Koronawirus, turystyka, hotelarstwo, bary i restauracje
Tarcza 6.0! :D Wsparcie dla branży gastro, sport, sprzedaż, turystyka, transport, edukacja, catering, pralnie... I teraz uwaga 2 tys za miesiąc i dotacja 5 tys zł. STARCZY?! :D
Pewnie że nie starczy. I jest jeszcze obostrzenie. Że jak sie weźmie pieniądze to nie można zwolnić żadnego pracownika.
Dziś mija 80 dzień od ponownego zamknięcia restauracji. Ci którzy jeszcze prowadzą swoje biznesy i nie zbankrutowali mówią wprost, że wkrótce nie będzie czego ratować. Nawet tarcza nic nie pomaga. A na razie nie wiadomo kiedy gospodarka będzie odmrożona dla branży restauracyjnej.
Muszę się pożalić, bo jestem z branży gastronomicznej, tzn właścicielką kilku lokali, dokładnie trzech, a na czwarty akurat wzięłam kredyt przed całym tym wszystkim. Dostałam niby pieniądze z tarczy antykryzysowej, ale co z tego jak mi to starczyło tak naprawdę na rachunki za wodę i prąd. A niestety ten kredyt pogrążył mnie i te pozostałe restauracje. W tym momencie mam 150 tys długów . . . Sprzedałam wszystko co się dało . 120 tys długów kredyt , 20 tys ZUS .. 10 tys u pracowników .Załamana jestem :( :/ :((
Straszne to co się teraz dzieje hotele zamykają jeszcze te z dużych miast to pewnie się utrzymają ale pensjonaty wątpię
No cóż, właściciele będą musieli pójść do normalnej pracy, a potem wrócą do swojego biznesu jak wszystko wróci do normy. nie będzie tak źle.
Zostają z mega dużymi kredytami, myślisz,że będzie im tak łatwo znów otworzyć kupić towar ?
Raczej z pracy za minimalna hotelu nie utrzymasz...Posprzedaja pewnie. Ale kto to kupi to nie wiem.
Ogólnie okres jesienny to dobry czas dla hoteli bo są spotkania biznesowe, delegacje a teraz - cisza. Z zagranicy też nic. Spora część hoteli po prostu upadnie bo komu będzie się opłacało trzymać otwarty jak nie ma żadnego zysku? Może jakieś odszkodowanie od Skarbu Państwa...
Z tego co ja wiem to osoby w delegacjach moga nadal korzystac z hoteli.
Dużó rodzin nagle wyjeżdza na wyjazdy służbowe, też zauważyliście ?
Myślisz, że można po prostu wynająć pokój do pracy zdalnej? Mi się wydaje, że trzeba mieć jakieś dokumenty, że się jest w trakcie delegacji, ale nie jestem pewny na 100%
Jak myślicie dlaczego branża gastronimiczna jest tak pomijana? Coś zamykają i otwierają, rozdają pieniądze ale żadnych zmian w kierunku tej branży
Bo może, że mają dostawy ? Dlatego nie ma dla nich żadnej pomocy ?
Orientujecie się, czy działają teraz airbnb i couchsurfing, czy też nic nie można wynajmować? Może jakieś małe agroturystyki działają? Myślę, że prywatne osoby coś jednak kombinują.
Ostatnio pisałem z airbnb do właściela miesjca, i mówił, że boi się kar i narazie nic nie wynajmuję
Co sądzicie o strajku hotelarzy ? I dlaczego wszystkie strajki są robione w Warszawie ?
Skąd info? Juz chyba strajkowali tez z kobietami, ale takie cos by sie przydalo, jeden lockdown jeszcze mozna bylo przetrwac, ale teraz co chwile widze, ze kolejne firmy sie zamykaja, a lokale na sprzedaz :(
Haha, Tanajno wyjdzie pajacować? Te strajki przedsiembiorców są śmiechu warte.
to co maja siedziec bezczynnie jak maja na utrzymaniu rodziny? pewnie kupe kasy wlozyli w biznesy i teraz tylko traca i zadnego wsparcia. moze ty jestes ustawiony i sie nie musisz martwic o przyszlosc ale nie kazdy ma takie szczescie
Raczej nie otworzą. na razie premier zapowiedział że wszysęko ma być zamkniete do 27 grudnia.
Przez restrykcje w branży hotelarskiej szykują się bardzo duże zwolnienia pracowników. Już 38% zatrudnionych w hoterastwie straciło pracę. Jak tak dalej pójdzie to wiele pensjonatów i mniejszych hoteli zbankrutuje. Myślicie że do wiosny uda sie przywrócić ruch w hotelach? Niby dali nową tracze antykryzysową dla hotelarzy, restauratorów i turystyki a na razie pieniędzy nie ma żeby utrzymać stare miejsca pracy.
Poeinni dać na wakacje jeszcze raz bon turystyczny. tylko teraz dla wszystkich pracujących a nie tylko dla dzieci. Od razu hotelarze odczuliby poprawe sytuacji.
W którym hotelu, co jak gdzie? Nie słyszałem o niczym takim.
Jak przedsiębiorcy zmniejszyły się przychody o 40% rok do roku to jest możliwa pomoc od państwa, póki co listopad. Niektóre branże będą mieć odroczoną płatność zaliczek na PIT pobranych od pracowników... -w październiku, listopadzie i grudniu odroczone na pół roku. Jeszcze postojowe i 5 tysięcy zł bezzwrotne. Rząd myśli że w ten sposób uda się niektórym przedsiębiorcom zaoszczędzić 300 mln zł. Czy to komuś pomoże?
Zamknięcie barów i restauracji -tylko jedzenie na wynos ... Na razie na dwa tygodnie ... Super świetnie, tylko że jak ja jestem barmanem i nie pracuję na kuchni, napoi na wynos nikt nie zamawia to co ja mam teraz zrobić jak pracy dla mnie nie ma ?Ludzie ja mam już tego dość, obroty cały czas małe ,jak wy sobie radzicie pracując w gastro ?
a teraz ci kolarze są moim jedynym ratunkiem i szansą na przetrwanie