Europa zamyka się ponownie w obawie przed trzecią falą koronawirusa. Czy to oznacza, że drugi rok z rzędu powinniśmy zapomnieć o zagranicznych wakacjach? To samo dotyczy kraju. Będzie można bezpiecznie podróżować i korzystać z hoteli i innych atrakcji? Wybieracie się gdzieś w tym roku?
Ja jeszcze jestem niezaszczepiona więc bez szans. Przede wszytkim nie wpuszczą mnie do samolotu jak nie będę miała paszportu szczepionkowego.
Jak zniosą obostrzenia to pojade nad bałtyk. W zeszłym roku byłam to i w tym też się wybiorę.
Spokojnie, będzie cieplej to zaczną przywracać. Krok po kroku. To od nas zależy
Myślisz że jak zrobi się cieplej to wirus odpuści? Jak w zeszłym roku?
Na czterech literach w domu siedzieć a nie włóczyć się po kraju albo za granicą. Nigdy z tej panademii nie wyjdziemy jak ludzie będą tak głupieć.
Otóż to.. Pamiętacie jak otworzyli hotele i stoki? Ludzie zrobili sobię korona party na Krupówkach. Musiała interweniować policja. Niestety, ale jak nadal tak będziemy się zachowywać to nigdy się to nie skończy.
W zeszłyk roku udało się nam pojechać na wakacje nad morze i było super! Ludzie przestrzegali reżimu sanitarnego w restauracjach, w małych sklepikach, na plaży również zachowane były odległości od siebie. Tak jak mówicie, dużo zależy od nas samych.
Komu jeszcze udało się pojechać na wakacje?
Coraz więcej krajów zamyka się na Polske. Do Niemiec już mozna wjechac tylko ze zrobionym testem. Do innych krajów też bez testu albo szczepienia się za chwile nie wjedzie a ty o wakacjach myślisz.
Myslisz że do wakacji zniosą obostrzenia?
Dokładnie. Troche odpowiedzialności ludzie!
Wpuszczą tylko będziesz musiała mieć zrobione testy na corone a to dodatkowe koszty.
Jakoś nie mam zbyt pozytywnych myśli patrząc na to co się dzieje. Już wakacje w zeszłym roku miały być ostatnie z obostrzeniami a w tym roku znowu się zanosi że będę siedzieć w domu.
ja wybieram się na wieś do swoich rodziców z żoną i dziećmi. Spokojna dzialeczka nad jeziorem. A są już zaszczepieni, więc żadnego ryzyka
Niestety musimy się pogodzić z tą myslą, że raczej cięzko będzie gdzieś pojechać. W takich realiach żyjemy.
Myślę, że tak jak i w poprzednim roku, w tym też będzie jakaś luka. Patrzyłam już, w których krajach nie ma większych problemów i ograniczeń, teraz bez testów wpuszcza Albania i chyba tranzytem spokojnie da się tam dojechać, więc planuję podróż autem właśnie w te rejony. Pewnie będzie wysyp turytów, ale trudno, dość mam tego zamieszania i muszą odpocząć na pięknej plaży.
W poprzednim roku byłam w górach po majówce, faktycznie był problem ze znalezieniem noclegu, ale się udało. Później planowałam Bałkany, ale odwołali mi lot, a gdy już wszystko działało normalnie, to niestety nie mogłam wziąć tyle wolnego, zaliczyłam jeszcze kilka krótszych wypadów po Polsce i też było super.
Zawsze możesz spróbować jechać samochodem, a jeśli sama nie masz prawa jazdy to może bla bla car, lub zgadanie się ze znajomymi. Do Włoch spokojnie da się autem, ewentualnie będziesz musiała mieć test.
Na pewno trzeba mieć test bo przecież są kontrole.
Nie boisz się? A jak zachorujesz w obcym kraju nie znając języka? Albo ubezpieczenie nie pokryje wszystkich zabiegów w szpitalu np podłączenia do respiratora. To co wtedy?
