Hej kochani jak tam u was praca w gastro w czasie pandemii? Jak tam macie u siebie? Na wynos działaćie? Jakie kuchnie teraz najlepiej gotować? Co z tym że nie wiadomo kiedy lokale będą otwarte to czy warto szukać pracy jako kucharz? Dajcie znać!
U mnie dramat, knajpa zamknięta, właściciel nie wyrabia, mieliśmy chwilę na wynos ale sie nie opłacało, szef dalej zalega z wypłatami
Ja juz marze o tym, żeby wyjsć normalnie gdzies do restauracji zjeść jak człowiek !
Od 6 mies bez pracy musialam wrocic do rodzicow :) Tak ,,dobrze" jest, smiech przez lzy
Chyba ciężko określić co teraz najlepiej się sprzedaje, ludzie kupią to co jest dobre, dużo jest fast foodów, są rozchwytywane ale jak ktoś zapyta gdzie najlepszy kebab w mieście ktoś wskaże maks dwa miejsca i te będą miałe najwięcej kientów..
A pracy jako kucharz nie szukaj, nie ma po co się stresować brakiem pracy.. lepiej zająć się chociaż ja jakiś czas czymś chodliwym np pracą kuriera, wiem że słabo to brzmi ale takie są realia
Mnie najbardziej dołuje jak właściciele zalegają z wypłatami, ale serio nie mają z czego i ludzie nie mają za co życ...
Też tak myślę, że fast food ogarnął całe miasta i jest bezpieczniej i szybciej tam się dostać
Myślę, że jest więcej rąk do pracy niż pracy niestety
Właśnie oglądałam reportaż o Pani która racowała w restauracji i ostatni raz była w pracy 4 marca 2020 roku :((
Niestety obecnie nie ma pracy, ale mam jakoś nadzieje, że będzie coraz lepiej
Wszystko na wynos kupują więc interes się kręci jakoś
Dobrze że chociaż tak, ale pewnie to i tak nie są takie same obroty jak wcześniej co nie?
Zamknięta knajpa jest całkiem, nie wiem czy szef nie splajtuje ;/
Mega współczuje, trzymam kciuki za wszystkich przedsiębiorców
Dzięki, też trzymam kciuki, bo jak szefowi to padnie to ja będę bez pracy już całkiem
Nasze SUSHI wciąż działa na szczęście i to całkiem prężnie.
To też takie moje, wydawać by się mogło, przyziemne marzenie! <333
To jest straszne. Z czego Ci ludzie mają ŻYĆ? OTWORZYĆ to WSZYSTKO!!!
Niech zmienią branżę.
ahhh chyba jak wszyscy, odpowiedzi nie nie zaskakują
Na wynos wszystko ale obroty nie są takie same jak przedtem, wiadomo
No tak, to logiczne. Ciekawe kiedy to wróci do normy potem i ile firm upadnie do tego czasu
Na wynos, tylko to nas ratuje w jakiś sposób na ten moment. Ale jeszcze trochę i będzie ciężko to dalej ciągnąć w ten sposób...
Jasne, bo to takie proste.
Tak tylko to NA WYNOS to zaledwie ułamek tego, co normalnie mogłoby być. Z tego się nie da utrzymać.
Tak myślisz? A to nie jest tak ze ci co by poszli do restauracji teraz po prostu sobie zamawiają?
Na pewno nie w takiej ilości. Samo pójście do restauracji było już czymś innym, odskocznią, a tera wyszukuje się coś w zamian, inne rozrywki. Na pewno nie przekłada się to 1:1.
JEST NADZIEJA! Chyba po majówce można będzie wreszcie zjeść normalnie w lokalu. Cieszysz się Karolajn?
JA SIĘ CIESZE NA MAXA, NAWET NIE WIECIE JAK TĘSKNIE ZA WYJŚCIEM DO KNAJPY <3
I co, poszłaś? XD
Na szczęście już jest okej :D
Kilka pomysłów jak się rozwijać w pracy:
1. Zapytaj przełożonego
Jeżeli nie wiemy w jakim kierunku powinniśmy się rozwijać to zapytajmy się kogoś bardziej doświadczonego. Kierownictwo powinno wiedzieć czego oczekują od pracownika.
2. Kursy, szkolenia, literatura
Poszukaj wszystkich możliwych form nauki w naszej dziedzinie pracy.
3. Czas i doświadczenie
Nie od razu Kraków zbudowano. Umiejętności i wiedza przychodzi wraz z doświadczeniem.
4. Języki obce
Zawsze warto sprechać w więcej niż jednym języku obcym.
5. Projekty dodatkowe
Jeżeli pracujesz więcej to jednocześnie uczysz się szybciej.
6. Najmądrzejsza osoba w pokoju
Jeżeli jesteś najmądrzejszą osobą w otoczeniu w twoim miejscu pracy to albo zacznij uczyć innych albo "zmień pokój".
Więcej można przeczytać tutaj:
https://www.fabrykacv.com.pl/artykul/jak-rozwijac-sie-w-pracy
Sortowanie
Słyszałam, że rząd ma zaczać otwierać restauracje, ale będzie można siedzieć tylko na zewnątrz, więc pewnie za niedługo, gdy się zrobi cieplej.
o wow! z kiedy ta informacja?
