Urlop za granicą w czasach pandemii
Myślicie że teraz w ferie dużo osób wyjedzie na narty za granicę tam gdzie są czynne stoki i hotele? Albo na święta połączone z Nowym Rokiem?
Nikt nigdzie nie pojedzie, taka jest prawda..
A poza tym teraz jest wszytsko wszędzie zamknięte, o miasta się nie opłaca bo i tak nie można wychodzić z domów, wszelkie atrakcje często są zamknięte, więc szkoda zachodu i strachu .
Wiele krajów sobie nie radzi, nie tylko nasz kraj jest w złej sytuacji, sam bałbym się teraz gdzieś wyjechać, zmutowany wirus nam nie jest potrzebny, bo ze swoim nie ppotrafimy sobie poradzić
Bo biura turystyczne muszą z czegoś zarabiać to tam gdzie moga organizują wycieczki, a ludzzie jeżdzą
No pewnie że jeżdżą. Ja sama byłam z synem w Turcji na tydzień i prócz testu na koronę żadnych niedogodności nie było. Już myślę żeby na święta też się gdzieś wyrwać w jakieś ciepłe miejsce.
jeszcze bys nie wrocila do Polski predko, jak cie przetrzymaja z pwoodu zakazenia
przede wszystkim starta kasy, po co jechac jak nie mozna czuc wolnosci
Zależy gdzie, widziałam teraz artykuł, zę Julia Wieniawa jest na Zanzibarze, i tam sa nawet bez maseczek, nie wydaje się aby nie czuła sie wolna..
To celebryci którzy mają dużo kasy i też inaczej sa traktowani niż zwykły Kowalski. Co i raz wrzucają na pudelku zdjęcia z Meksyku albo z Wysp Kanaryjskich. Ja osobiście bym się nigdzie nie wybrała jak taka sytuacja jest w kraju i mogą być problemy z powrotem.
Masz sto procent racji, a jeszcze wyladujesz na kwarantannie bez zadnych srodkow do zycia i co wtedy?
Dżizys kto ma teraz pieniądzę na urlop za granicą?
Ci którzy się ustawili ;) Niektórzy mają stałą pracę i takie umiejętności, że pracodawcy na nich zależy
Nie byłabym taka pewna siebie.
Nie każdy odczuł finansowo sytuację, są osoby które cały czas żyją tak samo, na tym samym poziomie gdzie mogą coś odłożyć albo pojechać na wakacje
Ci którzy nie stracili pracy i nadal zarabiają na dobrym poziomie na pewno mają oszczędności i mogą zaplanować sobie jakiś urlop. Teraz w niektórych miejscach za granicą jest dużo mniej zachorowań niż u nas więc dlaczego nie wyjeżdżać?
Ci którzy mają głowę na karku nie wszytskich dotknie ta pandemia czy uważacie ?
Ale czy warto brać urlop za granica ? Wydamy tylko pieniądze, a nawet z żadnych atrakcji nie skorzystamy, co o tym sądzicie ?
Jakieś atrakcje będą tylko w ramach obiektu hotelowego. Raczej wycieczek fakultatywnych nie będzie. Najlepiej jechać samemu bez biura podróży bo ma się większe możliwości zwiedzania.
Ale co możesz zwiedzić jak wszystko jest zamknięte ? zostaje wylegiwac się nad basenem lub plażach
Niektórzy lubią taki rodzaj wypoczynku wyjeżdzają i tylko w taki sposób spedzaja czas, na basenach hotelowych ;)
W którym kraju w Europie są teraz najmniejsze ograniczenia i restrykcje? I czy przekraczając granicę lądem też trzeba mieć aktualne testy, czy to obowiązuje tylko przy podróży samolotem?
z tego co oglądam relacje ludzi którzy wylatują, mówią, ze na żadnym lotniksu nie ma wiekszych restrykcji, samoloty są pełne, podejrzwam, ze wszędzie może być tak samo.
A są jakieś kraje, w których nie ma już zagrożenia koronawirusem? Wie ktoś coś?
Na całym świecie jest, w jednym kraju więcej przypadków w innym mniej.. w kolejnym ukrywają zarazę..
Ponoć w Korei Północnej ,,nie ma" wirusa, ale nie polecam wyjazdu tam :P
Słyszałam, że ponownie wprowadzają obostrzenia, ale tam bardzo ogłupiają kraj..
Może i sa takie kraje, ale trzeba wprowadzać zamęt, po coś to jest na pewno zrobione, z czasem się możemy dowiemy ku czemu był ten cały wirus
Coś czytałam, że w Australii już nie notują nowych zakażeń, ale tam chyba nie wpuszczają obcych teraz. Myślę, że w wielu małych państewkach na Pacyfiku nie ma wirusa, ale wycieczka tam będzie pewnie bardzo kosztowna.
Zamęt? Jak zaczyna się coś tak groźnego to wiadomo że będą robić wszystko żeby nie rozpowszechnił się jeszcze bardziej
bo tam przecież łatwo nie wjedziesz.
