DO PRACY W AUSTRALII

Do Australii nie jedzie sie aby zarobic i wracac. Jak chcesz tu przyjechac - to ustaw sie tak, aby twoje zycie tutaj mialo sens - na stale. 1) A wiec - angielski. Jak nie umiesz sie dogadac - to nie masz czego tu szukac. 2) Kwalifikacje. Malowanie scian czu ukladanie kafelkow to NIE SA kwalifikacje - chyba ze chcesz wegetowac. Dyplom wyzszych studiow - ale nie Administracji i Zarzadzania czy podobnego badziewia...Inzynier znajdzie tu prace (choc moze to potrwac) - szczegolnie jesli ma doswiadczenie i praktyke - i zna sie na tym co robi. Innymi slowy - jak jestes dobry, to nie ma problemu, choc poczatki moga byc trudne. 3) Nie podniecac sie zarobkami prosze...Australia to jeden z najdrozszych krajow na swiecie. papierosy (50 szt) to $40, chleb to $5, kilo przyzwoitego miecha to $40+. Dom (zalezy gdzie) to od $500 000 w gore. Przyjazd czasowy aby sie dorobic - to raczej chybiony pomysl. Ale jak ktos chce sie tu osiedlic - to przemyslec dokladnie, podsumowac wiedze i wiadomosci, zweryfikowac dyplom - PRZED przyjazdem. A potem mozna myslec. Wiem bo tu jestem od lat 25.

0 / 0

jezeli chodzi o Work and Holiday - bardzo nie polecam, chyba ze masz juz podpisany kontrakt na prace, jezeli nie to zapomnij o pracy I pieniadzach. Zauwazylismy I nie tylko my ale I kilka tysiecy polskich emigrantow, ze Australia to system wyciagania pieniedzy od immigrantow, a jak sie skoncza to s///...alaj do - gdzie kolwiek, to tylko ściemy o Życiu w luksusach et, znam to od srodka I poznalismy z zona tutaj prawdziwych zatwardzialych australiczykow I ponad to przezylismy wszystko jak nam powiedzna ze tak bedzie, no I jest czyli Australia to fikcja , powaznie

0 / 0

Dziwie sie zae tylko $4000 za szkole dziecka, w Brisbane (QLD) jest prawie $12,000, sami mieszkamy juz ponad 2 lata I szukamy sponora na vise 457, posiadamy wysokie kwalifikacje I chyba w tym problem ? :(

0 / 0

A jednak Work and Holiday (subcalss 462). Niestety brak przy niej opcji uzyskania tego samego rodzaju wizy po roku pobytu, więc dla przedłużenia trzeba będzie starać się o inny rodzaj wizy. I teraz pytanie czy są jakieś opcje poza studencką. Przy aplikowaniu o 462 pojawiają się także wymogi edukacyjne (tertiary qualification), o których nie wspominają przy 417, tj wyższe wykształcenie (albo ukończone 2 albo 3 lata studiów - zależy od kraju) lub posiadanie "a diploma or degree qualification from the specified list of eligible qualifications (…)". Zobaczymy co ustalą dla nas. BTW - jedyne prawilne źródło dla tej dyskusji: http://www.immi.gov.au/Visas/Pages/462.aspx

0 / 0

zrodlo: http://www.msz.gov.pl/pl/aktualnosci/wiadomosci/wizyta_szefowej_dyplomacji_australii_w_warszawie Tekst porozumienia w j. polskim http://www.traktaty.msz.gov.pl/fd.aspx?f=P0000021253.pdf Tekst porozumienia w j. angielskim http://www.traktaty.msz.gov.pl/fd.aspx?f=P0000021252.pdf Zgodnie z porozumieniem Art 1 pkt.1 bedzie tylko 200 wiz na rok :!: Wejscie w zycie umowy: nie jest jeszcze znane. Zgodnie z Art 8 porozumienia " (...)Niniejsze Porozumienie wchodzi w zycie w pierwszym dniu miesiaca nastepujacego po miesiacu, w ktorym Strony powiadamiaja sie wzajemnie, na pismie, droga dyplomatyczna o zakonczeniu ich krajowych procedur, dotyczacych wejscia w zycie Porozumienia.(...)" Zainteresowanym ta wiza pozostaje uzbroic sie w cierpliwosc, zbierac pieniadze i miec nadzieje, ze ustawa wejdzie w zycie zanim ukoncza 31 lat.