Oby!!! lepsze to niz nic
Ogródki to już coś! Obstawiam, że otworzą po majówce :)
Wykrakałaś Elizo :) Wczoraj była konferencja i jest nadzieja!
na maxa sie cieszę, ja tak bardzo tęsknie za normalnością, za wyjściem na kawe, na piwo, ze znajomymi, jejkuuuu
Jakby jeszcze rok temu mi ktoś powiedzial, że tak będzie wyglądać swiat to zabiłabym go śmiechem
Ja też! Poturlałabym się ze śmiechu chyba, a teraz mi w ogóle do niego nie jest...
hahaha ja zdecydowanie też, a co więcej, przez pierwsze miesiące też się śmiałam, później mi mina zrzędła
dziewczyno no słabo nie czytałaś ?? https://www.gowork.pl/forum/koronawirus/koronawirus-turystyka-hotelarstwo-bary-i-restauracje .dramat jest ja na zleceniu i nie mam roboty
masakra, idę czytać
Słabo to mało powiedziane, taka potężna branża jak gastronomia teraz jedynie raczkuje
Oo, dzięki za link.Rzeczywiście słabo to wygląda. Przecież te firmy nie podniosą się po tych obostrzeniach. Dramat co się dzieje
O super, dzięki za link, lecę poczytać
O dobrze, że jest jeszcze jeden wątek
A myślicie, że teraz firmy cateringowe przechodzą złote czasy czy wręcz przeciwnie? Mam na myśli te diety pudełkowe
Ja używam od 3 lat więc nie wiele moge powidzieć chociaż coraz więcej ludzi wokół mnie z nich korzysta
Ja nei uważam, zeby to było dobre rozwiązanie, wole sobie gotować.. To nie jest zbyt dobre dla środowiska
Ja jedyna co sądzę na ich temat, to że bardzo silnie przykładają sie do niekontrolowanego zużycia plastiku
Mnie się wydaje, że jednak niezbyt dobrze im się wiedzie. Takie diety pudełkowe jednak trochę kosztują, a ludzie starają się oszczędzać teraz.
Ale po przeliczeniu mi wyszło podobnie jak moje co miesieczne rachunki za jedzenie
No oni akurat nie rozpaczają pewnie hah
No co Ty! Wiele się już zamknęło, moi znajomi mieli taką firmę i nie podołali niestety, wielu klienów odeszło :/
To smutne ale czy jest w ogóle jeszcze szansa, aby wznowili działalność, jak będzie wszystko otwarte?
tak, nie słyszałaś najnowszych doniesień?
kto by pomyślał, że tak będzie, co nie???
Nigdy w zyciu by mi to nie przyszło do głowy
No masakra! Jak w jakimś filmie
no jeszcze kilka mc przed tym calym zamieszaniem, smiałam się z tego :<
Ja wyladowalem w firmie transportowej... Ktos jeszcze musial porzucic branze? :/
Ja również, a szkoda bo lubiłam swoją pracę
A może się okaże, że to właśnie to jest Twoje miejsce na Ziemi? :)
A jka Ci sie tam pracuje?
Ja zmieniłem pracę na kurierkę i chwalę sobie. 4 do ręki jest.
kurierka teraz chyba mega funkcjonuje bo wszyscy zamawiaja rzeczy przed internet ;p
A wasze restauracje próbują kombinować i otwierają mimo restrykcji?
Moja nie ale słyszałam o kilku
Ja nie słyszałam, ale widziałam w tv że coś tam kombinują
Moja siostra pracuje w takim trochę, hmm, droższym barze mlecznym i mają naprawdę sporo klientów. Nie muszą kombinować.
Wszyscy protestują ;) Protest restauratorów / branży gastronomicznej - forum GoWork.pl
Ale jak są otwarci?
O dzięki za link !
Nie weim jak tam jest z odwoływaniem się do tych kar, ale ponoć są wysokie
Jasne, w Krk dużo jest otwartych na wieczór. I widzę przez szyby jaki tam jest ścisk. Bardzo odpowiedzialne zachowanie. :)
Taaa, pełno tego jest, a potem się dziwić że dalej zakażenia rosną!
One rosną tak jak sie rządzącym podoba
Akcja OtwieraMY :-)
Serio w to wierzysz, że właśnie taka jest przyczyna? :))
Tak, to cechuje nieodpowiedzialnych ludzi. Widać kto myśli a kto nie
I nikt nie reaguje, że mimo rządowych restrykcji tyle osób jest w jendym lokalu?
Niestety nie, stoi zabita dechami
Tak, nie ma podstawy prawnej żeby zamykać knajpy więc otwierają :))
U mnie w mieście wszystko zamknięte z tego co widziałam
Dokładnie! Mam nadzieję, że coraz więcej miejsc zacznie się otwierać.
Macie dobrego nosa. Po majówce może sporo rzeczy ruszyć!
tak! super wieści!
Praca za granicą
Praca w Polsce
Wynagrodzenia pracowników
Koronawirus
"Na luzie"
Życie zawodowe
Rozwój osobisty