W zeszłe wakacje wszystko w miarę normalnie działało. Przecież dali bon turystyczny żeby jeżdzić po Polsce i nawet do tego zachęcali.
Z tymi paszportami szczepionkowymi to sobie jeszcze poczekamy, nie wpadaj w paranoję
To jest jeszcze daleki temat. Myślę, że te paszporty to jeszcze kwestia minimum roku. A wiecie może, czy hotele na lato planują otworzyć?
Na lato może otworzą. na razie wszytko zamknęli. Nawet majówka stoi pod znakiem zapytania a dla mnie to takie otwarcie sezonu wakacyjnego i grilowego
Też przypuszczam, że latem to się trochę zluzuje, ciekawe, czy jednak na te bony będą pieniądze, może rząd się z tego wycofa?
Przeciez bony zostały juz rozdane w zeszłym roku w sierpniu. To znaczy jak go ktoś aktywował w ZUSie. Są ważne do końca roku ale można je było wykorzystywać juz w lecie w zeszłym roku. Nowych bonów nie będzie więc i kasy na nie potrzeba.
Przydały by się nowe bony na te wakacje żeby rozruszać turystyke. Ja mam czworo dzieci to chętnie przygarne.
Sortowanie
Moim zdaniem bedzie mozna pojechac. Kwestia organizacji. Hotele nie sa potrzebne. Mozna namiot zrobić
Namiot w deszczową i burzową pogodę?
Ludzie w Himalajach śpią w namiotach, to deszcz ma być przeszkodą? Teraz wszyscy się tacy wygodniccy zrobili, wakacje to tylko hotel i nawet nosa nie wyściubią poza jego obręb. Paszportów nam nie zabrali, większość granic jest otwarta, jak ktoś chce, to bez problemu pojedzie sobie na wakacje.
Nie czepiaj sie, doskonale wiesz o co mi chodzi
Każdy tylko te Malediwy, a są jakieś inne kierunki gdzie jeszcze można wylecieć ?
Zanzibar, Dominikana, Seszele - teraz to jest na topie, no i co najważniejsze nie ma tam takich obostrzeń jak w innych krajach. a jak wiemy, na wakacje jedziemy po to żeby wypocząć a nie żeby się stresować
ja myślę, że w 2021 roku bardzo popularne będą wakacje w Egipcie czy Tunezji, ale z tego co usłyszałam ze względu na koronawirusa za bardzo nie można wychodzić nigdzie poza hotel, więc co to za wakacje? Mam nadzieję, że za kilka miesięcy się to zmieni
Fajny przykład jest na Malcie. To pierwszy europejski kraj, który z końcem maja kończy z obostrzeniami i otwiera się na turystów.
Tam jest, że jeżeli ktoś spędzi tam 3 dni na Malcie to nawet rząd maltański do tego dołoży. Hotele nawet 3-5 gwiazdkowe!
Jaki zwrot? Nawet do 200 euro, czyli prawie 900złotych. Dużo, prawda? Europejski kraj chce się otwierać na turystów. Może u nas się też da?
Co ty gadasz? Serio chcą tak zrobić? Jeśli to prawda to jadę!
No poważnie, na Polsat News mówili.
A od kiedy ma takie coś być ? Czy już jest ?
Które kraje nie wpuszczają na razie turystów?
Nie ma żadnych, które nie wpuszczałyby turystów raczej.
Nie słyszałem żeby jakiś kraj zamkął się na turystów. Można wjechać wszędzie albo z testem albo z paszportem covidowym. Tam gdzie tego nie potrzeba na powrocie do Polski obowiązuje kwarantanna z ktorej zwalnia zrobienie testu.
Wolicie jeździć na wakacje solo, czy z kimś? Jakie widzicie plusy jednej i drugiej opcji?
W tamtym roku nie pojechałem i zaoszczędziłem. Teraz będzie tak samo. A wakacje zawsze miałem droooogie
Ja też zaoszczędziłam bo pojechałam na mauzury zamiast na zagraniczną wycieczkę. Za to sobie zrobiłam remont łazienki. W tym roku też pewnie coś wyremontuje bo za granice też nie pojadę.