0 / 0

Zapomniałam o tym, że tych wiz będzie na rok tylko 200 słownie dwieście - zasada kto pierwszy ten lepszy.

0 / 0

Na wizie W&H możesz zdobyć Australian Experience - to się liczy. Dane szczegółowe odnośnie tej wizy mają być w okolicach czerwca. Wiek wyjeżdżających do 31 lat, wykształcenie wyższe i środki na ten cel konkretne. To nie wiza 417 "Working Holiday" tylko 462 "Work & Holiday". Podobna do wizy "Work & Travel" w USA. 417 ogranicza pobyt do roku z mozliwoscia przedluzenia, nie wymaga IELTS ale trzeba zmiescic sie przed 31 rokiem zycia i udokumentowac na koncie bankowym minimum 5 tys $. Cena wizy to 420$ plus jakies kieszonkowe. Dodatkowo trzeba wykupić ubezpieczenie zdrowotne.

0 / 0

Rzecz jasna, nie od razu na stałe. Żeby zostać to należy spełnić wymagane progi punktowe dla odpowiedniej wizy, tyle że na 2 letniej WH raczej na pewno tych punktów nie podbijesz, więc na logikę co zostaje? Przy końcu WH przejście na studencką, z limitem pracy do 20h tygodniowo i koniecznością uczęszczania do wybranej szkoły. Nie wygląda to na łatwą opcję, choć byli ludziska, co przez to przechodzili od początku pobytu: http://careerbreak.pl/2010/12/06/praca-w-australii-na-poczatek-wiza/ Ja to widzę generalnie tak, że WH daje większy luz (poza tymi trzema miechami Specified work in Regional Austalia) niż kombinowanie od początku na mocno ograniczającej wizie studenckiej. Potem, zostajesz na tej studenckiej i ukierunkowujesz się tak by te progi osiągnąć.

0 / 0

Szkoda , to chyba wole powalczyć o wize 190 . Tak na marginesie , w jaki sposób na WH chcialbys przedluzyc pobyt na stale , ja nawet nie wiem co tam mozna by bylo zalatwic by sie o taki pobyt starac.

0 / 0

Raczej na pewno nie zaktualizowali a ciężko znaleźć coś konkretnego na ten temat w necie, o polsko języcznych stronach nie wspominając. Tutaj jest info z września 2013 że takie rozmowy były prowadzone i odnosi się to do wizy 417 czyli WH. http://www.workpermit.com/news/2013-09-02/australia-issues-more-working-holiday-visas Teraz tylko zbierać gotówkę na sezonie i można mykać. Tylko niepokojące, gdzieś rzuciło mi się w oczy, że po wygaśnięciu tych max 2 lat wizy nikłe szanse na zostanie tam. Szkoda

0 / 0

Up . Dzięki za odp , ale nie jestem pewien czy to jest WH , dlatego ze niema nas na liście państw które moga brać udzial w WH , moze to tylko brak aktualizacji listy . Jedna z zasad jest wiek od 18 do 31 jak sie nie myle , wiec to raczej musi byc Working holiday.

0 / 0

(Working Holiday visa (subclass 417). Requirements: You might be able to get this visa if you: - are at least 18 but not yet 31 years of age - do not have a dependent child accompanying you at any time during your stay in Australia - have a passport from an eligible country. Więcej na: http://www.immi.gov.au/Visas/Pages/417.aspx

0 / 0

Witaj Alicjo , mam takie pytanie odnośnie wiz , czy mozna sie tam dostać w jakiś inny sposób niż na wizie studenckiej . Dodam ze tak jak u Twojego meza mój fach to budowlanka i chcialbym legalnie pracować . Dzis weszla ustawa ze mozna pracować na wizie turystycznej przez okres pobytu , czyli te 3 miesiące nieograniczona ilosc godzin . I tak myślę czy przez te 3 miesiące udaloby sie cos zalatwic by przedluzyc pobyt ??

