i bezpiecznego przechowywania,
    • Zasady racjonalnego doboru surowców i ich maksymalnego wykorzystania w kuchnii,
    • Układ funkcjonalny zakładu gastronomicznego,
    • Nowoczesne urządzenia w gastronomii,
    • Wyposażenie stanowiska pracy,
    • Organizacja stanowiska pracy,
    • Urządzenia wykorzystywane w produkcji żywności.

    NOWOŚĆ: Technika krojenia

    • Zasady operowania nożem w kuchni,
    • Zapoznanie się z rodzajami noży używanymi na kuchni,
    • Podstawowe techniki krojenia.


    Technika Dekorowania i serwowania potraw

    • Dodatki w gastronomii
              - skrobiowe stosowane do dań -
              - warzywne stosowane do dań
    • Kanapki dekoracyjne i finger foody,
    • Dania Garmażeryjne,
    • Przystawki,
    • Technika dekorowania i serwowania potraw z warzyw.


    Sporządzanie wywarów, sosów i marynat

    • Podstawowe sosy – z podziałem na rodzaje zagęszczania ( mąką, jajka, masła oraz odparowanie)
    • Podstawowe marynaty – marynaty mokre i marynaty suche (Wrap)

    Sporządzanie potraw śniadaniowych
    • Sporządzanie zakąsek z jaj
    • Sporządzanie potraw z jaj smażonych.
    • Przygotowanie potraw z jaj gotowanych.


    Przygotowywanie wywarów i zup

    • Wybrane wywary (cielęcy, drobiowy, wołowy, wieprzowy, rybny),
    • Sporządzanie chłodników,
    • Wykonanie zup kremowych,
    • Sposoby zagęszczania zup kremowych,
    • Aranżacja podania zup.


    NOWOŚĆ: Przygotowanie dań mącznych

    • Wybrane rodzaje makaronów - (technika przygotowania dań makaronowych,
    • Przygotowanie dań na bazie produktów mącznych,
    • Aranżacja dań mącznych.


    KURS KUCHARSKI II STOPNIA – 70 h dydaktycznych

    NOWOŚĆ: Przygotowywanie dań wegetariańskich

    • Przystawki wegetariańskie,
    • Produkty wykorzystywane w daniach wegetariańskich,
    • Aranżacja podania dań wegetariańskich.


    Praktyczne wykorzystanie technik kulinarnych

    • Gotowanie,
    • Smażenie,
    • Duszenie,
    • Grillowanie,
    • Konfit,
    • Wędzenie,
    • Pieczenie.

    Sporządzanie potraw mięsnych

    • Omówienie wybranych części z rozbioru tusz zwierzęcych i ich zastosowania,
    • Sposoby luzowania i trybowania mięsa,
    • Przygotowanie mięsa przy użyciu technik kulinarnych,
    • Aranżacja potraw mięsnych.

    NOWOŚĆ: Desery

    • Podstawowe desery restauracyjne,: np. banan w miodzie, owoce flambirowane, 
    • Nowoczesne sposoby podania i dekorowanie deserów restauracyjnych.

    Sporządzenie potraw rybnych

    • Obróbka wstępna, sposoby patroszenia, luzowania, filetowania i krojenia ryb
    • Użycie technik kulinarnych przy obróbce ryb
    • Wybrane przyssawki i dania z owoców morza
    • Aranżacja potraw rybnych

    Podsumowanie szkolenia:
    DZIEŃ 14

    Zarządzanie lokalem gastronomicznym z modułem manager gastronomii

    • Systemy magazynowe, fiskalne i sposoby rozliczenia magazynu,
    • Podstawowe zagadnienia z zarządzania,
    • Organizowanie imprez,
    • Cateringi,
    • Dyskusja nt. specyfiki branży gastronomicznej.

Zaufali nam

431
Osób obserwuje ten kurs
Warszawa - Łódź - Poznań
3
wolne miejsca
Zapisz się