Ile wydawałeś i gdzie jeździłeś? Pochwal się. Pomarzyć nam nie zaszkodzi
Pięć tysięcy to było absolutne minimum. Zdarzało się nawet więcej. A jeździło się to Kanary to Tajlandia. Tam gdzie było fajne last minute.
5 tysięcy to wcale nie jest dużo. Ja jadę z rodzinką nad Bałtyk i wydaje spokojnie 4 tysiace na kilka dni. Polskie gofry i smażona rybka są najdroższe na świecie.
Mogę iść w zakład, że będzie zdecydowanie lepiej w te wakacje niż w poprzednie. Wspomnisz moje słowa
Pod jakim względem lepiej? Mniej będzie zachorowań czy mniej obostrzeń?
Ja zawsze staram sie zwiedzać egzotyczne miejsca. Kręcie mnie Azja. I takie wyjazdy zawsze były bardzo drogie. W zeszłym roku nie pojechałem a w tym jest szansa jak się mi uda zaszczepić.
co warto zobaczyć w Karpaczu forum szanowne odpowie mi ??
Takie must have to wejście na Śnieżke. Na szczycie jest schronisko Samotnia z dobrym jedzeniem i pięknymi widokami. Park przy Zaporze na rzece Łomnicy. Zapora tworzy zajwiskowy wodospad a park jest naprawde warty zobaczenia. Jak jedziesz z dziećmi to pod Karpaczem jest western city z atrakcjami kowbojskimi dla najmłodszych a w samym Karpaczu muzeum budowli z klocków lego.
Co warto zobaczyc w Karpaczu? Stanowczo nie klocki, tylko świątynię wang z przełomu XII i XIII wieku. Proszę sobie to unaocznić, budowla z drewna, która powstała kilkaset lat przed bitwą pod Grunwaldem! To jest w mojej ocenie głowna atrakcja w Karpaczu razem ze Śnieżką.
Mam dzialke nad jeziorem i zamierzam tam spedzic urlop. Nic mnie nie powstrzyma! Byle cieplo bylo
Oj tak, pogoda na wakacjach najważniejsza. No i nad jeziorem będzie zdecydowanie mniej osób niż nad polskim morzem
Podobno na wakacje bedzie mozna wyjechac juz z potwierdzeniem pierwszej dawki. Co wy na to?
Naprawdę gospodarka ucierpiała już wystarczająco. Fakt, że z potwierdzeniem otrzymania pierwszej dawki można wyjechać- bardzo dobrze, patrząc na statystyki- ludzie naprawdę źle znoszą ciągłe siedzenie w domu.
Ciekawe, czy wynajmując mieszkanie w centrum miasta np. Krakowie na wakacje turystom możnaby sporo zarobić. próbował ktoś? Zważywszy na to, że w tym roku większość decyduje się jednak na wakacje w kraju.
W Krakowie nie wiem, ale w Gdańsku jest to bardzo opłacalne. Problem jest jednak taki, że jak ktoś chce wynajmować na dłuższy czas, to musi się dużo naszukać. Studenci zwykle nie mogą zostać na lato w mieszkaniu, bo właściciele chcą sobie dorobić na letnikach.
Też tak macie że jak kończycie wakacje to ostatniego dnia pada czy to tylko ja przyciągam deszcze swoim wyjazdem?
Ja mam zawsze takie szczęście że na wyjazd i drogę powrotną zawsze leje. Mój mąż mówi że to wczasy żegnają nas z płaczem :)
Słyszeliście że Chorwacja otwiera sie dla zaszczepionych? I podobno tez Grecja. Ja planuje w wakacje 2021 Chorwacje i Split albo riviera makarska.
A jak z przejazdem przez inne kraje i obostrzeniami? Słowacje, Czechy, Austrię, Węgry? Nie trzeba testów albo kwarantanny?