Urugwaj świetnie poradził sobie z pandemią. Dziwne, ale prawdziwe. Tam jest już bezpiecznie
w Europie to miedy innymi Islandia. Bardzo dobrze sobie poradzila
austria, grecja miedzy innymi. Szwecja, Norwegia tez pokonaly koronawirusa
Słowacja chyba jest już bezpieczna
Nowa Zelandia, Tajlandia, Tajwan, tam jest spokojnie
W 11 krajach świata nie zanotowano ani jednego przypadku, a w niektórych nie notuje się już nowych zachorowań. Sprawdź panujące restrykcje i w drogę!
W biurach podróży jest teraz wiele kuszących ofert a mi się marzy odpoczynek. Czy ktoś w ostatnim czasie wyjeżdżał, czy można, jak wygląda powrót? Czy myślicie że bedzie mogł się odbyć normalnie czy znowu będą nas do kraju ściągac?
Moja koleżanka dopiero co wróciła z Egiptu i nie było żadnych problmów z pobytem i powrotem. Wystarczy że mieli zrobiony test na Covid. Ale słychać było w TV różne historie że właśnie w Egipcie turyści byli przetrzymywani w pokojach na kwarantanie bo wychodził im pozytywny test. Więc tak naprawdę nie wiadomo na co się trafi.
moi znajomi byli w Turcji kilka dni temu. Wszystko bez problemu, musieli mieć tylko wyniki badań, że są zdrowi i je pokazywać na lotnisku
Testy robią na koszt państwa czy urlopowicza?
Byli tylko w hotelu czy zwiedzali coś ? Musieli trzymać dystans w hotelu od siebie, były jakieś restrykcje ?
Wakacje zagranicą wygladaja podobnie jak tu. Wwszędzie w maseczcze, dystans, wiekszość zamknieta wieć nie zwiedzisz nic!
ja bym się nigdzie w dobie pandemii nie ruszał. A co jak się zakazisz na wyjeździe? Dwa tygodnie albo i więccej trzeba siedzieć na obczyźnie.
apeluję o zdrowy rozsądek. Zobaczmy proszę co się teraz dzieje. Przeczekajmy to, zmobilizujmy się jako naród. Tylko razem uda nam się to zmienić. Jeśli nei będziemy respektować zasad, to przez kolejne lata będziemy się z tym borykać.
I kto tam pomoże? Zadba o niezbędne produkty, kto będzie leczyć i czy ktoś się zainteresyje?????
nigdy nie pomyślałabym o wyjeździe za granicę w czasie pandemii. Nie wiem co byłoby z opieką medyczną za granicą. Wolałabym zostać w kraju
o tym przetrzymywaniu głośno było, gdy pandemia się rozwijała i powstawały te wszystkie "loty do domu".
Bardzo dobrze że państwo zadbało o rodaków, bez tego kto wie jaka bieda by ich dotknęła
siedzieć na (usunięte przez administratora) i nigdzie nie wychodzić. takie trudne?
Ja bym się bała jechać. A jak zachorujesz za granicą to ubezpiecznie pokryje ci szpital i w razie czego respirator? To zbyt niebezpieczne.
Właśnie, wszytko przez to przemieszczanie się. Ludzie połakomią się że jakaś wycieczka jest za półceny a potem dostanie się wirusa w pakiecie.
a ktoś wie czy biura podróży teraz będą zamknięte i wszystko trzeba na własną rękę ogranizować?
więcej będziesz siedział na kwaratannach i bał się o własne zdrowie niż korzystał z urlopu jak pandemia szaleje na świecie
także tego, po wczorajszym możesz sobie swoje wszystkie plany odłożyć na wakacje przyszłego roku ;)
To tylko tak wyglądało w mediach, że wszystko jest wspaniale
Jestem jakaś niedoinformowana, co takiego sie stało ?
Raczej na koszt osoby jadącej na urlop i trzeba się przygotować finansowo że mogą być powtarzane.
ciekawi mnie czy wprowadzą ponowną kwarantannę dla osób wyjeżdżających i przyjeżdżających
Wlasnie, teraz przeciez tyle miejsc pozamykanych, muzea, galerie, chyba, ze ktos jedzie po gorach chodzic czy w naturze posiedziec to wtedy spoko
Na na razie nie zapowiada się że będą jakieś kwarantanny dla powracających z zagranicy. Wystarczy test na covid i można jechać. No i dobre ubezpieczenie.
Jak jesteś ubezpieczona przez biuro podróży to masz zapewnioną opiekę lekarską i szpital, chociaż pewnie nikt raczej nie chciałby z tego korzystać.
Normalnie można jeźdżać. Ilu celebtytów powyjeżdżało na wyspy kanaryjskie albo do Meksyku czy w inne ciepłe miejsca. I jakoś sie nie boja. Ja sie ma kase no można wyjechać.
Sama doda się teraz wygrzewa na plaży,i nawet nie widziałam ani jednego story z maseczką
Powiedzcie, czy jakies biura turystyczne w ogole funkcjonuja na te chwile? Jak to jest?
W moim mieście gdzie nie spojrze biura są otwarte i jakaś Pani siedzi, ale bez sensu teraz gdzieś wyjeżdzać, nie wiaodmo czy się wroci do kraju.
Polecacie może z jakiego biura podróży najlepiej korzystać ? Z chęcią bym wyjechała, a nie bardzo wiem, które jest najlepsze, prosze o pomoc.