0 / 0

ania - 2013-05-01 17:18:37Witam Aleksandra. Wiem że upłynęło trochę czasu od twojego postu. Chcemy wyjechać do Australii na stałe. Mamy 2 dzieci 3 i 7 lat. Mąz od 2 lat poszukuje tam pracy przez internet z marnym skutkiem. Jakiś czas temu przeszedł rekrutację na doświadczonego górnika do Australii w poważnej firmie. niestety firma wycofała się z kontraktu i nie udało się :( Wiemy , zdajemy sobie sprawę że to tak daleko ale jesteśmy zdecydowani na wyjazd jeżeli nadarzy się okazja. Ja i mój mąz nie boimy się pracy, jesteśmy osobami odpowiedzialnymi i i dobrze zorganizowanymi. Marzymy o Australii i lepszym życiu. Jeśli jesteś w stanie nam pomóc proszę o kontakt ania1981@poczta.onet.eu Jesteśmy z mężem w Australi 3miesiące i muszę potwierdzić że na wizie studenckiej jest bardzo ciężko szczególnie z rodziną .Mamy dzieci w wieku 9 i 12lat i tu w Perth szkoła dla moich dzieci kosztuje na wizie studenckiej 20tysięcy dolarów za rok szkola męża kosztuje miesięcznie wraz z ubezpieczeniem zdrowotnym dla całej rodziny 1270$ płacone co miesiąc [3 miesiące szkoły + miesiąc wolnego można wtedy pracować ile się chce] z pracą jest tak że jak masz fach w w ręku malowanie czy układasz kafelki albo jesteś elektrykiem to znajdziesz prace bez problemu warunek musisz się dogadać po angielsku chociaż na podstawowym poziomie zarobki 25-30dolarów.Maż zarabia 1200$ tygodniowo ja siedzę w domu nieznalazłam pracy bo mòj angielski jest za słaby żeby dogadać się z pracodawcą i nieszukałam żadnej wymagającej pracy zwykłe sprzątanie nic niepomogło mi to że rozmawiam biegle po francusku.Mimo niezłych zarobków męża niejest lekko wylicze koszt utrzymania naszej rodziny za tydzień: 320 szkoła z ubezpieczeniem , 450 dom z opłatami , 300 zakupy , 100 paliwo do samochodu , 110 internet , tefony +- 50$ i jeszcze różne duperele o których niepamiętam jak łatwo oblczyć mąż zarabia 1200$ tygodniowo a wydajemy minimum 1330 tygodniowo czyli miesięcznie musimy dokładać jeszcze +- 500$ pewnie zauważyliście że niepisałam o szkole dla dzieci to +- 500$ tygodniowo niestety musiałam dzieci zapisać na homschooling czyli na domowe nauczanie bo inaczej poprostu niedalibyśmy rady finansowo.Dla tych co lubią słońce Australia napewno się spodoba ale jak niemacie sporo kasy na wydatki radze się dobże zastanowić nad przyjazdem tu z całą rodziną oczywiście mówie tu cały czas o wizie studenckiej bo np na wizie 457 sponsorowanej jest dużo łatwiej np nietrzeba płacić dzieciom i sobie za szkołe tutaj w Perth WA.W innych stanach może być inaczej więc proszę niesugerujcie się tym co piszą agencje załatwiające szkoły bo one koloryzują bo mają z tego niezłą kasę.Jeżeli komuś będzie potrzebna pomoc w znalezieniu lokum to mogę dać namiar na osobę ktòra wynajmòje pokoje mòj maż na początku tam mieszkał lokalizacja w dobrym miejscu ale pokoje niesą tanie za 1osobowy pokój 200$ tygodniowo ale to i tak dużo taniej niż hostele w Perth.Mam nadzieje że coś z tego co napisałam wam się przyda. Pozdrawiam Alicja

0 / 0

Witam też chcemy wraz z żoną wyjechać na stałe do Austrai,obecnie jesteśmy w Uk proszę o kontakt.