Mozna jechać tranzytem i się nie zatrzymywać na dłużej niż 6 godzin. Wtedy obostrzenia cię nie dotyczą. Oczywiście jak będziesz mieć papier że jesteś zaszczepiony to wszystko ułatwi. Wakacje 2021 dla osób mających kod QR czyli po szczepieniu powinny być bez żadnych ograniczeń.
ile kosztują wakacje w chorwacji ? forum wie szczególnie teraz w 2021 ?
Ja się wybieram w sierpniu do Chorwacji samochodem na własną ręke. Dwie osoby dorosłe plus nastolatka plus pies. Sam dojazd z winietami na autostradach to ok 1800 zł w obie strony. Jedzenie w sklepach w Chorawcji jest ok 30% droższe niż w Polsce. W restauracjach również. Apartament dwu pokojowy blisko morza to ok 3 tys. Na tydzień wyliczyłam że potrzeba nam na trzy osoby z psem ok 7-8 tys. Może wyjdzie troche taniej.
Chcesz jechac na wlasna reke, czy z biura podrozy? Jak sie dobrze ogarnie, to mozna spedzic tam 2 tygodnie za ok 2000 zl za 2 osoby, plus wydac troche na jedzenie. Szukasz tanich biletow lotniczych, teraz jest troche czarterow. Mozna tez sie pokusic o autobus, albo autobus plus pociag, czesto bywa taniej, ale podroz jest meczaca. Wybierasz noclegi w mniej turystycznym miejscu a jedzonko kupujesz w sklepie, a nie knajpach. Ze 3 lata temu za noclegi zaplacilam 400 euro za 2 osoby za 14 nocy. Teraz tez jest sporo ofert z wlasnym dojazdem, i tydzien wakacji za jakies 900 zl.
Jest coraz lepiej, wiele krajów już się otwiera na turystów i nie trzeba mieć testów, na przykład do Meksyku czy na Dominikanę, a w Europie zaszczepieni mogą praktycznie wszędzie wjechać, więc ta panika niepotrzebna. Dla państwa turyści to jest zawsze zysk.
No właśnie, zaszczepieni mogą wszędzie wjechać, więc to pewna niesprawiedliwość, nie sądzisz? Oczywiście, że nie wymagają testów w takim wypadku. Te ,,paszporty" są jeszcze gorsze.
Zobaczcie lepiej jakie są ceny nad morzem https://www.gowork.pl/forum/na-luzie/ceny-nad-polskim-morzem-2021 Już najadłam się do syta smażonej flądry, pamiętne lato 2021 ;(
jeśli ktoś liczy na normalne wakacje 2021 to... raczej się przeliczy. Każdy wyjazd za granicę będzie uzależniony od wyniku testu, od ilości zakażeń w danym kraju itd. Proponuję nigdzie się nie ruszać,wakacje nad Bałtykiem też mogą być fajne :)
Myślisz, że każdy kraj będzie chciał wynik testu ? To trochę drogo wyjdzie, robić go w Polsce i póżniej jeszcze za granicą robić go ponownie, to jest spory dodatkowy koszt do całej wycieczki .
Nieprawda. Jak się zaszczepisz obostrzenia nie są tak duże i nie trzeba robić testów. Wakacje 2021 mogą być nad Adriatykiem a nie nad Bałtykiem.
Turcja, Grecja- turystyka kwitnie. Turyści są traktowani jak przysłowiowe " święte krowy", wszystko im wolno, obostrzenia ich nie obowiązują a na dodatek wyjazdy są w bardzo korzystnych cenach. Wszystko powoli wraca do normy. Także jeżeli ktoś ma ochote na normalne wakacje 2021- jak najbardziej:)
Tylko u nas pogoda niepewna, jak sie jedzie nad morze, to chce sie slonca i ciepla, a u nas z tym bywa bardzo krucho.
Coś w tym jest, najlepsza pogoda na nadmorskie wakacje w Polsce to taka, gdy błyskawicznie przychodzi burza i po niej znów wraca słońce. Niestety nasz klimat jest umiarkowany przejściowy i z reguły burze psują pogodę na kilka dni.
