Zdrów jak ryba
Ryby są źródłem wielu witamin oraz minerałów, które potrzebne są do prawidłowego funkcjonowania organizmu, na przykład:
Omega-3
Kwas tłuszczowy zawarty w rybach pomaga zapobiegać i zwalczać choroby serce, raka, depresję, artretyzm, chorobę Alzheimera, wrzody, cukrzycę, nadczynność tarczycy oraz inne choroby. Omega-3 znacznie polepsza koncentracje, a także podnosi poziom energetyczny.
Witamina A
Witamina A konieczna jest dla utrzymania prawidłowego stanu skóry, włosów, paznokci a także odpowiedni wzrost kości i zębów. Odgrywa również rolę w odbieraniu bodźców wzrokowych w siatkówce oka.
Witamina B12
Witamina B12 odpowiada za prawidłową gospodarkę węglowodanową, białkową i tłuszczową organizmu. Wpływa również na procesy krwiotwórcze.
Witamina D
Wpływa na funkcjonowanie układu kostnego, nerwowego, mięśniowego, immunologicznego oraz krążenia. Pobudza wchłanianie fosforu oraz wapnia z przewodu pokarmowego.
Fosfor
Jest niezbędny do utrzymywania prawidłowej struktury kości i zębów. Fosfor uczestniczy również w przewodzeniu bodźców nerwowych.
Potas
Jest podstawowym pierwiastkiem wnętrza komórek i odpowiada za utrzymanie w nich wody. Pełni istotną rolę w przewodnictwie nerwowym.
Białko
Białko jest budulcem tkanek w organizmie człowieka. Pełni również funkcję regulatorową, ochronną, transportową.
Witaminy zawarte w najpopularniejszych rybach:
Dorsz
Ryba bogata w białko, selen i witaminy A, B1, B2 oraz B12. Dodatkowo jest źródłem jodu regulującego działanie tarczycy.
Łosoś
Jest rybą bogatą w jod i potas oraz witaminy A, B, D i E.
Makrela
Tłusta ryba, zawiera bardzo dużo kwasów Omega-3 (3,5 g w 100 g makreli). Jest bardzo dobrym źródłem selenu, pierwiastka odpowiedzialnego za m.in. naszą odporność.
Śledź
Jest to tłusta ryba, bogata w kwasy tłuszczowe Omega-3 oraz witaminy E, D (ponad 10 razy więcej niż mleko), B2, B6, wapń i fosfor. To także cenne źródło potasu, selenu i żelaza.
Pstrąg
Pstrąg nie jest jedną z najbardziej tłustych ryb, jednak dostarcza organizmowi witamin A,D,E oraz kwasów Omega-3. Ryba ta ma korzystny wpływa na koncentrację i pamięć oraz zmniejsza ryzyko zachorowania na raka.
Tuńczyk
Zawiera duże ilości witaminy A i D. Wpływa również na obniżenie cholesterolu oraz ciśnienia krwi.