0 / 0

Czesc mam na imie Przemek chciał bym wyjechac do pracy w Australi z zawodu jestem mechanikem samochodów osobowych jezdzilem tez ciezarówka pracowałem na budowie ogolnie robilem wiele rzeczy mam prawo jazdy na A,B,C oraz uprawnienia na przewóz rzeczy mowie komuniaktywnie po angielsku jezyków ucze sie bardzo szybko nr kontaktowy(usunięte przez administratora) meil siwek1486@spoko.pl mam nadzieje ze sie odezwiesz i mi pomozesz

0 / 0

Witam , ,mam na imie Jola, 25 lat i jestem zaintersowa wyjazdem do australii w celu zarobkowym .Jestem z zawodu stomatologiem a maz informatyk programista.Prosimy o kontakt jolkakolka1@gmail.com

0 / 0

Witam Aleksandra. Wiem że upłynęło trochę czasu od twojego postu. Chcemy wyjechać do Australii na stałe. Mamy 2 dzieci 3 i 7 lat. Mąz od 2 lat poszukuje tam pracy przez internet z marnym skutkiem. Jakiś czas temu przeszedł rekrutację na doświadczonego górnika do Australii w poważnej firmie. niestety firma wycofała się z kontraktu i nie udało się :( Wiemy , zdajemy sobie sprawę że to tak daleko ale jesteśmy zdecydowani na wyjazd jeżeli nadarzy się okazja. Ja i mój mąz nie boimy się pracy, jesteśmy osobami odpowiedzialnymi i i dobrze zorganizowanymi. Marzymy o Australii i lepszym życiu. Jeśli jesteś w stanie nam pomóc proszę o kontakt ania1981@poczta.onet.eu

0 / 0

Witam.Jestem zainteresowana praca w Australii obecnie mieszkam w Irlandii od paru lat i chce cos zmienic.To moja poczta angela280@vp.pl

0 / 0

Witam serdecznie Nazywam sie (usunięte przez administratora) jestem technikiem reparacji lopat turbin wiatrowych od 3lat, aktualnie mieszkam i pracuje w Francji dl firmy Reetec France, ktora jest czescia firmy (usunięte przez administratora) Niestety wyzej wymieniona firma nie spelnia moich oczekiwan w zwiaku z tym poszukuje pracy na turbinach wiatrowych i pomyslalem o Australii, tam wciaz ten biznes rozwija sie po malu, przynajmniej nie tak szybko jak w Europie i pomyslalem ze moje doswiadczenie moze sie okazac przydatne i docenione w tym kraju. Jesli beda panstwo uwazali, ze jest szansa na znalezienie stalej pracy dla mnie, to prosze o kontak telefoniczny badz mailowy. Z gory dziekuje i licze na udana wspolprace. K(usunięte przez administratora)

0 / 0

Dodaj wypowiedź na forum

- (To pole jest wymagane)

UWAGA: Pamiętaj, aby Twój wpis był zgodny z regulaminem i jak najbardziej merytoryczny.

Wpisy z naszego bloga:

Konstytucja biznesu przyjęta. Co to oznacza dla przedsiębiorców?
6 dni temu
Sztandarowy projekt wicepremiera Mateusza Morawieckiego Konstytucja biznesu został przyjęty przez rząd Prawa i Sprawiedliwości. Nowe regulacje mają ułatwić...
Millenialsi zarobią mniej niż ich rodzice?
tydzień temu
Pokolenie Y może być pierwszym, które w trakcie całego swojego życia zarobi mniej od swoich rodziców. Takie wnioski płyną z raportu przygotowanego przez Resolution...
Kolejne centrum logistyczne Amazon w Polsce otwarte
tydzień temu
W Kołbaskowie otwarto kolejne centrum logistyczne Amazon w Polsce. Wyposażony w ponad 3 tys. robotów jest najnowocześniejszym obiektem firmy w Europie. Zatrudnienie...