Rozbudowany program warsztatów tortów angielskich skierowany jest do wszystkich osób, które pasjonują się cukiernictwem, chciałby podnieść swoje umiejętności w tej dziedzinie bądź związać swoją przyszłość zawodową z pieczeniem ciast artystycznych. Szkolenie skupia się na praktycznych aspektach szeroko rozumianego stylu angielskiego: począwszy od stosowanej w cukiernictwie terminologii, poprzez poznanie profesjonalnych narzędzi oraz wybór najlepszych produktów potrzebnych przy produkcji ciasta.
Krok po kroku prześledzimy cały proces powstania wypieku, nauczymy się dobierać odpowiednie masy, rozróżniać lukry oraztworzyć z nich prawdziwe cukiernicze dzieła sztuki. Nie zabraknie także cennych wskazówek, jak poradzić sobie w sytuacji kryzysowej, kiedy wykonany element nie spełnia naszych oczekiwań. Dzięki specjalistycznej wiedzy i ogromnemu doświadczeniu naszych Trenerów, nauczymy się tworzyćtorty piętrowe, aranżować ich dekorację, tak by w pełni pokazać ich piękno i smak. Każdy uczestnik warsztatów stworzy własny projekt tortu, którym będzie można obdarować najbliższych!
Program kursu
Wprowadzenie: Dekorowanie cukiernicze w pigułce:
Wyposażenie i organizacja stanowiska pracy
Narzędzia, maszyny i urządzenia wykorzystywane w pracy - omówienie wyposażenia pracowni: wykrywaczki, stemple, pistolety do lukru itp.
Terminologia stosowana w dekoracji stylem angielskim
Moduł I. Biszkopty, masy, kremy oraz elementy dekoracyjne:
Wypiek różnych rodzajów biszkoptów i blatów do tortów
Tworzenie tortów piętrowych
Przygotowanie nasączeń do tortów
Tworzenie musów, kremów i mas do tortów i deserów
Moduł II. Masy plastyczne w cukiernictwie:
Tworzenie mas: lukier plastyczny, królewski, pianki marshallom itp.
Barwienie mas plastycznych
Techniki i metody pracy z lukrem plastycznym
Praktyczna nauka postępowania z masą: pokrywanie i obkładanie tortów
Techniki dekoracji lukrem: pikowaniewykańczanie, malowanie na lukrze, itp.
Moduł III. Tworzenie dekoracji:
Tworzenie ozdób dekoracyjnych z mas plastycznych, takich jak: falbanki, koronki, listki, kwiatki, figurki, ludziki, zwierzątka, kokardy itp.
Sztuka wykorzystania kwiatów jadalnych
Tworzenie napisów oraz ozdabianie kremami
Wykańczanie tortów w różnych kształtach
Moduł IV. Projektowanie cukiernicze:
Stworzenie własnego projektu ciasta
Sztuka aranżacji deserów na talerzu
Podsumowanie warsztatów i wręczenie pamiątkowych dyplomów
Zapisy
Zapisy już wkrótce.
Aby dokonać rejestracji należy odszukać interesujący termin i miasto. Zapisu dokonujemy poprzez kliknięcie opcji "Zapisz się"
Otworzy się Państwu formularz zgłoszeniowy. Po dokładnym wypełnieniu formularza klikamy na ikonkę "zapisz" na dole tekstu. Ważne, aby podane dane były zgodne z rzeczywistością, ponieważ część z nich potrzebna jest do przygotowania dyplomu i zaświadczenia dla uczestników.
Pamiętamy, aby przeczytać i zaakceptować regulamin. Bez tego nie będzie możliwa dalsza rejestracja (z regulaminem można zapoznać się w tym momencie, można, też później, ponieważ załączany jest do umowy- zgłoszenie).
Po poprawnym procesie rejestracji, wygeneruje się Państwu umowa, którą należy pobrać, wydrukować, podpisać i odesłać do nas faxem, mailem lub pocztą.
Na podany przez Panią/Pana adres e-mailowy zostanie przesłane potwierdzenie rejestracji.
Wpłata zaliczki(lub całości kwoty) na podany w umowie- zgłoszenie numer rachunku bankowego gwarantuje pewne miejsce na liście uczestników szkolenia.
Wpłata pozostałej kwoty za kurs najpóźniej 4 dni przed rozpoczęciem kursu.
Oficjalnym zaproszeniem na kurs jest harmonogram szkolenia wysyłany mailem najpóźniej 1 dzień przed przystąpieniem do szkolenia.
Stawiamy na małe grupy - liczba miejsc ograniczona! Decyduje kolejność zgłoszeń.