Ważne, że ozdrowieńcy mogą jechać na wakacje i po powrocie do Polski nie muszą odbyć kwarantanny. Ustawodawca zakłada, że ktoś kto miał koronawirusa na minimum pół roku przed datą tego swojego przyjazdu do kraju, jest bezpieczny i nie musi się izolować.
Czytałam, że jest już 15 mln ozdrowieńców więc całkiem spora grupa.
Czy taki ozdrowieniec też musi mieć zaświadczenie do pobrania z gov.pl czy wystarczy od lekarz rodzinnego?
Intrygujące, więcej ozdrowieńców niż zakażonych? Jak to jest liczone?
A ktoś odwołał swoje plany wakacyjne już bo sie przestraszył?
Ja nie odwołałem bo wiem, że jeszcze sporo czasu minie zanim będzie wiadomo, co będzie działo się w wakacje. A Ty zastanawiasz się nad odwołaniem?
Ja jeszcze nie. Planuej urlop w Polsce. Morze i mazury. Zarezerwowałam już chociaż tak naprawde jeszcze wszystkie hotele są zamknięte. Będę czekać i patrzeć jak się rozwija sytuacja.
A co z obozami i koloniami dla dzieci? odbędą się w te wakacje?
W zeszłe wakacje były tylko z obostrzeniami.
Ja chce wysłać córkę na obóz nad morze. W zeszłym roku nie pojechała bo się bałam covida ale w tym już mnie męczy żeby pojechać i zaraz trzeba wpłacać zaliczkę. Nie wiem co robić.
A jak przyjdzie czwarta fala? Do tego nad polskim morzem będzie dużo ludzi jak zawsze, ja bym odradzał
No właśnie bije sie z myślami. Jedni mi odradzają a inni mówią że dzieciaki nie choruja i nic sie nie stanie i nie ma co panikować. Jeszcze się na spokojnie zastanowie bo obóz to ponad 2 tysiące i szkoda mi tracioć tyle kasy jak okaże się że obostrzenia i dziecko nie pojedzie.
Przy aktualnej sytuacji nie ma możliwości, aby były niestety
Jeszcze do lata sporo czasu. Dziś będzie dużo wiadomo. Za 10 minut konferejcja! Kto czeka?
Ja. Już wiadomo że nie będzie obostrzeń w przemieszczaniu sie więc może nie będzie tak źle w wakacje.
A co ma fala do polskiego morza? W górach też cię dopadnie czwarta fala jak przyjdzie.
A masz dziecko i nie wiesz co z nim zrobić podczas wakacji?
Tak. Ale córka to już nastolatka więc sama się sobą zajmie ale bardzo chce jechać z koleżankami w lipcu na obóz. I sama nie wiem co w obecnej sytuacji zrobić.
Spokojnie, jest jeszcze trochę czasu. Moim zdaniem lipiec sierpień wrócimy do lepszych czasów. Nie możemy być non stop skoszarowani
W sumie to odważyłam się i zapłaciłam dziś zaliczkę za obóz. Całe 650 zł bo większość miejsc już została sprzedana i bałam sie że jak bedę czekać to nic nie zostanie. Teraz będe trzymać kciuki.
A kiedy ten obóz. I ile dokładnie musisz jeszcze dopłacić?
Obóz jest od 22 lipca do 1 sierpnia na 11 dni więc zostało jeszcze troche czasu. A do zapłaty mam jeszcze 1450 zł bo całość kosztuje 2100 zł. W razie czego nie dopłace a zaliczkę pewnie zwrócą.
Ja ktoś jest bardziej zainteresowany tematem koloni i obozów dla dzieci to można zajrzec tutaj https://www.gowork.pl/forum/na-luzie/kolonie-i-obozy-2021
Jeśli dzieci przed wyjazdem na obozy będą starannie badane, to samo personel i wychowawcy, to ma to może sens. W innym przypadku kolonie w 2021 roku to po prostu proszenie się o nowe ogniska koronawirusa. Tak uważam.
Praca za granicą
Praca w Polsce
Wynagrodzenia pracowników
Koronawirus
"Na luzie"
Życie zawodowe
Rozwój osobisty